Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 tytuł książki Pana Piotrowskiego W żołnierskim siodle". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 Tomasz70 proszę maila może wybierzemy się razem pod Wolę mieszkam w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 Czołemczaja: tam jest dużo więcej tych tobruków.I faktycznie część jest zasypana.Podobno nic tam się nie działo w 1945 ale może warto by sprawdzić.Mam kumpla,jeździł tam na biwaki i chodził po umocnieniach>może wyciągnę od niego fotki i mapkę tobruków to by się uzupełniły i jego i twoje wiadomości.pozdrSłoma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 Byłoby super. Może uda mi się pożyczyć aparat cyfrowy mógłbym wtedy zrobić i przesłać Ci zdjęcia na emila. Miejsce na biwak super. W tobrukach na nasypie można spać. Z tego co pamiętam jest ich 5 i są połączone okopami + 2 przy wieży strażackiej - zasypane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 Słoma!!! Przeczytałem kilka Twoich ostatnich postów i widać z nich, że jestes doskonale zorientowany w sprawach dotyczacych okolic Torunia bliższych i dalszych. Moj krąg zainteresowań to własnie ta silnieńska" strona Wisły, chociaż zaczynam już wychodzić poza nią. Masz racje, że niewiele tam się w czasie wojny działo poza epizodami. Mi jednak udało się ustalić lokalizację obozu jenieckiego w okolicy Bobrownik (tych z ruinami zamku krzyżackiego). Byli tam osadzeni jeńcy wojenni angielscy i chyba amerykańscy pracujacy przy regulacji Wisły. Czy wiesz moze cos wiecej na temat tego co dzialo sie w czasie wojny na tych terenach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 Tomek K. - wysłałem maile'a na Twój adres (wpisałem dwa różne, bo podałeś adres z polskim znakiem - nie wiem więc, czy przyjmie. Jeśli nie dostaniesz, daj znać).Tomasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Share Napisano 11 Wrzesień 2002 Ja tez moge pomóc w poszukiwaniach na woli cyrusowejwkacu mam 1km do tego lasu.Moje zamiary kupna wykrywacza niepowiodly sie na Moto weteranie ale i tak myslę ze mógł bym pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2002 Share Napisano 12 Wrzesień 2002 Byłem tam kiedyś. Trafiłem na resztki zaprzęgów i jeden zapalnik do granatu wz 31. Po za tym jest tam dużo kości końskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2002 Share Napisano 12 Wrzesień 2002 Fakt. Widziałem całą stertę kości tuż koło leśnej przecinki - mam jednak wrażenie, że były to odpady z rzeźni lub PGR-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2002 Share Napisano 12 Wrzesień 2002 widzałem równiesz kosci pewnie zwierzece na cmentarzu makabrycznie to wygldalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2002 Share Napisano 12 Wrzesień 2002 Tomasz70 otrzymales mojego maila??Czy bedziesz poszukiwał czegoś jeszcze w tym lesie??.Jak tak to daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Wrzesień 2002 Share Napisano 12 Wrzesień 2002 co do tych kosci, to wiem od wittmana ze podczas pierwszej, a raczej po pierwszej wojnie swiatowej jak zakopywano np. bron czy zamki od niej czy cokolwiek to na wierzch kladziono kilka zdechlych koniraz - po to aby miejscowi tam nie grzebalidwa - po to, bo trupi jad przyspiesza niszczenie niewygodnych przedmiotow niepotrzebnych po wojniedlatego czesto spotyka sie doly a na dne ich kosci konskie.nie wiem czy po 2 wojnie robiono tak samo, mozliwe ze tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Wrzesień 2002 Share Napisano 13 Wrzesień 2002 miq - niestety, nie dostałem Twojego maile'a. Spróbuj jeszcze raz. To co piszesz o cmentarzu to chyba widzieliśmy to samo (blisko zaniedbanej mogiły Niemki, ktora zmarła w 1945?) - faktycznie makabrycznie to wyglądało...Czy będę jeszcze w tej okolicy - mam nadzieję, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Wrzesień 2002 Share Napisano 13 Wrzesień 2002 Sprubuje napisać to na forum moze bedzie pewniejsze. 45 roku ciezarówki zatrzymaly na lipce było ich pełno .Dziadek z tych cięzarówek wyciągał broń ale pózniej wrzucił je do studni.Mieszkał w Śierżni pobliskiej wsi gdzie nadal mieszka moja rodzina.Ludzie na kablach łączności wyciągniętych z cięzarówek wiązali krowy.Podobno cięzaróki stały od Bartolina do skryżowania w lipce.Drewniany kościółek znajdujący się w niesółkowie miał byc mogiłą niemcy mieli spalić tam ludność z pobliskich wsi było by drugie jedwabne ale podobno wkroczył rosyjski czołg i niezdąrzyli.Za kościołem w lasku zwanym karmelitkami jest strzelnica z czasów wojny wykopałem tam parę pocisków bez wykrywacza oczywiście.W Grzmiącej podobno w lesie zbąbardowano polski oddzial w 39 roku. Jeszcze bede pisał na forum. Chciał bym zobaczyć zdjęcia cięzarówek które posiadasz.Może w przyszlości.Do poniedziałku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Wrzesień 2002 Share Napisano 13 Wrzesień 2002 Na nazwiszko mam Szubert moze ci to coś powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Wrzesień 2002 Share Napisano 16 Wrzesień 2002 W Grzmiącej we wrześniu 1939 faktycznie koncentrowały się polskie jednostki wycofujące się na Skierniewice. Miejscowi opowiadali, że po przejściu awałnicy" walało się tam mnóstwo plecaków i innych części ekwipunku.Ad. 1945 r. - ciężarówki istotnie stały na dość długim odcinku. To co mnie zastanawia, to kierunek w jakim były zwrócone - kolumna jechała w stronę skrzyżowania drogi z Lipki z drogą Stryków-Brzeziny w Niesułkowie Kolonia (tj. poruszali się na wschód). Czyżby zmylili drogę lub odcięto im odwrót??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Wrzesień 2002 Share Napisano 16 Wrzesień 2002 Własnie to bylo bardzo dziwne.Ciekawe co się z nimi stało pózniej???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Wrzesień 2002 Share Napisano 17 Wrzesień 2002 interesują cie moze stare motocykle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Share Napisano 19 Wrzesień 2002 Motocykle? A masz coś takiego?Co do sprzętu z 1945 r. - jeszcze zanim ściągnęli oficjalnie na złom to z całą pewnością to co się dało rozebrała miejscowa ludność (na jednej fotografii mam szkielet dwu(trzy?)osiowej ciężarówki z tablicą WH - ale nie jest to Blitz", na drugiej jest lepiej zachowana charakterystyczna trzyosiówka z odkrytą kabiną i składaną przednią szybą, tak jak w amerykańskich GMC). Niestety, nie jestem ekspertem od niemieckich ciężarówek, więc nie podam nazw. Może ktoś pomoże?Dla ułatwienia - ta pierwsza jest ewidentnie pierwowzorem naszych Starów 25 (charakterystyczna garbata kabina).A słyszałeś o szczątkach KdF-a w rzece? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Październik 2002 Share Napisano 23 Październik 2002 tomasz70 odezwij sie jeszcze na forum i opowiedz o tych szczątkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Październik 2002 Share Napisano 24 Październik 2002 Ja wiem tylko ojakiejs taxówce moze chodzi o to samo??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Październik 2002 Share Napisano 25 Październik 2002 Tomasz 70 zgłos sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Październik 2002 Share Napisano 25 Październik 2002 Proszę odezwij się e-maile dostałem lecz miałem awarię kompa.PozdrawiamTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Październik 2002 Share Napisano 25 Październik 2002 Poszukuje go poniewaz napisał tekst w tedy kiedy bylem niobecny.Moze znowu porozmawiamy o naszych okolicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Październik 2002 Share Napisano 28 Październik 2002 Panowie - jestem.Niestety, poczta elektroniczna nie jest tak niezawodna jak Poczta Polska ;))), więc były przerwy na łączach.Miq - ten Kdf był podobno w Nowostawach, jak masz dojścia to pogadaj z miejscowymi (mam info, że kowal rozebrał części).TomekK - nadaj na priva. Będziemy w kontakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.