Puszczyk12 Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec Witam Jak stara jest ta ceramika? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
0 Landszaft Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec okres od 200 pne do końca XX wieku . Masz wylew z gara z kiepskiej gliny z dodatkami drobnego kamienia . Gliniaki stosowano do po\lowy XX wieku na wsiach w ilościach gigantycznych . na każdym polu znajdziesz setki skorup. 1
0 PAULUS_pl Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec 4 godziny temu, Landszaft napisał: okres od 200 pne do końca XX wieku . Masz wylew z gara z kiepskiej gliny z dodatkami drobnego kamienia . Gliniaki stosowano do po\lowy XX wieku na wsiach w ilościach gigantycznych . na każdym polu znajdziesz setki skorup. Ja gliniaków nadal z powodzeniem używam, do peklowania mięsa przed wędzeniem no i w lato do ogórków
0 Landszaft Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec A to nie gliniaki używasz a kamionkowe naczynia . Bo do kiszenia dobra jest Kamionka lub szkło albo kibel plastikowy.
0 PAULUS_pl Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec 23 minuty temu, Landszaft napisał: A to nie gliniaki używasz a kamionkowe naczynia . Bo do kiszenia dobra jest Kamionka lub szkło albo kibel plastikowy. No zobacz, rzeczywiście. Człowiek uczy się całe życie. Mogę tylko powiedzieć że u mnie w rodzinie (i nie tylko u mnie, na Mazurach to całkowicie normalne określenie, na Podlasiu gdzie mieszka część mojej rodziny zresztą też) na owe kamionkowe naczynia mówi się właśnie "gliniak". Te które posiadam, jeden około 30 litrów pojemności (ten do peklowania mięsa) i jeden mniejszy, pewnie około 10 litrów mają z pewnością co najmniej 75 lat. Mam jeszcze jeden, całkiem mały (max 5l) ale ten to lata 80te.
0 Landszaft Napisano 15 Marzec Napisano 15 Marzec Tak samo używam do kiszenia naczynia kamionkowych ale to zupełnie inne składniki do produkcji naczynia oraz bardzo wysoka temperatura wypału , No i naczynie o kompletnie innej twardości oraz przenikliwości wody. A siwaki czy jakieś naczynia gliniane to często nawet nie były szkliwione , produkcja i trwałość jak wypalanie jak produkcja zwykłej cegły . Dlatego ich cena to zaledwie 1/3 lub 1/4 ceny naczynia kamionkowego.
Pytanie
Puszczyk12
Witam
Jak stara jest ta ceramika?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi