wiciu_r Napisano 23 Kwiecień 2004 Autor Napisano 23 Kwiecień 2004 Odpoczywając z puszką boskiego nektaru na pagórku naprzeciw linii okopów ciągnących się po drugiej stronie rzeki zauważyłem na łące u podnóża pagórka 2 plamy traw o innym zabarwieniu. Nie ma na nich sygnału wykrywką więc pewnie coś innego powoduje miejscowe odchylenia składu gleby. Kopać nie kopałem bo mam przypuszczenia. Kto jeszcze zauważył takie anomalie i może sprawdził je ? Generalnie nie mam ochoty szukać jakiegoś pierd... sygnetu wśród kupki kości więc i tak te miejsca zostawię w spokoju.
jacek1 Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Możliwości jest wiele, może być inny gatunek trawy, może być zakłócenie poziomu wód, może kiedyś ktoś coś tam kopał i zasypał, a może ktoś tam coś rozlał lub wysypał, często różnica wynika z nasłonecznienia. Ciężko stwierdzić.
beyo Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 W zamierzchłych czasach trafiłem podobne miejsce i okazało się, że na głębokości ok. 0,5 metra był ciekawy pokład rudy darniowej. Trochę to dziwne, że relatywnie głęboko zalegająca ruda tak wpływała na trawę o krótkich przecież korzeniach...
Piorek Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 To moze byc pasek zwiru badz piasku ktory na sloncu wysycha i trawa szybciej zolknie, ja to mam u siebie (teren polodowcowy kopie w piasku - zero kamyczka czy gliny a pare metrow dalej klne ryjac w wbitych w gline kamieniach).Piorek
bjar_1 Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Niedaleko mnie jest takie miejsce w którym w styczniu '45 spalił się niemiecki samochód - do dzisiaj w tym miejscu nic nie rośnie oprócz mizernej trawki i mchu.pzdrbjar_1
Gość Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Ja widziałem na łące wypalone pierścienie około 13 metrów no z militariami nie ma to nic wspólnego ale tak tylko wspominam o anomalii trawy do dziś nic tam nie rośnie a w instytucie olsztyńskim potwierdzono na próbkach temp. spalania (!!!!) 1000 - 1200 st. C !!!!!
Gość Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Kiedyś trafiłem nad Sanem, na dawnej granicy sowiecko-niemieckiej (1939-41) na miejsce po placu apelowym jakiejś jednostki sowieckiej, taka polanka w lesie, zarośnięta trawą, na środku chwasty rosły jakieś odmienne i tworzyły kształt piecioramiennej gwiazdy o średnicy mniej więcej 10 metrów. Pogrzebałem trochę i okazało się, że Rosjanie zebrali warstwę darni i wysypali tam potłuczone szkło z butelek, musieli ich potłuc niesamowitą ilość. Po latach szkło zarosło, ale nie zwykłą leśną trawą (nie znam się na botanice), lecz inną roślinnością.
jacek1 Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Znaleźliśmy kiedyś w lesie polanki na których nie rosły drzewa, tytlko krzaki. Okazało się że w ziemi jest warstwa gruzu z wysadzonych niemieckich obiektów.
jack61 Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Dobry czas abys wzszedl na lake i pochodzil po niej a zobaczysz takie same anomalia jak te w lesie. Sa miejsca gdzie na powierzchni 1-2 mkw. trawa ma inny odcien i jestem pewny ze nie znajdzesz kupki kosci.
wiciu_r Napisano 3 Maj 2004 Autor Napisano 3 Maj 2004 Puszcza Nadnotecka. Kilka poskręcanych drzew otacza miejsce pochówku miedzianych urn zawierających prochy zmarłych w wyniku zarazy około 1 wojny światowej. Co ciekawsze drzewa wcale nie mają 90 lat. Las dookoła jak okiem sięgnąć jest normalny. Zmiany składu gleby czy może coś mniej namacalnego ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.