jotes Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Napisano 1 Czerwiec 2004 Wątek o wz.29 przypomniał mi o co miałem już kiedyś zapytać. Co wg Was stoi przed wz.29 na zdjęciu H. Jaegera???
bodziu000000 Napisano 1 Czerwiec 2004 Napisano 1 Czerwiec 2004 Według mnie jest to uniwersalny wózek transportowy, używany również przez naszą armię. Sporo zdjęć takich wózków jest z armii francuskiej.PzdrBodziu
jotes Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Napisano 1 Czerwiec 2004 Też tak myślałem, ale do końca nie jestem przekonany...
bodziu000000 Napisano 1 Czerwiec 2004 Napisano 1 Czerwiec 2004 Koła są takie same, pewne wątpliwości można mieć do budy samego wózka, ale tutaj też widziałem (wprawdzie na fracuskich) różne nadbudowy.PzdrBodziu
jotes Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Napisano 1 Czerwiec 2004 Co do samych kół, to mam wątpliwości, ale sposób ich zawieszenia rzeczywiście wskazywałby raczej na wózek (może ktoś ma lepsze zdjęcie, na którym widać więcej szczegółów???)
jotes Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Napisano 1 Czerwiec 2004 Jeśli dobrze widzę, to francuskie kółka mają 6 szprych", a te zagadkowe tylko 4?
bodziu000000 Napisano 1 Czerwiec 2004 Napisano 1 Czerwiec 2004 Jeszcze jedno zdjęcie wózka. Rzeczywiście na zdjęciu z Polski widać jakby były tylko 4 szprychy", ale jeśli nie jest to wózek, to właśnie, co to jest?PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 1 Czerwiec 2004 Napisano 1 Czerwiec 2004 A tutaj widać pełne koła, więc może na tamtym zdjęciu jest tylko jakaś odmiana koła.PzdrBodziu
jotes Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Napisano 1 Czerwiec 2004 Ciekawe, czy uda nam się tę zagadkę definitywnie rozwiązać. Jakby co, to mam w przygotowaniu następną, mniej enigmatyczną, ale równie ciekawą ;-) (też ze zdjęć H.J.)...Pzdr,jotes
jotes Napisano 2 Czerwiec 2004 Autor Napisano 2 Czerwiec 2004 No i jak fachowcy, co to za dziwo? Tylko Bodziu podjął rękawicę?Pzdr,jotes
polsmol Napisano 2 Czerwiec 2004 Napisano 2 Czerwiec 2004 mim zdaniem jest to c2p. Wskazuje na to kontrukcja i zawieszenie koła.
jotes Napisano 2 Czerwiec 2004 Autor Napisano 2 Czerwiec 2004 Gdyby Jaegerowi trochę ręka drgnęła w prawo, to mielibyśmy pewność. A tak? Słabo to zawieszenie widać, koło troche lepiej. Na tej podstawie mógłby też być TKS-B, TKS-D. Ale C2P najbardziej prawdopodobny. Tyle, że poza zawieszeniem nic się nie zgadza (błotniki, tył etc.). Pzdr,jotes
Grendel Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 Panowie!Procz tego, ze jedynymi punktami wspolnymi miedzykolem na tym zdjeciu, a kolem napinajacym C2P sa: gasienica i cztery szprychy".Cala reszta jest absolutnie odmienna.Ze 100% pewnoscia mowie: nie jest to C2P.Moim zdaniem jest to wozek transportowy.Moze jakas wyspecjalizowana odmiana, np. amunicyjna (nigdy nie widzialem zdjecia wozka amunicyjnego do Boforsa 40mm, a wiem z ustnego przekazu, ze byly).PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 Cholerka...W sumie w C2P montowano az cztery rozne typy kol napinajacych.Tak wynika ze zdjec.Moze te mityczne pierwsze prototypy tak wygladaly z tylu?Ale nadal obstawial bym wozek transportowy.G.
jotes Napisano 3 Czerwiec 2004 Autor Napisano 3 Czerwiec 2004 Możesz coś napisać więcej o tych kołach napinających? Na zdjeciach na forum mało co widac, żeby stwierdzić, że były 4 typy... Jak popatrzeć na zdjęcia z Auburn, to wewnętrzna strona koła C2P przypomina to koło ze zdjęcia Jaegera...Też jestem zdania, że nie jest to C2P. Ale wózek też mi jakoś nie pasuje. Więc co?Pzdr,jotes
jotes Napisano 3 Czerwiec 2004 Autor Napisano 3 Czerwiec 2004 I jeszcze jedno: przyglądając się zdjęciom C2P mam wrażenie, że w Arlon założono koła napinające na odwrót :-))))))
bodziu000000 Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 A wymiarowo jaka różnica była między kołem z wózka a kołoem napinającym z C2P. Może była możliwość zamiana ich, i wykorzystywania ich w różnych typach pojazdów?PzdrBodziu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.