Skocz do zawartości

Fanty ze śmietniska we Wrocławiu

inkwizytor1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka drobiazgów znalezionych na zrzucie po niemieckich aptekach i domach. Fanty o żadnej wartości materialnej, a dające raczej chwilę zastanowienia nad tymi sześciuset tysiącami ludzi których już tu nie ma. Taka zaginiona cywilizacja III Rzeszy...obecnie zakopana na Niskich Łąkach. Z ciekawostek dodam znalezienie buteleczki (co jak co ale buteleczki najlepiej przetrwały zadymę wojenną. Wszystkie naczynia w pył, metalowe rzeczy w korozję a te cholerne buteleczki na pęczki się znajduje. Kto kopał tam ten wie) zakręconej szczelnie plastikową zakrętką, a w środku oryginalne nie naruszone przez 60 lat męskie perfumy !! Zapach oczywiście przetrwał, ale Hugo Boss to to nie był :-)Na dzisiejsze gusta to raczej kiepski, ciężki zapach.

Ogólny widok na wykopane rowy

Napisano
Witam,
na Niskich Łąkach wykrywka jest zbedna, bo to jeden wielki smietniek, który cały piszczy, przekopywany zresztą od lat. Buteleczki ładne sie czesto trafiają, moja matka gadala kiedys z jakims szklarzem, który ma całkiem fajną kolekcję właśnie z Niskich Łąk. POza tym mozna tam trafic na wszystko, choć ciekawostki juz coraz rzadsze:(
A ta żuchwa to na ludzką raczej nie wygląda, za duża trochę jest.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Śmietniska to moje ulubione miejsca:))Zawsze wykopie się coś ciekawego.Ostatnio u mnie znalazłem śmietnisko to wykopałem 3 butelki od piwa z kapslami, 1 odznake za pomoc zimową na Pomorzu 1933-34, buteleczek cały stos, sporo talerzy, kubków oczywiście całych, ze 200 aluminiowych puszek po sardynkach z napisem Norvege, guziki, monety od 1867 - 1939, 2 butle kamionkowe, 1 baniak od wina, resztki gazet niemieckich, kufle, 2 łyżeczki mosiężne jedna od zupy druga od herbaty, 4 kałamrze, pięknie zdobiony cedzak, szczoteczka do zębów;), 2 figurki porcelanowe, amunicja, same opakowanie" mosiężne po zegarku na łańcuszku itd itd.

Pzdr
  • 4 years later...
Napisano
Przepraszam za odgrzewanie starego tematu ale chyba nie ma sensu tworzyc nowego tematu dotyczacego tego samego miejsca. Czy komos wiadomo cos wiecej na temat tego terenu? Z tego co slyszalem to miejsce podobno na poczatku XXw ze wzgledu na bagniste podloze bylo przeznaczone na wysypisko smieci ale podczas 2 wojny zmienilo swoje przeznaczenie o czym podobno moga swiadczyc podstawy pod p-lotki i slady po zabudowie podobno arakach wojskowych". Czy sa jakies pewne informacje co do przeznaczenia tego miejsca w latach 1939-1945? Z gory podkreslam ze moje informacje to wiadomosci niepewne tylko zaslyszane i wyczytane na niektorych stronach ktorych nie pamietam. Na jednej ze stron wyczytalem rowniez ze po wtargnieciu na ten teren rosjan z niemieckiej zalogi 8 osob zastrzelono na miejscu. Kolejna sprawa to gadalem z gosciem ktory kopie od lat 80-tych i mowi ze kiedys udalo mu sie trafic na kilka niesmiertrlnikow SS a jego kolega trafil zolnierza WH przy jednej z podstaw p-lot.

Moze ktos dysponuje jakimis informacjami na temat owego lasku?/parku?/wysypiska? w latach 39-45 ?
Napisano
W czasie oblezenia Festung Breslau Niemcy postanowili zbudowac wewnatrz mista lotnisko, wybor padl na rejon Placu Grunwaldzkiego. Spalono i wyburzono w krotkim czasie czesc przepieknej dzielnicy WrocLawia.Wykorzystano cegly z budynkow do budowy umocnien a spalone wnetrza budynkow jako nieprzydatne od budowy wywieziono w rejon Niskich Łak, stad tez znaleziska z aptek, restauracji i mieszkan. Pamietam ze wykopki w tym miejscu byly prowadzone w latach 70-80.Sam tez bywalem nieraz w tym miejscu.
Napisano
W/g księdza Peikerta na te tereny Rosjanie wkroczyli(na krótko) ok.27.02.1945r.ale zostali wyparci do Ost Parku"Praktycznie teren ten zajęty został przez Rosjan 6.05.1945r.
Napisano
mała dygresja od dentysty-ludzka żuchwa to to na 100%nie jest-inny kształt i inne zęby-w ludzkim uzębieniu stałym są 2 siekacze,1 kieł,2 przedtrzonowce i 2 lub 3 trzonowce(ósemki nie wszyscy mamy)przedtrzonowce dolne mają po 1 korzeniu,trzonowce po 2(czasami 3)na zdjęciu widocznym widać 4 zęby o budowie podobnej do trzonowców jednakże inne są w nich proporcje korony do korzenia niż w uzębieniu ludzkim-tu widać nisko położoną szyjkę zęba,długą koronę i krótkie korzenie-czasami czasami bardzo rzadko taka budowa trzonowca jako anomalia może wystąpić u ludzi-nazywamy to zębami taurodontycznymi-stąd moje przypuszczenie że żuchwa jest krowia.pozdrawiam!
Napisano
kol. Raszwar a czy moge prosic o jakies zrodlo informacji? Bo troszke dla mnie niespojne jest to iz na tym terenie znajduje sie masa wczesniej wspomnianych podstaw prawdopodobnie pod flaka + resztki niewiadomej zabudowy. Pytam o zrodlo bo troszke mi nie pasuje to by wywozic gruz na teren najezony podstawami od flaka. Wogole czy podczas wyburzania grunwaldzkiego ktos by sie fatygowal z wywozeniem gruzu na w sumie spora odleglosc. domniemywac mozna czy sensowne to bylo w dniach oblezenia. W zadnej z ksiazek nie znalazlem jakotakiego opisu tego miejsca jednak kluczowa chyba sprawa sa owe podstawy pod flak-i. Czyzby jakas jednostka obrony p-lot?
Napisano
Śmietnik istniał tam za niemca głebsze warstwy sa grubo przed wojenne najciekawsze warstwy sa do 1 metra czyli gruz i smieci wywozone z miasta zaraz po zakonczeniu wojny tam sa prawdziwe regalia itp. faszystowskie skarby po wojnie teren ten był opanowany przez ciawaresów oni tam ządzili i pozyskiwali złoto srebro całe rodziny to przekopywały ale w tedy nikogo nie interesowały klamry odznaczenia itp. ,głebiej to stare warstwy szlaka z pieców z pobitymi kubkami talezami figurkami nieraz cała butelka
niemcy naród oszczedny dopuki nie zepsute to urzywali
a baterie flaków to tu cos o tym pisza http://www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/viewtopic.php?t=866
pozatym widac,ze nie które okopy przy stanowiskach przechodza przez warstwy smieci czyli niemcy kopali juz w śmieciach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie