Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Widowisko wojenne z Tomem Hanksem doczeka się kontynuacji W styczniu 2026 roku w Sydney w Australii mają rozpocząć się zdjęcia do kontynuacji dramatu wojennego „Misja Greyhound”. Odtwórcą głównej roli oraz scenarzystą filmu będzie ponownie Tom Hanks. „Misja Greyhound”: co wiemy o kontynuacji? Realizację sfinansuje Apple. Za kamerą stanie reżyser oryginału z 2020 roku, Aaron Schneider, zaś stanowisko producenta będzie piastować raz jeszcze Gary Goetzman. W obsadzie prócz Hanksa znajdą się najpewniej także inni aktorzy znani z pierwszej części, w tym Stephen Graham („Dojrzewanie”). Tom Hanks wciela się w postać kapitana Ernesta Krause. Tytułowa misja, na którą zostaje wysłany w pierwszej części, to jego debiutanckie zadanie jako dowódcy jednostki. Bohater przewodzi konwojowi alianckich statków płynących przez zdradliwe wody Atlantyku. Musi przetransportować żołnierzy na linie frontu II wojny światowej. Pozbawiony wsparcia powietrznego przez 5 długich dni kapitan i konwój stawiają czoła otaczającym ich nazistowskim U-bootom. W drugiej części Krause i jego załoga wezmą udział w lądowaniu aliantów w Normandii, a także popłyną na Pacyfik, aby odwrócić losy II wojny światowej. ____________________________________________ Jestem gość od latania, ale muszę przyznać, że pierwsza część „Greyhounda” swoją jakością rzuciła mnie na kolana (na szczęście nikt nie musi się ze mną zgadzać). Jest to jeden z moich najulubieńszych filmów, a jestem kinomanem filmów drugowojennych i nawet trochę związanym z kostiumografią do takich filmów, bo to też moja pasja. Akcja w pierwszym „Greyhoundzie” jest taka, że żal choćby kichnąć, żeby czegoś nie stracić. I do tego fajnie są ukazane drugowojenne technikalia, jak m.in. „huff-duff”, czy Pillenwerfer. Jak to zawsze mawia Juliusz Machulski - „najtrudniej jest zrobić swój drugi dobry film”. Zobaczymy, czy „Greyhound 2” dorówna akcją, napięciem, ciekawostkami technicznymi itp. części pierwszej.
Rekomendowane odpowiedzi