Skocz do zawartości
  • 0

Stara butelka Państwowy monopol spirytusowy. Czy PRL?

Pytanie

Napisano

Witam trafiła się tak oto butelka sygnowana przez państwowy monopol spirytusowy śmierdzi mi międzywojniem ale ta jest na nie jest na drewniany korek ale na kapsel. I teraz zagadka dla birofilistów to jeszcze 2RP czy już powojenne. Samemu obstawiam jednak to drugie monopol reaktywowano po wojnie i działach chyba jeszcze do lat 50'.

IMG_20260504_213538.jpg

IMG_20260504_213544.jpg

IMG_20260504_213558.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Zapytam przy okazji, kiedy wprowadzono aluminiowe zakrętki  zamiast zrywek przy wódczanych butelkach PRL

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano
9 minut temu, bjar_1 napisał:

Powojenna już, a birofiliści to od piwnych gadżetów, nie od mocnych alkoholi ;)

No to jestem na granicy hobby... 

• 0
Napisano
7 minut temu, abcd napisał:

Zapytam przy okazji, kiedy wprowadzono aluminiowe zakrętki  zamiast zrywek przy wódczanych butelkach PRL

Kwitów na to nie mam, ale obserwując po butelkach-strychowcach to przełom 60/70-tych.

• 0
Napisano

Dziękuje za odpowiedź. Jeszcze bonusowe pytanie czy można ustalić jeszcze datowanie tej butelki? po historii firmy to będzie ~1945-1949?

• 0
Napisano

Zdecydowanie później, używane nawet w latach 70-tych przy alkoholach na eksport. Mam gdzieś w szopie z etykietą, jutro poszukam. A czemu stare logo PMS nie wiem, może na zachodzie się dobrze kojarzyło z przedwojenną jakością?

• 0
Napisano

O masz. Na korek, a więc wcześniejsza niż Twoja, a etykieta klejona z normą PN-62, a więc po 1962 roku. Twoja będzie jeszcze młodsza, stawiam na lata 70-te już.

IMG_8605.JPG

IMG_8606.JPG

IMG_8607.JPG

IMG_8608.JPG

• 0
Napisano

Dziękuje za pomoc. Butelka trochę spadła dla mnie z rangi fajnego fanta do śmiecia ale ją zostawię. Posiadam również i tą na korek. Obok siebie w sumie nie najgorzej się prezentują. Pozdrawiam.