Skocz do zawartości

Przedwojenne regulaminy rysunkowe

jerzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam
wpadły mi w ręce obszerne fragmenty polskich regulaminów taktyki i RSW. nie są to jednak zwykłe książeczki, ale rysunki z podpisem. całość składa się ze 194 rysunków, po 5 do 8 wchodzi w skład jednego paska. rysunki mają wymiary 9x9 i 18x11 cm. wszystkie pochodzą z lat 1927 –928 (na niektórych jest data) i były używane w 3/55 pp. dotychczas nie udało mi się, ustalić nic więcej. może ktoś zetknął się z taką formą regulaminów ? poszukuję wszelkich informacji. dla przykładu zamieszczam parę skanów. zainteresowanym mogę przesłać więcej.

pozdrawiam - jerzyk

Napisano

Witam.
Podobne przykłady rysunkowe.Dołączam okładke instrukcji samookopywania piechoty"wydanej w 1909 roku przez rosje carską.
Przewspaniała lektura(jeśli ktoś zna rosyjski).
No i do tego te rysunki!

Napisano

Natomiast tutaj coś z wojny bardziej pozycyjanej,czyli jak wygląda - Latryna.
Czy w twojej instrukcji jest coś na temat łopatek saperskich ?
Jeśli tak to jestem b.zainteresowany wymianą skanów.
Pozdrawiam.

Napisano
Ja też!!!!! Jakie to piękne!!! Można by fajny komiks z tego ułożyć... - no a z tymi tekstami: W miejscu zakrytem, gdzie nikt nie może podsłuchać..." - po prostu bajka!
Ja też poproszę! (achtungzelig-małpa-gazeta-kropka-pl). Mogę się wymienić na żelaźniaki.

No, a te carskie - z latryną... - nie śmiem prosić...
Napisano
A może zamiast przesyłać na maile każdemu z osobna, to może przesłałbyś je do Bociana, żeby zrobił z nich galerię. Będzie wtedy bardziej dostępna dla użytkowników.
Napisano
W latach 60-tych XX w ,kiedy byłem małym chłopcem" mój wujek odbywajacy zasadniczą służbę wojskową przyniósł mi wydany w tamtych czasach regulamin (chyba służby wartowniczej) napisany dowcipnym wierszem i wydany w formie komiksu.Uczyłem się na nim czytać ,była to moja ulubiona książka. Szkoda ,że zaginęła podczas wielu przeprowadzek.A teraz zasadnicza część postu: Czy ktoś spotkał się z czymś takim ??A może ktoś ma taki regulamin? Pozdrawiam ,Grzebiuszka
Napisano
witam
szkoda, że nikt - jak na razie - nie spotkał się z taką formą regulaminów.
z wysłaniem skanów będzie trochę kłopotu, bo cały komplet, po zeskanowaniu zajmuje ca 70 mb (przy 150-200 dpi) a z dodatkową planszą ubezpieczenie marszu" ponad 100 mb.
w przyszłym tygodniu postaram się przesłać zainteresowanym chociaż fragmenty
pozdrawiam - jerzyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie