Jaroslaw_1332 Napisano 23 Sierpień Napisano 23 Sierpień (edytowane) Dzień dobry Ktoś byłby w stanie powiedzieć mi coś więcej o tej szabli jaki to rok mniej więcej, kraj, czy jest oryginalna , co oznaczają poszczególne napisy i ile może być warta Pozdrawiam Edytowane 23 Sierpień przez Jaroslaw_1332 Zły wybór zdjęć
0 toyotomi Napisano 23 Sierpień Napisano 23 Sierpień Czołem. Szabla tzw. "huzarka węgierska", przełom XVIII-XIX wiek. Dosyć ciekawa, bo przyjęta na stan pruskiej armii - o tym świadczą nabicia własnościowe. Co najmniej kilku formacji, począwszy od Landwehr'y, przez kawalerię, do artylerii polowej. (jeszcze nie widziałem tak "oklepanej" szabli z pochwą) pzdr. stani
0 bert.F Napisano 24 Sierpień Napisano 24 Sierpień (edytowane) 4 A.A - Artillerie Afdeling nr 4, 1.A.R.8.B.- 1 Artillerie Regiment bateria nr 8, 1 .D.R.C. 99- Dragoner ,Regiment eskadra nr.99 3 E.H.L.R. Pułk Ułanów Holsztyńskich nr.3 to nie są pruskie oznaczenia Edytowane 24 Sierpień przez bert.F
0 toyotomi Napisano 24 Sierpień Napisano 24 Sierpień Czołem Robercie. No pewnie że duńska szabla - dziękuję za sprostowanie moich bzdur. (bezmyślnie - nie przyłożyłem się do atrybucji) pzdr. stani
0 Jaroslaw_1332 Napisano 24 Sierpień Autor Napisano 24 Sierpień 2 godziny temu, bert.F napisał: 4 A.A - Artillerie Afdeling nr 4, 1.A.R.8.B.- 1 Artillerie Regiment bateria nr 8, 1 .D.R.C. 99- Dragoner ,Regiment eskadra nr.99 3 E.H.L.R. Pułk Ułanów Holsztyńskich nr.3 to nie są pruskie oznaczenia Dziękuje za informacje, orientuje się pan ile może być warta ta szabla w takim stanie? Nigdzie niemogę jej znaleźć
Pytanie
Jaroslaw_1332
Dzień dobry
Ktoś byłby w stanie powiedzieć mi coś więcej o tej szabli jaki to rok mniej więcej, kraj, czy jest oryginalna , co oznaczają poszczególne napisy i ile może być warta
Pozdrawiam

Edytowane przez Jaroslaw_1332Zły wybór zdjęć
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi