jerzyk Napisano 18 Czerwiec 2004 Autor Napisano 18 Czerwiec 2004 witamwpadły mi w ręce obszerne fragmenty polskich regulaminów taktyki i RSW. nie są to jednak zwykłe książeczki, ale rysunki z podpisem. całość składa się ze 194 rysunków, po 5 do 8 wchodzi w skład jednego paska. rysunki mają wymiary 9x9 i 18x11 cm. wszystkie pochodzą z lat 1927 –928 (na niektórych jest data) i były używane w 3/55 pp. dotychczas nie udało mi się, ustalić nic więcej. może ktoś zetknął się z taką formą regulaminów ? poszukuję wszelkich informacji. dla przykładu zamieszczam parę skanów. zainteresowanym mogę przesłać więcej.pozdrawiam - jerzyk
muslim Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Ja byłbym zainteresowany. Z góry dziękimuslim@op.pl
dominiczeq Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Witam Jerzyk.Gdybyś był łaskaw to bardzo proszę:aniadrania@interia.pl
galicya Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Witam.Podobne przykłady rysunkowe.Dołączam okładke instrukcji samookopywania piechoty"wydanej w 1909 roku przez rosje carską.Przewspaniała lektura(jeśli ktoś zna rosyjski).No i do tego te rysunki!
galicya Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Tak należy się okopywać aby dać czas kawalerji na przegrupowanie i dotarcie do pozycji wyjściowych.......
galicya Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Jedak gdyby należało się nadal okopywać(do pozycji klęczącej)to wedle rys.można zdjąć czapke........
galicya Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Natomiast tutaj coś z wojny bardziej pozycyjanej,czyli jak wygląda - Latryna.Czy w twojej instrukcji jest coś na temat łopatek saperskich ?Jeśli tak to jestem b.zainteresowany wymianą skanów.Pozdrawiam.
Grendel Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Jerzyk,Rowniez bym sie nie pogniewal za te skany;o)Grendel3@nospam.email.com Usun ospam."PozdrawiamGrendel
zelig Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Ja też!!!!! Jakie to piękne!!! Można by fajny komiks z tego ułożyć... - no a z tymi tekstami: W miejscu zakrytem, gdzie nikt nie może podsłuchać..." - po prostu bajka!Ja też poproszę! (achtungzelig-małpa-gazeta-kropka-pl). Mogę się wymienić na żelaźniaki.No, a te carskie - z latryną... - nie śmiem prosić...
kloki Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 A może zamiast przesyłać na maile każdemu z osobna, to może przesłałbyś je do Bociana, żeby zrobił z nich galerię. Będzie wtedy bardziej dostępna dla użytkowników.
berthie Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 Ja też bym sie pisał na te skaniki.Z góry dzięki.pozdro
Maciucha Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 A i ja bym się nie pogniewał, gdybyś mnie zadręczał" takimi skanami. Jeśli można to poproszę :)maciucha@szkola.net
Grzebiuszka Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 W latach 60-tych XX w ,kiedy byłem małym chłopcem" mój wujek odbywajacy zasadniczą służbę wojskową przyniósł mi wydany w tamtych czasach regulamin (chyba służby wartowniczej) napisany dowcipnym wierszem i wydany w formie komiksu.Uczyłem się na nim czytać ,była to moja ulubiona książka. Szkoda ,że zaginęła podczas wielu przeprowadzek.A teraz zasadnicza część postu: Czy ktoś spotkał się z czymś takim ??A może ktoś ma taki regulamin? Pozdrawiam ,Grzebiuszka
jerzyk Napisano 19 Czerwiec 2004 Autor Napisano 19 Czerwiec 2004 witamszkoda, że nikt - jak na razie - nie spotkał się z taką formą regulaminów.z wysłaniem skanów będzie trochę kłopotu, bo cały komplet, po zeskanowaniu zajmuje ca 70 mb (przy 150-200 dpi) a z dodatkową planszą ubezpieczenie marszu" ponad 100 mb.w przyszłym tygodniu postaram się przesłać zainteresowanym chociaż fragmentypozdrawiam - jerzyk
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.