Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 687
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
d007 w jakich latach i gdzie byłes na szkolce ?

No panowie czym sie chwalicie 716 dni z czego 180 spedzonych na poligonach / wyłącznie strzelania/
Praktycznie kazdy rodzaj broni ręcznej i maszynowej
nie wyłaczajac AK 74 KAL 5,45.
w sumie kilka tysiecy sztuk amunicji wywalonej z broni.
12 szt PPK , około 100 szt amunicji do armaty gładkolufowej 76 mm w BWP.
Całe dwa lata w Nysie przy ul. Grodkowskiej w tamtych czasach jedyna szkólka szkolaca kompletne załogi liniowe na BWP. Byłem pom dow. plut w kompani szkolacej działonowych- operatorów PPK na BWP.
Napisano
Witam
Jesień 2001/02 Lublin
Jw 1712 2bz
2 Kompania Wsparcia < artyleria naziemna >
funkcja: ładowniczy
na stanie : kałach z granatnikiem i fajny możdzież ;)
Napisano
O kurcze !! jack 61 ale się nastrzelałeś !!!
ale czy tą ilość amunicji wystrzeliłeś osobiście Ty czy Twoja cała jednostka przez 2 lata ?
Napisano
Gedeon osobiscie osobiście wywaliłem taka ilość .
Jak pisałem byłem przez cały okres na szkołce w Nysie,lata W 1983- W 1985 jednostka pokazowa, a i jedyna tego typu kraju./ szkoliła operatorów PPK na BWP . Strzelania nocne, dzienne .
Na jeden cykl szkolenia około 6m-cy /na pluton/ przypadało około 20 tyś sztuk amunicji do kmPK./zobacz wypos. BWP/ z racji pełnionej funkcji prowadziłem pokazy dla młodych a broń zawsze mnie rajcowała / jako małolat strzelałem sportowo w WKS Slask/.
6 m-cy poligonu to same strzelania/ po kazdym cyklu szkolenia wyjazd na Wędrzyn , w trakcie Łambinowice/
Czasy wspaniałe j juz se ne wratit
Napisano
Szkoda że ciekawy" się nie zalogował, nie wiem komu odpowiadam. Ale proszę bardzo:

Szkoła Podchorążych Rezerwy w Centrum Szkolenia Czołgowo Samochodowego w Pile
oraz
14 dappanc w Jarosławiu (pro forma miałem stanowisko kierownika sekcji technicznej)
Od stycznia do czerwca 2000 r. Na ochotnika.

Pozdrawiam wszystkich idących do wojska.

Pająk
Napisano
Sorki jack za trochę uszczypliwe pytanie, tak w tych latach to możliwe wojsko trochę mniej się modliło a więc strzelało :):) ja sam też się nieco wyszlajalem po poligonach i niejedną poligonową latrynę zas... a byłem mechanikiem PPK
pozdrawiam
Napisano
Niestety pełne 2 lata 1983-1985. Pół roku na szkółce rusznikarskiej w grudziądzkiej twierdzy, reszta w Przemyślu w jednostce kolejowej na Słowackiego. Uważam, że mogło być gorzej :).
Napisano
Zgadza się 3 Batalion Raditechniczny w Sandomierzu to JW 3533.
Bjar_1 kiedy mieliście te strzelania, bo ja 9 miesięcy w 2003 tam służyłem :)
pzdr
ex
Napisano

z serii wojskowe klimaty" - dorzucę kilka fotek, teraz oglądam je z rozbawieniem i nostalgią, ale służba wojskowa bywa mało romantyczna, jeżeli ktoś za dużo się naczyta lub naoogląda amerykańskich filmów:-)
na zdj. - typowy regulaminowy strój nocny, już po rozliczeniu:-)

Napisano
Podchorąży SPR w Centrum Szkolenia Łączności i Informatyki w Zegrzu (pazdziernik - grudzień 2000), póżniej praktyki w 9 BKPanc w Braniewie (styczeń - marzec 2001).
Napisano
jack61:

Calą służbę łącznie ze szkołą podoficerską odbyłem w 17 WBZ w Miedzyrzeczu. W sumie robiłem to samo co Ty tylko, że ja szkoliłem na kompanii szkolnej kierowców BWP. Masa kilometrów wyjeżdzonych bojowym wozem piechoty, dużo strzelań na szkole strzególnie (Beryl,AK,RPG-7,SWD,Glauberyt,PK,PKT). Niestety z PPK i z armaty 2A28 nie strzelałem ale to nie mój fach.
Wedrzyn pamiętam, poligon Nowy Mur itp. Zajebista sprawa.

AVE STAL AVE PIECHOTA
d007
Napisano
JW 4101
Jesień 1985-1987 rok
1 Batalion Szturmowy
Dziwnów-Lubliniec
Kompania Łączności V Pluton
Zwiadowca-radiotelegrafista-płetwonurek
Napisano
Stargard Szczeciński batalion rozpoznawczy - 15 miesięcy , 8 miesięcy poligonu
Napisano
A mi wojo raczej nie grozi , studiuje dwa kierunki , jeden już kończe i zaczynam wkrutce trzeci. Po tylu szkołach napewno mi odbije więc napewno mnie nie wezmą nawet jakbym chciał :)
pozdr
Romel
Napisano
Witam, oto moja kariera w armi....
NJW MSW JW. 4829 Góra Kalwaria 96-98r.
W międzyczasie załoga ochronna w Modlinie.
Specjalizacja – strzelec wyborowy.
Broń której używałem : SWD, KBK AK M / S, PK, P -83, P-64, PM 84P Glauberyt, karabinek Tantal ( mniejszy kałasz ), granatnik podwieszany do kałasza Pallad, RG- rura :),
Pewnie było coś jeszcze, ale nie pamiętam.

Pozdrawiam, przyszłych Poborowych :))