bjar_1 Napisano 7 Maj 2004 Autor Share Napisano 7 Maj 2004 Małe pytanko - co to za karabin trzymany przez kolesia po prawo? Wygląda mi na kb Mauser ,ale skąd ten magazynek? Jakaś przeróbka? Pierwszy raz coś takiego widzę...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Tak z zupełnie innej beczki to bardzo fajne zdjęcie. Co do twarzy to typowo osyjska" jest ta od gościa w furażerce. Gdyby ten za mausem miał inną bluze to jak dla mnie całkiem swojski BCh-owiec :}. Za radzieckimi partyzanami jak dla mnie przemawia wyraźnie jeden szczegół- demonstracja zegarka wyraźnie nobilitujaca żołnierza z czerstwą" twarzą. A poza konkursem, czy partyzanci Tity dostawali jakieś zrzuty od ZSRR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Maj 2004 Autor Share Napisano 7 Maj 2004 Małe pytanko - co to za karabin trzymany przez kolesia po prawo? Wygląda mi na kb Mauser ,ale skąd ten magazynek? Jakaś przeróbka? Pierwszy raz coś takiego widzę...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Pod koniec I wojny Niemcy testowali (używali?) wydłużonych magazynków na 20 naboji. Choć podobne to chyba trochę inne. Czy to partyzanci? Może ktoremuś się nie podabało ładowanie ciągle z łódki i sobie zamontował magazynek od rkm-u? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Maj 2004 Autor Share Napisano 7 Maj 2004 :) Jak dla mnie to ruscy partyzanci ,albo jacyś quasi-żołnierze. Też myślałem o pierwszowojennym Mauserze na magazynki ,ale dotrwało by to do lat 40-tych i to jeszcze w ZSRR?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 W książce Wspólczesna broń strzelecka" F. Myatta jest zdjęcie Gewehr 98 z długim magazynkiem mieszczącym 20 naboi. Został wprowadzony w 1918 roku i nie zdał egzaminu z powodu dużych problemów z ładowaniem. Nie wiem ile takich karabinów zostało wyprodukowanych, ale sądzę że niewieleTen magazynek na fotografii w książce jest jednak łukowy, oznacza to, że radziecki partyzant zastosował magazynek zastępczy od jakiegoś innego egzemplarza broni.To tylko moja teoria, nie można wykluczyć, że ten partyzancki egzemplarz to typowa partyzancka samodiełka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Maj 2004 Autor Share Napisano 7 Maj 2004 Wygląga jak od rkm MG-26 (t) czyli ex-czeskiego ZB-26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Bo to jest magazynek od ZB-26, widziałem też przeróbkę magazynka do G-43 który był obcięty a do niego dopasowany został magazynek od MG-13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Maj 2004 Autor Share Napisano 7 Maj 2004 Glass - a kto takie cuda robił? Ruscy? Niemcy na froncie?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper.17 Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Witam czytałem gdzieś m neci że to mauserki okopowe i one właśnie miały takie magazynki.Kumoel ostatnio wykopał taki magazyne ale jest w stanie agonalnym!:)Pozdro Saper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Maj 2004 Autor Share Napisano 7 Maj 2004 Jakie mauserki okopowe? :) A magazynków od MG-26 (t) to się sporo znajduje.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Według mnie to nie ruscy , po środku to chyba jest mannlicher carcano , po lewej inny mannlicher , a ten mauser to nie koniecznie jest mauser 98 , ma jakiś inniejszy kabłąk spustu i zameczek zamka wygląda jakoś troche inaczej, ale nie jestem zbyt wielkim znawcą więc może się mylepozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Jak dla mnie to na 99% partyzanci radzieccy, świadczą o tym nie tylko charakterystyczne twarze :-) ale również sowiecka kurtka mundurowa (u tego, który trzyma mausera)- gimnastiorka i czapka oficerska u ledwo widocznego komandira (zapewne) z raportówką.Co się tyczy karabinu widocznego pośrodku to wygląda mi na mosina - zwracam uwagę na charakterystyczny sposób mocowania pasa nośnego na kolbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Żeczywiście, masz racje, ale zmyliło mnie to coś co wygląda na zdjęciu jak końcówka złożonego bagnetu w carcano , a tważe i mundury to żeczywiście wyglądają na typowo rosyjskie. A co do wyposażenia ZSSR to oni mieli na wyposażeniu chyba wszystko co wymyśliła wojskowa myśl techniczna, więc nie ma się co dziwić że mieli również takiego mausapozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 W latach wojny domowej (1918 - 1921) w Rosji używano praktycznie wszystkich egzemplarzy broni strzeleckiej (i nie tylko) jakie wówczas były produkowane, bądź znajdowały się na wyposażeniu najróżniejszych armii świata.Potem za sowietów broń tę zmagazynowano, a czasie wojny ojczyźnianej częściowo po prostu przejęli ją partyzanci (oddziały partyzanckie tworzono w ZSRR praktycznie w pierwszych dniach wybuchu wojny w czerwcu 1941).Ten karabin w środku rzeczywiście mógłby wyglądać jakby miał składany bagnet, ale nie wiem czy przypadkiem mosiny nie miały widocznego od spodu wyżłobienia na wycior - stąd takie wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Ta przerobka G43 na magazynek od MG13 to wspulczesna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bjar_1
Małe pytanko - co to za karabin trzymany przez kolesia po prawo? Wygląda mi na kb Mauser ,ale skąd ten magazynek? Jakaś przeróbka? Pierwszy raz coś takiego widzę...
pzdr
bjar_1
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.