Skocz do zawartości

Znalazłem łuskę od Mausera bez sygnatur!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Brak sygnatur+ wieksza spłonka-TUŁA do 1942,
brak sygnatur+ normalna spłonka- nie wiadomo, bo mogła to być kazda wytwórnia.
pzdr
Napisano
dzieki , muszę poprzyglądać się tym spłonkom , a wiesz może jak były oznaczane łuski od mausera c-96 , bo one były identyczne.
Romel
Napisano
CZESC ROMEL ja tez mam łuskę od TT albo PPSH bez sygnatur //... znalazłem ją z kilkoma innymi, od tego typu broni , ha ale reszta miała sygnatury :D
Napisano
Łuski od C-96 były oznaczane po niemiecku :-) Optycznie są mniej więcej takie same, ale bicia mają oczywiście inne. Zależy czy są komercyjne, czy wojskowe i z jakiego okresu. W Archeologii Wojskowej jest bardzo dobry artykuł o tych pestkach. Wszystko tam jest opisane i obrysowane/obfotografowane itd.
Napisano
2004 ma rację. Choć to nie to forum (Bocian się chyba gotuje - patrz post Czy ktoś pilnuje tego forum?") to jeśli już schodzimy na tematy pestek to 2004 ma rację. Albo Tuła do '42 albo co bądź innego. Też mam takich od PPSz pełno. a może ta od Mausera jest tak zżarta, że nie widać już sygnatur? Miałem takie przypadki nie sześć razy :-) .
Pozdrawiam - MK.
Powoli do przodu jak silnik Diesla i damy radę!
Napisano
Widzialem cwiczebna, mosiezna do mausera i tez bez bic. Inne z tego miejsc mialy bicia, procz tej jednej. Dlaczego?
Napisano
Bocian się nie gotuje :) Tematem przecież nie jest Co to za łuska" - vide dział identyfikacji, tylo mam łuskę od Mausera która nie ma sygnatur - o co tu chodzi" :)
Napisano
witam
nie oznakowaną amunicję (i broń) produkowało wiele państw i wytwórni - do celów specjalnych.
osobiście zetknąłem się z nie oznakowanymi łuskami amunicji :
8x50 Mannlicher
7,92x57 Mauser
7,7x56R Lee-Enfield
6,5x52 Mannlicher-Carcano
9x19 Parabellum
7,63x38R Nagant

duże ilości amunicji bez oznaczeń, do broni radzieckiej (7,62x54R i 7,62x25) produkowano w latach „zimnej wojny” w USA (na zamówienie CIA) z przeznaczeniem do operacji specjalnych.
jeżeli chodzi o radziecką amunicję 7,62x25 wz.30, to oznaczenia na dnie łusek wprowadzono dopiero w 1943 roku.
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
Witam. Na moich łuskach są daty właśnie od 1943roku.Także mam kilka bez żadnych oznaczeń. Inna sprawa załważyliście że łuski z 43 mają oznaczenia wypukłe a te z 44 wklęsłe.Pozdr
  • 1 year later...
Napisano
Witam
ja posiadam łuske od TT z 44 rok. Jest na niej litera T oraz cyfry 44. Sygnatury są wypukłe. Posiadam także łuske od TT, która zamiast gwiazdki ma trójkąt. Nigdy się z tym nie spotkałem. Może ktoś mi pomoże? Dokładne oznaczenia: 3 trójkąt 44 X rzymska. Podane według ruchu wskazówek zegara.
Napisano
Ja ostatnio znalazłem nabój od PPSH bez sygnatur, czubek był strasznie zardzewiały potraktowałem go młotkiem, a ze środka wyleciał stalowy rdzeń. Czy kros się spotkał z nabojem od PPSH ze stalowym rdzeniem, tego samego dnia wyszedł nabój od Mosina (Fosforowy) pierwszy raz sie z czyms takim spotkałem.
Pozdrawiam Enes
Napisano
Nie ma nic nadzwyczajnego w luskach do ppsz bez sygnator (robione do 1941 roku) dookola Białegostoku jest masa tego robactwa.
Niczego sensacyjnego nie ma co sie w tym doszukiwac,zadne specjalne itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie