Cronos Napisano wczoraj o 06:26 Napisano wczoraj o 06:26 Witam. Mam parę stalowych przedmiotów z ziemi, oryginalnie złoconych i srebrzonych, ale w miejscach gdzie ta galwanizacja się obiła wychodzą wykwity rdzy, nachodzące na te powłoki. Jak bezinwazyjnie usunąć tą rdze? Jestem wielkim fanem kwasu szczawiowego, ale czy nie podeżre tych powłok? Pozdrawiam Cytuj
Cyrograf15 Napisano wczoraj o 10:33 Napisano wczoraj o 10:33 Szczawiowy złota nie ruszy, natomiast ruszy rdzę pod pod złoceniem i powłoka będzie w tych miejscach odpadać. Wojtek Cytuj
Cronos Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 4 godziny temu, vis1939 napisał: Elektrolizę zrób Nie znam się, ale elektroliza to nie odwrotność galwanizacji? Powłoka zniknie Cytuj
Erih Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 3 godziny temu, Cronos napisał: Nie znam się, ale elektroliza to nie odwrotność galwanizacji? Powłoka zniknie Nie chce mi się o tej porze sprawdzać w podręcznikach, ale to zupełnie możliwe. Wszystko zależy od różnic potencjałów. Ja bym z metodami elektrochemicznymi nie ryzykował. Insza inszość, że jeżeli powłoka z metalu szlachetnego podeszła rdzą od spodu, to i tak jest po niej. Cytuj
Cyrograf15 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Elektroliza to zmiana struktury chemicznej substancji, w tym konkretnym przypadku ma na celu redukcję tlenu z rdzy. Odwrócenie procesu korozji, (utleniania). Wojtek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi