Skocz do zawartości

ślady po latach

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odpoczywając z puszką boskiego nektaru na pagórku naprzeciw linii okopów ciągnących się po drugiej stronie rzeki zauważyłem na łące u podnóża pagórka 2 plamy traw o innym zabarwieniu. Nie ma na nich sygnału wykrywką więc pewnie coś innego powoduje miejscowe odchylenia składu gleby. Kopać nie kopałem bo mam przypuszczenia. Kto jeszcze zauważył takie anomalie i może sprawdził je ? Generalnie nie mam ochoty szukać jakiegoś pierd... sygnetu wśród kupki kości więc i tak te miejsca zostawię w spokoju.
Napisano
Możliwości jest wiele, może być inny gatunek trawy, może być zakłócenie poziomu wód, może kiedyś ktoś coś tam kopał i zasypał, a może ktoś tam coś rozlał lub wysypał, często różnica wynika z nasłonecznienia. Ciężko stwierdzić.
Napisano
W zamierzchłych czasach trafiłem podobne miejsce i okazało się, że na głębokości ok. 0,5 metra był ciekawy pokład rudy darniowej.
Trochę to dziwne, że relatywnie głęboko zalegająca ruda tak wpływała na trawę o krótkich przecież korzeniach...
Napisano
To moze byc pasek zwiru badz piasku ktory na sloncu wysycha i trawa szybciej zolknie, ja to mam u siebie (teren polodowcowy kopie w piasku - zero kamyczka czy gliny a pare metrow dalej klne ryjac w wbitych w gline kamieniach).
Piorek
Napisano
Niedaleko mnie jest takie miejsce w którym w styczniu '45 spalił się niemiecki samochód - do dzisiaj w tym miejscu nic nie rośnie oprócz mizernej trawki i mchu.

pzdr

bjar_1
Napisano
Ja widziałem na łące wypalone pierścienie około 13 metrów no z militariami nie ma to nic wspólnego ale tak tylko wspominam o anomalii trawy do dziś nic tam nie rośnie a w instytucie olsztyńskim potwierdzono na próbkach temp. spalania (!!!!) 1000 - 1200 st. C !!!!!
Napisano
Kiedyś trafiłem nad Sanem, na dawnej granicy sowiecko-niemieckiej (1939-41) na miejsce po placu apelowym jakiejś jednostki sowieckiej, taka polanka w lesie, zarośnięta trawą, na środku chwasty rosły jakieś odmienne i tworzyły kształt piecioramiennej gwiazdy o średnicy mniej więcej 10 metrów. Pogrzebałem trochę i okazało się, że Rosjanie zebrali warstwę darni i wysypali tam potłuczone szkło z butelek, musieli ich potłuc niesamowitą ilość. Po latach szkło zarosło, ale nie zwykłą leśną trawą (nie znam się na botanice), lecz inną roślinnością.
Napisano
Znaleźliśmy kiedyś w lesie polanki na których nie rosły drzewa, tytlko krzaki. Okazało się że w ziemi jest warstwa gruzu z wysadzonych niemieckich obiektów.
Napisano
Dobry czas abys wzszedl na lake i pochodzil po niej a zobaczysz takie same anomalia jak te w lesie. Sa miejsca gdzie na powierzchni 1-2 mkw. trawa ma inny odcien i jestem pewny ze nie znajdzesz kupki kosci.
Napisano

Puszcza Nadnotecka. Kilka poskręcanych drzew otacza miejsce pochówku miedzianych urn zawierających prochy zmarłych w wyniku zarazy około 1 wojny światowej. Co ciekawsze drzewa wcale nie mają 90 lat. Las dookoła jak okiem sięgnąć jest normalny. Zmiany składu gleby czy może coś mniej namacalnego ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie