jazlowiak Posted April 27, 2004 Author Share Posted April 27, 2004 Siedzieliśmy sobie z Jarkiem Wróblem i myslelismy na temat tego, czy w Polsce jest potrzebne pismo dla rekonstrukcji historycznej. Jarek nszkicował okładkę ale pytanie pozostało, czy takowe pismo jest potrzebne i co miałoby się tam znaleźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moose Posted April 27, 2004 Share Posted April 27, 2004 Generalnie to dobry pomysł - tylko trzeba pomyśleć o czymś takim, co się nazywa w terminologii marketingowej Targetem" - w Polsce reenactingiem żywotnie jest zainteresowanych dajmy na to około 100 osób + 200 osób dochodzących. Jak na razie to chyba trochę mało, żeby wydawać specjalną gazetę na zasadzie periodyka. Głównym atutem takiej gazety powinno być solidne opracowanie mundurów i wyposażenia formacji Polskich - Wojska Polskiego, Lotnictwa, Marynarki Wojennej, KOP, Straży Granicznej, Policji Państwowej, Związku Strzelec, Przysposobienia Wojskowego Kobiet, Ligi Morskiej i Kolonialnej itp. itd. Bo jeżeli chodzi o formacje Niemieckie, czy też alianckie to niestety zachodnie publikacje, które staną się łatwiej dostępne po wejściu do Unii będą biły takową gazetę na głowę.Ciekawym pomysłem mogłaby być polska edycja gazety Militaria" - co Wu na to ??PozdrawiamŁoś Link to comment Share on other sites More sharing options...
mongo Posted April 27, 2004 Share Posted April 27, 2004 Oj, przydało by się. A w nim widzę:-sprawozdania z imprez -kalendarz imprez -ogłoszenia: może coś w stylu My (tacy i tacy)robimy tego a tego coś tam takiego, potrzebujemy wroga i sojusznków w składzie itp." oczywiście, kupię, sprzedam, zamienię-sposoby rekonstrukcji wyposarzenia, umundurowaniamusztra i zachowanie w polu, trochę o taktyce-skąd dorwać mundur czy jakieś graty (niech się ogłaszją firmy czy prywatne osoby się tym zajmujące)-szczegółowe opisy poszczególnych gratów z dobrymi fotami-regulaminowe i pozaregulaminowe noszenie ich-nie za dużo o koniach :)-kącik MOJA GIWERA" :))-kącik satyryczny Wpadki na imprezach" :))) najlepiej z fotami-rady fachowca rymarza, krawca, lakiernika i dekarzamoże później coś mi jeszcze wpadnie do głowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
mongo Posted April 27, 2004 Share Posted April 27, 2004 Tak sobie pomyślałem wszystko to jest na necie... albo da się przez niego załatwić. Gorzej jak ktoś nie ma netu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Tak przy okazji tego wątku jedna myśl przyszła mi do głowy: czy istnieje możliwość stworzenia czegoś na kształt gazety niskonakładowej"? Polegałoby to na tym, ze będzie ona drukowana i wysyłana jedynie do osób, które wczesniej zgłoszą chęć jej otrzymania, mniej więcej na zasadzie prenumeraty. Nie wiem jak to od strony technicznej musiałoby wyglądać, nie znam się na robieniu pism. Są przecież drukarnie niskonakładowe itp. Oczywiście cena takiego pisma nie będzie wynosić 2zł lecz pewnie powyżej 15zł, no ale z tym się trzeba pogodzić... Od taka moja luźna myśl w tej sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forteca Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 To zależy co to jest iskonakładowa" i czy to miałby być miesięcznik czy kwartalnik - niemniej poniżej 500 egz. nie da się chyba zrobić w cenie innej niż 25-30 PLN, o ile nie wykona sie skoku na rządową kasę". Ale chyba lepiej gdy taki dodatek/dział znajdzie się w pismie juz istniejącym na rynku (jak w nieodżałowanej Archeologii Wojskowej") Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted April 28, 2004 Author Share Posted April 28, 2004 Robiłem zwiad - przy tysiącu nakładu byłoby to około cena detaliczna 10-12 zł za egz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 Kiedys wspolpracowalem przy czasopismie poswieconemu wargammingowi tzn. GRY WOJENNE. Sprawa sie rypla, powodow bylo wiele.Oczywiscie takie czasopismo by sie przydalo, albo moze jakies powazniejsze pismo zainteresowaloby sie stalym dzialem temu tematowi poswieconemu.Choc nie ukrywam, ze dojrzewa we mnie mysl o porzadnej stronie www, tylko marnie ostatnio u mnie z dostepem do netu i czasem (wiadomo - zona, dziecko w drodze...)Bo ozywiona historia to nie tylko II w. sw., to takze imprezy typu Grunwald, Biskupin, Ostroleka, Pultusk, itp itd.Na dobra sprawe to trafiam na te imprezy przypadkiem, bo informacja w mediach jest zwykle po fakcie.A takie imprezy jak 'Bitwa o fort Sowinskiego', 'Insurekcja Kosciuszkowska' na Starowce, 'Rocznica Odsieczy Wiedynskiej z szarza husarii w Wilanowie', 'Elekcja na Woli' powinny byc naglosnione. Nawet taka glupia 'Wiosna Ludow' zorganizowana przez hipermarket dla promocji ciuchow moze byc ciekawa, zeby przyciagnac maniakow ;) /pisze caly czas o Wawie/Poza tym taka gazeta napewno pozwolilaby dorobic grupom rekonstrukcyjnym nie tylko z Polski, ale i z krajow osciennych (bo to jako tansze sa chyba coraz czesciej zapraszane).Pozdrawiam,HŚ Link to comment Share on other sites More sharing options...
gumbas Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 W tym numerze odkrywcy będzie prezentowany cykl o grupach rekonstrukcji historycznej. Uważam, że reenactment w Polsce jest nowym tematem i za kilka lat taka gazeta będzie bez wątpienia potrzebna.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sturmann Posted April 28, 2004 Share Posted April 28, 2004 ŚWIETNY POMYSŁ!!!!!!! ARCHEOLOGIO WOJSKOWA WRÓĆ!!!! :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzergrenadier Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 Pomysł jest dobry. W sumie gazeta dla reenactorow i tworzona przez reenactorow jest potrzebna. I to dla WSZYSTKICH reenactorów. A nie tylko dla ludzi z PW. Ja odtwarzam FJ i wolałbym czytac polską gazete która trafia w nasze polskie dośc ietypowe" realia. Odrzucam tu argumentacje ze dla nas istnieją periodyki zachodnie. No bo pokażcie mi w polsce reenactora który kupił cały sprzęt na Militaria 44 lub An der Front. Może na poczatku w formacie zina internetowago a potem jako czasopismo na papierze bo nawet osobny dział w jakiejs innej gazecie nie zaspokoi naszych potrzeb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moose Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 Znam takiego jednego - Peter'a z grupy Vader.Osobiście obawiam się tylko o to, że reenactors jest wciąż w Polsce za mało, żeby opłacało się wydawanie gazety tylko i wyłącznie dla nich. Ja osobiście też odtwarzam WH i niestety muszę przyznać, że korzystam głównie z gazet i literatury zachodniej - powód - za niewiele większą cenę o wiele lepsza jakość informacji. No a poza tym sporo polskich wydawnictw to przedruki z Wielkiej Brytanii i USA.Najciekawiej prezentuje się tu opcja zina" netowego - pisanego przez reenactors dla reenactors. Koszty niewielkie a cel można osiągnąć.PozdrawiamŁoś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzergrenadier Posted April 30, 2004 Share Posted April 30, 2004 też pomyślalem o Vaderze na początku ale to jest ewenement :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sosab Posted May 2, 2004 Share Posted May 2, 2004 Czołem!Jest to oczywiście wspaniały pomysł!Nie sugerujmy sie rynkiem zachodnim przy wydawaniu takiego pisma....wiadomo nasz polski reenacting dopiero sie buduje ale...wrato spróbować zainteresować tych co chcieli by redagować takie pismo oraz tych którzy chcieli by tam pisać....polski reenacting to juz FAKT! walczmy o swoje!Takie pismo jest potrzebne!kto z wydawców podejmie się tego?Pozdrawiam Sosabwww.arnhem1944.w.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted May 2, 2004 Author Share Posted May 2, 2004 W pierwszym numerze Do Broni" przygotowywanym do Glinnika na Zlot Grup Rekonstrukcyjnych będzie artykuł: Polska i niemiecka piechota w kampanii wrześniowej cz. 1 - szeregowiec piechoty WP i Heer, autorem strony niemeickiej jest Mongo. Robert z Łodzi ma napisać materiał o 1 SBS i grupie rekonstrukcyjnej jej imienia. Jurek Koziel z USA napisze o Monte Cassino i umundurowaniu ulana podolskiego w tej bitwie i wyprawie do Polski. Ciekawostki historyczne: Atak gazowy w dniu 31 maja 1915 roku pod Bolimowem - opowieść o jedynej w Polsce zachowanej butli po chlorze" oraz o cnmentarzach I WŚ w okolicach Bolimowa. Mjr Marek Dragan napisze parę słów o polskim mundurze, uzbrojeniu i oporządzeniu z Iraku.Wszystkie ilustracje wykona Dyrektor Artystyczny - Jarosław Wróbel.Kontakt: Paweł Rozdżestwieński npk@hot.pl0-607 23 99 73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzergrenadier Posted May 2, 2004 Share Posted May 2, 2004 eeeeeeeee jak chcecie to mogę o niemieckim spadachronierzu spod monte cassino cos napisać :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted May 2, 2004 Author Share Posted May 2, 2004 To dawaj o tym spadochroniarzu - pamuietaj że w tym numerzre opisujemy szerwegowców Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzergrenadier Posted May 3, 2004 Share Posted May 3, 2004 OK. W Dobieszowacach walniemy ładną fote Bartkowi w tropikach i opisze ją potem :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Posted May 3, 2004 Share Posted May 3, 2004 O widzę,że ktoś już w kwestii spadochroniarskiej zadziałał.Nie mniej,oferuję swoją pomoc przy artykułach dotyczących 1.SBS oraz Cichociemnych-może być też od strony weteranów żyjących i pochowanych w Poznaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzergrenadier Posted May 4, 2004 Share Posted May 4, 2004 interes sie kręci :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted May 10, 2004 Share Posted May 10, 2004 Witam, witam! Fakt, nie jestem reenactorem, ale Do broni" będę kupował na 100& :) fajnie, że będą opisy mundurów-tego mi brakuje w polskiej literaturze. U nas w Białymsotku nie ma zbyt wielu książek militarno-poszukiwawczo-naukowych :) jedynie czasem na giełdę przywiozą coś z Rosji (nie wszystko z nich rozumiem :( ). A tu! Patrzę, szeregowiec polski, niemiecki :) jednym słowem dla mnie bomba! Jeszcze tylko pytanko, jak będzie można ją nabyć? Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bocian Posted May 10, 2004 Share Posted May 10, 2004 Tylko prenumeraty tutaj nie zacznijcie zbierać. Zaczyna to podchodzić pod komercję i kryptoreklamę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzergrenadier Posted May 12, 2004 Share Posted May 12, 2004 subskrypcję by mogli :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted May 13, 2004 Author Share Posted May 13, 2004 Czy ktoś ma do uzyczenia fotki oryginalnych owijek piechoty i wyposażenia tornistra i plecaka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted May 13, 2004 Author Share Posted May 13, 2004 znaczy tornistra i chlebaka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.