Woodhaven Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu PILNE: Poszukuję dokumentacji do renowacji samolotu PZL I-22 Iryda (W-300) W związku z prowadzonymi pracami nad renowacją płatowca samolotu PZL I-22 Iryda (oznaczenie fabryczne W-300), pilnie poszukuję oryginalnej dokumentacji techniczno-eksploatacyjnej. Do prawidłowego przeprowadzenia prac rekonstrukcyjnych poszukuję wydań fabrycznych WSK PZL-Mielec (w formie oryginalnych wydań papierowych, kopii lub skanów): Opis techniczny W-300. Tom 2 (Wydanie z 1991 r., ok. 436 stron – osprzęt, instalacje wewnętrzne i przyrządy). Opis techniczny W-300. Tom 3. Płatowiec (Wydanie z 1990 r., ok. 192 strony – budowa kadłuba, skrzydeł, usterzenia i podwozia). Co już posiadam: Opis techniczny W-300. Tom 1 (Wydanie z 1991 r., ok. 264 strony – charakterystyka ogólna, aerodynamika oraz geometria konstrukcji płatowca). Każda pomoc przy tym projekcie pozwoli uratować ten ważny egzemplarz polskiej historii lotnictwa.
Jedburgh_Ops Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, Woodhaven napisał: PILNE: Poszukuję... Ty tak poważnie? Już raz organizowałeś na tym forum akcję „PILNE: Poszukuję...” prawników dla Mateusza Delinga, żeby „ratować” StuGa z Miłakówki. Ponieważ mam takie możliwości, więc zorganizowałem akcję w całej Polsce i w ciągu godziny miałem dla Ciebie/dla Delinga pięciu wybitnych prawników specjalizujących się w sprawach artefaktów z II wojny i ich odkrywców. Po czym poprosiłem Cię o kontakt do Delinga to odpowiedziałeś mi, że go nie masz, a tylko kontaktujesz się z nim przez FB. Ani od Ciebie, ani od Delinga, nie usłyszałem ani „dziękuję”, ani „pocałuj mnie w pompkę”. Nawet nie masz pojęcia, ilu poważnych ludzi chciało wtedy pomóc i zaangażowało się w tę akcję. Teraz kolejna taka akcja? Poważny Ty jesteś? Mógłbym pomóc, bo znam konstruktora, który ma kwity do tego skandalu, jakim była Iryda, ale nie pomogę. Nie po wcześniejszym doświadczeniu z Tobą. Kolego Szanowny, najpierw naucz się odpowiedzialności za swoje słowa i za swoje poczynania. Organizujesz tutaj jakieś akcje, o które nikt Cię nie prosił, nikt Cię do nich nie upoważnił, nie wiadomo w czyim imieniu, a potem znikasz z komunikacji. Przykład z Mateuszem Delingiem jest idealny. On nawet nie ma pojęcia, jaką tutaj akcję zrobiłeś z poszukiwaniem prawników dla niego, po czym się okazuje, że nawet Delinga nie znasz, nie masz jego e-maila ani numeru telefonu, ani nie potrafisz się z nim skontaktować, za to zawracasz głowę innym ludziom z jakimiś „PILNYMI” akcjami na hasło „my” - poszukujemy, potrzebujemy itp. Edytowane 14 godzin temu przez Jedburgh_Ops
Woodhaven Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Szanowny Panie Grzegorzu, jako użytkownik tego forum przekazywałem i będę przekazywał informacje o różnych akcjach prowadzonych w kraju czy za granicą. 4 lipca przekazałem ogólnodostępne informacje dotyczące poszukiwania prawnika z doświadczeniem, które ukazały się na stronie muzeum. Mieszkając w USA, kontaktowałem się wyłącznie poprzez Messengera. Oczywiście przekazałem Pańską propozycję pomocy wraz z Pańskim adresem e-mail. Przekazywałem potem również wszystkie Pańskie uwagi dotyczące umundurowania itp. Decyzja co do skorzystania z Pańskiej oferty nie należała do mnie, tylko do Mateusza. Obecnie mieszkam w Polsce i dłubię sobie przy Irydzie. Stąd też moje poszukiwania dokumentacji. Na obecną chwilę mam już możliwość skorzystania z wyżej wymienionych pozycji. Przepraszam, że zabrałem tyle cennego Pańskiego czasu. Jednocześnie na przyszłość, jako niewiarygodny uczestnik tego forum, proszę o niezwracanie uwagi na moje wpisy i nietracenie swojego tak cennego czasu.
Jedburgh_Ops Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Tutaj nie chodzi o mój czas, bo jeśli jest akcja w słusznej sprawie to oddam jej tyle czasu, ile będzie trzeba - nawet liczonego w miesiącach, czy latach, bo i takie sytuacje mi się zdarzały. Chodzi wyłącznie o pewną kulturę działań i zachowań. Nie można podnosić rabanu na hasło „PILNE”, po czym błyskawicznie rusza system pomocy złożony z poważnych i pozytywnych postaci, a za chwilę cisza - nie ma łączności, nikt nie odpowiada czy pomoc nadal potrzebna, poważni ludzie czekają na jakieś informacje, a nic nie wiadomo, bo ci rzekomo potrzebujący ratunku komunikacyjnie zniknęli, nie ma ich. I się wychodzi na kompletnego wariata. Po prostu albo nie angażuj się w pośrednictwo w jakichś sprawach, a jeśli już to kategorycznie wymagaj od ludzi kultury bycia i życia w społeczności. Bo w przeciwnym razie zupełnie niepotrzebnie to w Ciebie będzie godzić, a nie zasługujesz na to. Edytowane 5 godzin temu przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 11 godzin temu, Woodhaven napisał: PILNE: Poszukuję dokumentacji do renowacji samolotu PZL I-22 Iryda (W-300) Skontaktuj się z inż. Tadeuszem Pszenickim. Kiedyś miał dużo materiałów do Irydy, w tym jej plany.
Jedburgh_Ops Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, Woodhaven napisał: Dziękuje za informacje. Nie mam już do niego kontaktu, ale myślę, że choćby przez Glassówkę możesz do niego dotrzeć. On jest encyklopedią powstawania Iryd i na sto procent miał fajne rzeczy do nich. Pytanie tylko, czy nie wyrzucił, albo nie oddał komuś/czemuś...?
Rekomendowane odpowiedzi