Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 Witam !!!! Wygrzebałem ją ze starej chałupy. Prawdopodobnie jest to manierka niemiecka, ale nie wiem dokładnie jaki to model. Nie dawno na Alegro jakiś koleś miał identyczna i mówił że jest to manierka ss ponieważ miałe bicia FSS, ale mi wydaje sie że jest to kod producenta ,a nie jednostek waffen SS. Jeśli ktoś wie co to za model i dla jakich jednostek jest przeznaczony proszę o informacje????? Z góry dziękuję!!!!!! P.S. W literaturze znalazłem podobną , ale z paskiem na materiale, a opis wskazywał na panierkę dola wojsk zastepczych. A w inne j książce znalazłem że jest to manierka wojsk DDR. Proszę o pomoc!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 Widok z góry!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 widok z góry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 widok z boku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 widok z dołu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 inny widok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 Widok stępla na materiale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiler Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 Jak dla mnie zwykla manierka dla WH. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 manierka WH z pokrowcem, brakuje Ci jeszcze bakielitowego kubka do kompletu:).Te FSS to z pewnością nie żadne SS tylko kod producenta.Na szyjce manierki powinna być dwu cyfrowa liczba oznaczająca date. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 Standardowa niemiecka Feldflasche 31". Pokrowiec chronił zawartość manierki przed zamarzaniem ,a w cieplejszym klimacie po zwilżeniu go wodą chłodził zawartość. Brakuje ci kubka - było ich kilka rodzajów - najpopularniejsze są owalne (aluminiowe i stalowe) lub okrągłe (bakielitowe lub aluminiowe).pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 24, 2004 Author Share Posted April 24, 2004 Dziękuje za posty!!!! Ale nadal mi wiele alementów nie pasuje z typowej Feldflasche 31, Po pierwsze Brak jest paska przytrzymującego główny pasek (nr 1), Po drugie nie ma głównego paska przytrzymującego kubek(nr 2). No i po trzecie na tmoją manierke nie wchodzą bakielitowe kubki i wogóle nie widać śladów aby kiedykolwiek ta manierka miała kubek.Moim zdaniem jest to jakaś nietypowa niemiecka manierka bez kubka, może wojsk Pancernych? A może Altylerii? Bo w rejonie którym ją znalazłem w stacjonowały głownie wojska Pancerne. Obok zilustrowałem moje spostrzeżenia na typowej manierce Feldflasche 31!!!! Prosze samemeu zobaczy!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 24, 2004 Author Share Posted April 24, 2004 Może ktoś posiada jakąś stronke o niemieckich manierkach????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 Gdzieś jest taka japońska strona - tam są dobre zdjęcia manierek - niestety nie mam linka ,ale napewno ktoś ci pomoże.Niektóre manierki nie były dostosowane do noszenia kubka ,a kubek do nich nosiło się poprostu w chlebaku.bjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kloki Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 To ta stronka:http://babelfish.altavista.com/babelfish/urltrurl?lp=ja_en&url=http%3a%2f%2fsteinero.hp.infoseek.co.jp%2f004%2f004a.htmlPrzejzyj sobie. Są tu manierki używane przez Wehrmacht podczas II Wojny Światowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 Dokładnie o tą stronę mi chodziło - dzięki Kloki za link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 24, 2004 Author Share Posted April 24, 2004 Wielkie Dzieki Panowie!!!!! Niech wam szczescie dopisuje na poszukiwanich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tominew Posted April 24, 2004 Author Share Posted April 24, 2004 Niestety przejrzałem tą stronke i nie ma na niej tego typu manierki. :( . Pomocyyyy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted April 24, 2004 Share Posted April 24, 2004 Ehhh...Na 100% jest to standardowa manierka WH. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 26, 2004 Share Posted April 26, 2004 hej standardowa wczesna manierka WH... nazywam ją typem partyjnym" - gdyż takie same były produkowane dla SA.. i HJ.. i innych paramilitarnych formacji. Twoja jest produkowana dla WH - nie ma RZM... manierki te były używane w ograniczonym zakresie na początku wojny.. oraz w okresie międzywojennym Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuligow Posted April 26, 2004 Share Posted April 26, 2004 moja jest sygnowana MN 39...pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.