Skocz do zawartości
  • 0

co to za zapalnik ?

tg13

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo stary temat, ale zdecydowałem się odkopać, bo i po co ma być zapalnik niezidentyfikowany? Równie dobrze można by było owy wątek usunąć. Ale do rzeczy.
Zapalnik M.8, do pocisków typu szrapnel który zasilał armatę 76,5 mm Feldkanone M5 (wg terminologii 8cm).
Co do sygnatur, to poza wspomnianymi przez usera KV i F K (zamiennie z M O) czy też 42 W 14 był wybijany symbol A.

A z pionową kreską I" na podziałce służyło do ustawienia zapalnika na pozycję Aufschlag czyli pojedyncze - uderzeniowe działanie, bez zwłoki. Praktycznie zwłoka zawsze występowała, toteż występowały kamuflety, czyli minieksplozje pocisków pod ziemią, bez trwałych i nader widocznych śladów owego zdarzenia na powierzchni.

F K to Feldkanone

K (rozróżniamy w tym miejscu osobno K I", osobno V I") to Kartatschrapnell, czyli naj najszybsze zadziałanie pocisku, w celu ochrony artylerzystów przed nacierającą piechotą od frontu, czy też przedpiersia działobitni jak kto woli. Artylerzyści jednak posiadali osobno amunicję kartaczową, której w uproszczeniu pociski wypełnione były większymi kulkami, aniżeli szrapnelowe ołowiano-antymonowe lotki, a korpus pocisku stanowiła cienkościenna blacha, o walcowatym kształcie. Nie mniej jednak widziałem dwukrotnie zapalnik który spełnił swoje zadanie z właśnie takim ustawieniem. Spotkałem się równierz z oznaczeniem w austro-węgierskiej artylerii literki K jako Kornpulver.

V - Vortempierung czyli tzw. przewidziany wybuch".

42 W 14 to sygnatura fabryki w Csepel, czyli XXI dystryktu Budapesztu która należała to Manfreda Weissa. 42 to najprawdopodobniej nr. partii, a 14 - oznacza 1914r.
Poza numerem 42 napotkałem też:
24 W 14
25 W 14
28 W 14
49 W 14
54 W 14
55 W 14
a także co ciekawe
14 25 C - sygnatura z 1914r. zakładu w St. Veit - Triesting o nazwie Cornides & Cie.

Pozdrawiam
QB@
Napisano
Mam parę pytań, na temat szrapnela rosyjskiego:
-- Ciekawi mnie, czy zapalnik był montowany na szrapnelu bezpośrednio przed wystrzeleniem, czy oryginalnie na stałe przy ich produkcji;
-- Ta rurka, która idzie od zapalnika w dół, jak ktoś nazwał ścieżka prochowa", była chyba elementem zapalnika?
-- w jaki sposób działały ustawienia zapalnika - mówię o podziałce. Pewnie czasowo, ale podziałek jest tam kilka.
Mnie taki stożkowy zapalnik przypomina sekundnik z czasomierza do gotowania jajek :-))))
Może ktoś ma coś na temat ruskich szrapneli (przekrój).
YP
Napisano
Aha :)
czyli zakład w Rechenbergu Dr. Kubenicka.
Puki co sygnaturkę K trafiałem wielokrotnie na zapalnikach 10 cm M.99
Napisano
Odstrzelony, bezpieczny. W środku była ścieżka prochowa, która w momencie wystrzału spałała się i uruchamiała detonator.
pozdro
Napisano
a może ktoś jeszcze wie od jakiego działa????może poniższy opis coś wyjaśni:widoczny na zdjęciu napis 42 W 14 na drugim egzemplarzu różnił się tym że zamiast 42 było 41; prawie na samym szczycie drobne (3 mm) oznaczenie F K, , podziałka zaczyna się od 0 a kończy na 71, przed 0 oznaczenie KV natomiast na końcu podziałki M 8

Całość wykonana z mosiądzu, dolna część ze stali zakończona drobnym gwintem, o średnicy ok. 65-68 mm (ze względu na korozję trudno dokładnie stwierdzić)
Wysokość całości ok. 8 cm

Nie znam się za bardzo na takich fantach, mam więc takie pytanie: czy to coś jest w jakikolwiek sposób uzbrojone i niebezpieczne ( poza swoja wagąJ)

Napisano
ciekwi mnie jak była ta ścieżka prochowa odpalana w takim zapalniku ? i czy te z IIwś dzuiałały na takich samych zasadach?
Romel
Napisano
Czyli 15 1 CIs" - o ile dobrze zrozumiałem.
Jest to najprawdopodobniej monogram, Georg Roth z Wiednia (GR).
Należy założyć nowy wątek, stricte poświęcony zapalnikom i ich sygnaturom, by nie mieszać w wątkach stworzonych do identyfikacji typu konkretnej sztuki.
W razie pytań, chętnie służę pomocą, także na PW.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie