kudi Napisano 13 Maj 2004 Autor Napisano 13 Maj 2004 czescNie wiem czy slyszeliscie lub czytaliscie o ostatnich akcjach" zwiazanych z proba zmieny rzeczywistosci i prawdy historycznej na temat przyczyn wybucu II wojny i jej konsekwencji.Jakis czas temu zostal wydany Glosariusz Regionalny Województwa Opolskiego. W nim znalazlo sie zdanie dotyczace Slaska ze region ten jest częścią wschodnich ziem niemieckich pod tymczasową administracją Polski i ZSRR, 1945-1991". Ostatnio jeden z wojtow w opolskiem zdjal polska tabliczke z urzedu pozostawiajac niemiecka.Dzi uslyszalem ze wyszla ksiazka jakiegos lokalnego historyka mowiaca o tym, ze Hitler musial napasc na Polske to ta zagrazala Niemcom, co mialo wyraz z naszym udziale podzialu Czechoslowacji.Nie naleze ani do LPR ani do Samoobrony i hasla ze Niemcy wykupia Polske sa mi obce i wydaja sie glupie. Gdy czytam jednak i ogladam ostatnie doniesienia to zaczynam sie denerwowac. Historia bowiem ma jedna prawde. Opiera sie bowiem na faktach.Czy duch wielkiego" syna ziemi opolskiej - Karla Hankego - jest az tak silny?pozdrrobert_kudelski
maxikasek Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 To starosta i reakcja była właściwa- już nie będzie starostą. Do tego dodałbym jeszcze jakiś wyrok, dla zasady.GLosariusz wskazuje jak u nas się wydaje pieniadze państwowe- nikt go nawet nie przeczytał w UM. Natomiast co do plakatów- to nie zdziwiłbym się gdyby to nasza rodzima katoprawica próbowała wzniecać stan zagrozenia. Ta akcja była zbyt debilna.
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Niemcy jednak podnoszą głowe i chcieliby żeby uznano że to my napadliśmy na miłującą pokój III Rzesze.Jeszcze troche a będą tak uczyć w naszych szkołach,kiedyś właziliśmy w d... Moskwie a teraz Niemcom.Dowodem na to jest zwyczaj marginalnego przedstawiania rocznicy I września w mediach.No ale takie komentarze przypiszesz katoprawicy i innym oszołomom z LPRu,do których pewnie i mnie zaliczysz.Dla których wyraz pojednanie tak bardzo dziś modny jest niezrozumiały i nie oczywisty.Ja germańców nigdy nie pokocham i nie będe szukał spisku klero-prawicy która chce nas poróżnić z naszymi sąsiadami.
Indian Chief Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Powiem szczerze, że to zagrożenie wydaje mi się bardzo realne. Centrum wypędzonych i odwrócenie historii ogonem już po części się Niemcom udało. Wspominałem juz kiedyś film Jeniec"... Jeszcze trochę i jedynymi ofiarami wojny bedą Żydzi i Niemcy. A katami świata Polacy.Politycznie niepoprawne jest teraz pokazywanie zbrodni Niemieckich czy Ukraińskich. Takie incydenty mogą szkodzić naszemu wizerunkowi według władz oczywiście. Historie jak się okazuje trzeba odkrywac na nowo bo ją stracimy. Gdybyśmy byli państwem silnym z którym inni się liczą to mogli byśmy postępowac tak jak Niemcy z naszą mniejszością...Ten temat co jakiś czas pojawia się na tym forum. Zdażają sie ludzie którzy walczą o polską historię na forach zagranicznych. Szkoda że tak niewielu walczy o prawde u nas w kraju.
Kiler Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Na Niemcow trzeba bardzo uwazac, zawsze prowadza przemyslana polityke, na swoja kozysc oczywiscie. Czy to teraz odnosnie Iraku czy wlasnie w zwiazku w wyzej opisanym incydentem. My musimy to prostowac i dazyc do tego by teraz Europejczycy" nie przyczyniali sie do zaklamywania historii Polski. Wszyscy wiemy jaki jest obecny, ogolny stan wiedzy naszej mlodziezy o hitorii. A wyobrazcie sobie za kilka lat jak taki ktos wezmie jedna czy dwie pozycje do reki i przczyta takie bzdury. A pozniej to juz pojdzie lancuchowo, przynajmniej dzieci swoje bedzie tak uczyl bo uzna to za prawde. Achhhhhh!!!Bronmy sie!!!Kiler
Leuthen Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Kudi, mówiąc o Karlu Hanke masz na myśli gauleitera NSDAP Dolnego Śląska w latach 1941-1945? Jeśli tak, to z ziemią opolską (z tego, co wiem) ma on niewiele wspólnego. PozdrawiamLeuthen
kudi Napisano 14 Maj 2004 Autor Napisano 14 Maj 2004 Moze sie Leuthen zagalopowalem... Hanke urodzil sie chyba w Lubaniu, w Opolu powstala jedna z pierwszych komorek NSDAP na Dolnym Slasku i to rowniez w jakis sposob swiadczy o nieustajacym podkreslaniu przez ten region swojej iemieckosci".pzodrrobert_kudelski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.