Skocz do zawartości

Nebelwerfer

Szczur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

elo

Wykopał ktos z polsce pocisk do Nebelwerfera? Czy często używali ich niemcy w 1944-45 w walce z Armią Czerwoną na terenie polski?

pzdrw

Napisano
He he. U mnie to całkiem sporo tego jest w lesie - były tam niemieckie magazyny amunicji i co nieco zostało ,ale tylko pociski 15 cm WGr.41 nic innego z rakietowych ,niektóre po wybuchu ,porozrywane itp. często same silniki rakietowe lub głowice.

pzdr

bjar_1
Napisano
w jednej książce czytałem ze umnie (górny śląsk) tez niemcy ich używali, (przy granicy z czechami). Wykopałem też wczoraj duży zapalnik, i nie wiem od czego on jest, sprubuje zeskanowac (jeszcze nie czyszczony) będzie na forum identyfikacja"

pzdrw
Napisano
oki, thx, bjar moze wiesz coto za zapalnik (forum identyfikacja)
ps. mógłbys napisac do mnie na GG, bo niemam listy kontaktów, po formacie z powodu wirusa ;)
Napisano

Niemiecka załoga broniąca Kołobrzegu w III.45 uzywała również Nebelwerfer`ów.

ps: fotka po walkach ukazująca zniszczony sprzęt.

Napisano

U mnie w okolicy sporo jest tych rakiet, na zdjęciu jedna z nich w pozostałościach po II wojennych niemieckich magazynach wypłukana przez opadające deszcze.

Napisano
Tak ,to pocisk rakietowy 15 cm WGr.41 ,tam po lewej stronie powinien być czepiec balistyczny - jest urwany ,ale głowica bojowa jest (po prawo).

pzdr

bjar_1
Napisano

Jaki kaliber mógł mieć ten pocisk moździerzowy? Rosyjski?

długość całkowita kawałka ok 20 cm
szerokość (tam gdzie dziurki) ok 4 cm
szerokość z lotkami 11 cm

pzdrw

Napisano
Bjar, takie pojemniki były tylko do tego? u nas na składach trafiłem takie wieko i dowiedziałem sie że to był pojemnik szafa na lonty" czyli na pałeczki prochowe które znalazłem obok...
Napisano
Indian - może i były podobne do czegoś innego ,na tym moim jest koplet wklejek z oznaczeniem że przenoszono w nim 15 cm WGr.41 Spreng".

pozdrawiam!

bjar_1
Napisano
Mam w garażu kilka części od tego pocisku : głowice bojowe z wypalonym materiałem wybuchowym ,czepce balistyczne i dysze. Jutro może zrobię fotki to tu wrzucę.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie