Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Według najnowszej książki „USA: Zakupy i propozycje, cz. 1” historyka dr hab. Wojciecha Mazura do końca maja 1919 roku Wojsko Polskie kupiło od USA 375 tys. trzewików wojskowych.

Dla rekonstruktorów historycznych wojny polsko-bolszewickiej oznacza to, że mniej więcej co trzeci z nich powinien mieć na nogach któryś z wzorów butów amerykańskich. Stan osobowy WP wynosił wówczas 944 tys. personelu wojskowego.

Można zakładać, że WP kupiło trzy wzory trzewików US Army. Były to wzory wprowadzane w roku 1912, 1917 i 1918. Buty te nie nosiły urzędowych nazw „M1912, M1917, M1918”, ale czasami roboczo tak są nazywane dla ułatwienia, co jest czym.

Poniżej: Oryginalne zdjęcia US Army Quartermaster Corps z epoki. Pokazane są trzewiki wdrożone do użytku w latach 1912 i 1917.

image.thumb.jpeg.977de252b3cee6e7e6fdbf4fbebf0787.jpeg

image.thumb.jpeg.67bd9455d86922c11aedb955180bf75d.jpeg

Poniżej: Oryginalne trzewiki z wdrożenia w roku 1918. Widać m.in. silniejsze podkucie czubów niż we wzorze z roku 1917.

image.thumb.jpeg.9b1809f6e612cd9f14645749dab5e4de.jpeg

image.thumb.jpeg.6b3048421ddeaa403d1ddfcadc55394f.jpeg

Napisano
37 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

mniej więcej co trzeci z nich powinien mieć na nogach któryś z wzorów butów amerykańskich

Na reko 1920 roku może i tak, ale na późniejsze - wątpię. 

Napisano

Tak, na reko żołnierzy pierwszej linii wojny z bolszewizmem i na reko WP powiedzmy z pierwszych lat 20., gdy po wojnie z ruskimi zredukowany stan WP wahał się między 200 a 300 tys. ludzi. Później to już oczywiście nie, bo wątpliwe, żeby buty wystarczały żołnierzowi na więcej niż 3-4 lata. Chociaż i te 4 lata to już chyba wyśrubowany max dla pierwszoliniowców, jak się patrzy np. na historię wymian butów w II wojnie. Może u służb tyłowych buty wytrzymywały nawet te 4-5 lat, tylko kto z rekonstruktorów odtwarza tzw. gaciowych? :-) Raczej nikt.

Napisano

Ja mam bardzo ważne pytanie. Czy są jakieś kwity na to, że te buty:

A. Faktycznie zostały zakupione.

B. Zostały wydane żołnierzom.

C. Jakaś gwiazda kwatermistrzostwa po pijaku ich nie sprzedała.

Rozumiem, że pytania są trudne, ale sam wiecie, łatwych bym nie zadawał.

Napisano

Pytania ciekawe, bo wiadomo, jak to w każdym wojsku jest z dobrami pod zarządem kwatermistrzów. Tych butów faktycznie kupiono olbrzymią ilość.

Na pewno jest kwit o samym fakcie zakupu tych trzewików i w jakiej ilości. Czy są jakieś kwity rozdzielnika tych butów po pułkach i dywizjach - nie wiem.

Napisano

PS

Mnie by bardziej interesował zalew butów US Cavalry na polskich lotnikach i piechocińcach ale takich trochę lepszych, tylko że w tej świetnej najnowszej książce Wojciecha Mazura jak raz o takim obuwiu nic nie ma. Są tylko te trzewiki dla piechoty typu okopowego.

Nie zawsze też będzie łatwo rozpoznawać na historycznych fotografiach (z powodu ich jakości), czy faktycznie w pierwszej połowie lat 20. widać było sporo żołnierzy WP w tych amerykańskich trzewikach. Ale popracuję nad tym, bo mnie też to ciekawi.