Matrez Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Dzień dobry panowie i ewentualnie panie, pytałem się co to za bagnet - odpowiedź uzyskałem. Teraz zająłem się usuwaniem „zatoru” w rękojeści i zatrzasku (więcej na moim innym poście z identyfikacji). Przy tym usunąłem dziadkowe okładziny bo były w złym stanie / nie oryginalne, no i jakoś musiałem usunąć stop (cynku z ołowiem?) z wnętrza rękojeści. Teraz chciałbym przejść dalej, konserwacja - a może odnowa. Ma ktoś tutaj dobre rady? Słyszałem o kąpieli w occie 10% i solą by o-patynować ale czy tutaj warto? Dziadek używał go całe swoje życie więc może warto pozostać przy jego użytkowej wersji?
vis1939 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Żaden ocet i mocno sprzyjająca korozji sól, za takie metody na forach poszukiwawczych kiedyś rozstrzeliwali.Bagnet ściorany ale nie ma dramatu.Kup zamiennik nieprodukowanego już fosolu - specyfik na bazie kwasu fosforowego o podobnej nazwie.Przemywaj pędzlem przez kilkanaście minut, a potem druciakiem do garów pod bieżącą wodą.Powtarzać do zadowalającego efektu.
Matrez Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Zrozumiałem, a co z śrubami? Tak „zjednoczyły” się z rdzą że nie idzie ich rozdzielić? Jakieś WD by poluzować? Nie chce ich też zbytnio uszkodzić.
vis1939 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Śruby spróbuj wd40, a jak nie ruszy(a pewnie nie) to podgrzej nakrętki na palniku kuchenki gazowej i pod zimną wodę.
Matrez Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Zostawię w woreczku strunowym i niech opary spróbują, tak może z maks. 24 godziny. A co do fosolu, taki od dragona może być? On ma stężenie na poziomie 50-60%? Do tego zamówię szczotkę drucianą i wełnę stalową 0000 by trochę wypolerować po robocie. Pomysł dobry czy gra nie warta świeczki?
Cyrograf15 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Włóknina lepiej wybiera z wżerów ja wełna. Wojtek
vis1939 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 5 minut temu, Matrez napisał: A co do fosolu, taki od dragona może być? On ma stężenie na poziomie 50-60%? Może być, tylko nie moczyć w tym długo, 10 - 15min max i czyszczenie tego co zmiękło. 16 minut temu, Matrez napisał: Do tego zamówię szczotkę drucianą i wełnę stalową 0000 by trochę wypolerować po robocie. Pomysł dobry czy gra nie warta świeczki? Nie zaszkodzi, zawsze wyjdzie lepszy efekt końcowy.
Rekomendowane odpowiedzi