Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Rysuję tego oficera na przeglądzie wojskowym w Warszawie i mam nadzieję, że będę miał lepsze informacje na temat jego munduru. Jeśli to możliwe, byłoby jeszcze lepiej, gdyby ktoś mógł go zidentyfikować.

Początkowo myślałem o strzelcach podhalańskich, kiedy zobaczyłem jego czapkę, ale ozdoby wydawały się inne. Poniżej znajduje się powiększony zrzut ekranu i pełny obraz.

Przepraszam za słaby język. Nie znam polskiego, a to jest tłumaczenie z angielskiego...!

IMG_4494.thumb.jpg.ef74eaebc8cae652458bb545667d18f7.jpg

Screenshot2026-02-22at16_30_49.thumb.png.257c09714553c1ba1eca41e69ce03b4d.png

Napisano (edytowane)

Rumunia, oni mieli takie osobliwe kapelusze chociaż mogę się mylić

Edytowane przez abcd
  • Super 1
Napisano

Wygląda też, głównie po kapeluszu, na oficera włoskich bersalierów. Jeśli, to może któryś z attache wojskowych

może któryś z nich:

image.thumb.png.d325b818473d5213aac545a510b41bba.png

wiadomo więcej o okolicznościach zdjęcia? czas, okazja?

• Super 1
Napisano
26 minut temu, abcd napisał:

Romania, they had such peculiar hats, although I may be wrong

ma sens... szukałem tylko trochę o armii czeskiej i węgierskiej.

Napisano

Biorąc pod uwagę że za nim stoi Francuz, a obok prawdopodobnie Anglicy, to wygląda na grupę dyplomatów wojskowych. Stawiam na Włocha.

• Super 1
Napisano
33 minuty temu, combo napisał:

He also looks, mainly because of his hat, like an officer of the Italian Bersaglieri. If so, perhaps one of the military attachés.

maybe one of them:

image.thumb.png.d325b818473d5213aac545a510b41bba.png

Is more known about the circumstances of the photo? The timing, the occasion?

Archiwum nie podaje daty, ale podejrzewam, że był to początek lub połowa lat dwudziestych XX wieku. Wspominają tylko o lokalizacji w Warszawie.

A tak przy okazji, dzięki za listę nazwisk! Próbowałem wyszukać nazwiska z listy, ale większość wyników się nie zgadzała...

W każdym razie znalazłem inne zdjęcie z wydarzenia i jest tam wyraźniejszy wizerunek oficerów z frontu. Powinno to być włoskie bersaliere.Screenshot2026-02-22at21_10_28.thumb.png.63b7266374a1978d6e77c3593ddd277b.png

Napisano (edytowane)

Faktycznie nie Rumun a włoski Bersalier kapelusz z szerokim rondem i piórem  chwosty vel kutasy przy pasie ,  mieli mundury galowe jak z rekwizytorni operetki.

Edytowane przez abcd
  • Super 1