Skocz do zawartości

Zagadka '39 (II)

jotes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prawdopodobnie tylko dla mnie, bo nie czytałem monografii Magnuskiego, więc historię tankietek znam pobieżnie.
Pytanie: co to jest?
TK-2 doprowadzona do standardu TK-3?

Pzdr,

jotes

Napisano
To jest TK-1, z przebudowanym kadłubem według ostatecznej specyfikacji.

W szczegółach różne źródła sporo namieszały. Jak widzę po zdjęciach, bazujesz na TBiU - tam Magnuski chyba pomieszał TK-1 z TK-2, pisząc, że TK-2 miał napęd z tyłu. Co naśmieszniejsze, sylwetki boczne są podpisane właściwie. W nowszych źródłach (Karaluchy..", artykuł Komudy o przeciwpancernych tankietkach) nie ma raczej wątpliwości, że TK-1 miał napęd na tył. Komuda jednak napisał, że jakoby później w ramach przebudowy wg ostatecznej specyfikacji zamieniono w Tk-1 napęd na przód, co jest chyba najwidoczniej błędne.

Nawiasem mówiąc, problem jest z numerami. Wg. Magnuskiego, TK-1 miał numer 6006, TK-2 - 6008, a później doszedł TK-3 - 6007. Według Komudy, TK-2 to 6007, a TK-3 6008. Przydałaby się porządna monografia...
Napisano
Coz - nic juz dodawac nie musze;o)Roznica czasu tym razem nie dala mi szansy;o)
BTW - czy ktos moglby mi zeskanowac Karaluchy..."?Niestety tu u mnie sa nie do zdobycia.Za skanik wspomnianego wyzej artykulu rowniez bylbym wdzieczny.
A propos ksiazek - polecam Death Traps - The Survival of an American Armored Division in WW2".Autor:Belton Y. Cooper byl oficerem odpowiedzialnym za sprzet (Ordnance Officer) w Combat Command B 3-ciej Dywizji Pancernej.Mnostwo ciekawych uwag n/t uzbrojenia zarowno amerykanskiego, jak i niemieckiego.Zdecydowanie pozycja warta przeczytania.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Aha - jeszcze a propos ksiazek - wychodzi wznowienie
Tigers In Combat".Pierwszy tom juz jest w zapowiedziach.Poprzednie wydanie mi w swoim czasie ucieklo, a jakos nie chcialo mi sie wydawac $400-500 za dwa tomy w antykwariacie (zwariowana cena-nie sadzicie?).
G.
Napisano
Grendel ale ile zdjęć z oryginału zostanie jak to Stackpole wyda :-((( Plansze Restayn'a mogą wyrzucać jako bezwartościowe, ale zdjęć please don't.
Niestety, aby zejść z ceną pewnie mocno przerzedzą ilustracje :-(
Napisano
To ja też poproszę :-) jotes25@op.pl. Wyślę Ci w zamian listę e-booków, które posiadam, ale dopiero w środę...

Pzdr,

jotes
Napisano
Marku,
Bedzie to paperback, wiec i zdjec bedzie mniej.Tyle, ze w moim wypadku najwazniejsza jest i tak tresc...Nie chce mi sie latac do biblioteki za kazdym razem , jak cos chce sprawdzic.Tak samo mogliby wznowic Sherman'a" Hunnicut'a.Nie mam wlasnego egzemplarza, a nawet na rynku antykwarycznym jest ciezko dostepny:(Stale trzeba wiec wypisywac rewersy w bibliotece.
Nastepnym razem zeskanuje chyba...
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie