Wachmistrz Luśnia Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam, jestem tu nowy (świeżo zarejestrowany), a więc i nieobyty, toteż z góry przepraszam za ewentualne faux pas. Przeglądałem jednak zawartość tego niezwykle interesującego działu wiele razy. Ale do rzeczy: 11 listopada ubiegłego roku na portalu Salon24, gdzie się przez jakiś czas udzielałem, popełniłem rocznicowy wpis o szablach w WP w okresie walk o Niepodległość 1918 - 1921. Następnie o bagnetach, rozszerzony o karabiny (to jest właściwy temat moich kolekcjonerskich zainteresowań) - i na tym miałem zamiar poprzestać. Ale na moją pocztę posypało się tyle pytań i propozycji, że kontynuowałem, przyjmując zasadę posługiwania się materiałem ilustracyjnym w postaci zdjęć oryginalnych przedmiotów i fotografii z epoki. Po zakończeniu cyklu, widząc masę dostępnego materiału, a jednocześnie wiele własnych błędów i niedociągnięć, chciałem dokonać poprawek. Jednak technicznie na upadającym portalu to trudne i raczej niecelowe. Przeniosłem więc po trochu poprawiony i uzupełniony materiał na Bloggera. https://wp18-21bronimundur.blogspot.com/ Jako że wiele skorzystałem z Waszego forum, a przy okazji odpowiadam na kilka nierozwiązanych pytań (np. w dziale Artyleria) wstawiam link. Czy takie kompendium może być przydatne? Jednocześnie proszę o merytoryczne uwagi.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 47 minut temu, Wachmistrz Luśnia napisał: Czy takie kompendium może być przydatne? Raczej tak i byłbym „za”. 47 minut temu, Wachmistrz Luśnia napisał: ...popełniłem rocznicowy wpis o szablach w WP w okresie walk o Niepodległość 1918 - 1921. W ramach tego, że jestem „za” to chętnie dowiedziałbym się, czy WP kupiło amerykańskie szable kawaleryjskie M1860 i/lub M1913? Najnowsza książka dr. Wojciecha Mazura nie wspomina o tym, ale skromna objętościowo formuła wydawnicza serii WLU nie pozwala omawiać wielu różnych przedmiotów kupionych przez WP w USA. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Wachmistrz Luśnia Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dziękuję. Co do szabel amerykańskich, o ile mi wiadomo - nie. Nigdy nie natknąłem się na taką informację, zabytek z proweniencją w zbiorach ani na "podejrzane" zdjęcie. W sprawie sprzętu amerykańskiego, wątpię nawet w łopatki piechoty, wymieniane czasami w opracowaniach.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 5 minut temu, Wachmistrz Luśnia napisał: W sprawie sprzętu amerykańskiego, wątpię nawet w łopatki piechoty, wymieniane czasami w opracowaniach. Również mam bardzo chłodny i ostrożny stosunek do informacji o łopatkach. Stuprocentowo wykluczyć tego nie można, ale dowodów też brak. Dlatego wspominając o nich w tym wątku posługuję się słowem „jeśli”. Dziękuję za informację o szablach.
Rekomendowane odpowiedzi