Jump to content

szpital

Guest Ren

Recommended Posts

Wrocławski Szpital im.Babińskiego na pl.1-go Maja
posiada niezbadany dotąd podziemny bunkier.
W latach 40-tych (żyją jeszcze świadkowie)był to jeden
z największych podziemnych szpitali w oblężonej twierdzy.
Prawdopodobnie na głębszych kondygnacjach znajduje się
sławny wrocławski depozyt, a może całe złoto III Rzeszy?
Pamiętam,jako mały chłopiec,opowiadania Niemki, która
pracowała w owym szpitalu, w czasie oblężenia.
Mawiała ona -Jeśli Polacy wyciągną to co jest pod szpita-lem, to są urządzeni na tysiąc lat...-
Wiele się pisało o tym miejscu rzeczy trudnych do uwierze-
nia, ale zawsze jest coś w legendzie...
Nie na darmo Breslau bronił się dłużej od Berlina aż cztery
dni, każdy dzień był na wagę złota, ukrytego złota.

no no no co za newsy!czyb to sprawdzone info?ja mieszakłem od urodzenia we wrocławiu znam duzo wrocławskich bunkrow i bunkry pod szpitalem ale o zadnym schowku nie slyszałem.Myśle że (nie obraż sie autorze)jesli nie jest to kolejna bujda to mozę warto coś pobadac.życze szczęścia.

pzdr

Sanshin

Witam
Plotki i opowieści o tym szpitalu rzeczywiście krążą od lat. W większości opowieści przewijał się fakt podziemnego wjazdu do nich, z w miarę wiarygodnych informacji wynika, że w szitalu miał sie znajdować jeden z magazynów środków opatrunkowych. Nie wiem nic o licznych kondygnacjach, o złocie nie wypowiadam się, ale im dalej od zakończenia wojny tym jest go więcej :)
Pozdrawiam K(?)

witam !!

niemcy nie dla złota ukrytego w miescie bronili wrocławia kto tak uważa jest w błędzie
przykładem na to może być choćby książka ostatnich dwuch komendantów twierdzy która przesiąknięta jest ideologiami faszystowskimi
mało tego coś wam na piszę może to głupie ale bardzo mnie to zdziwiło moja siostra jezdzi do niemiec i opiekuje się tam starszymi osobami około 2 lat temu opiekowała się starcem z rodziny która pochodziła z oławy on w czasie wojny był lekarzem brał udział w kampani wrześniowej potem w zajęciu francji gdy umarł pochowali razem z nim mein kampf oraz odznaczenia z wojny także nad starymi niemcami duch narodowosocjalistczny czówa

w podziemia szpitala nie wierzę a także w ukrucie tam czegokolwiek co przedstawiało by jakąkolwiek wartość przede wszystkim miejsce dostępne w czasie wojny dla wszystkich wciąż ruch setki rannych dopuki rosjanie nie zamkneli pierscienia wokół wrocławia rannych zwozono z wszystkich pobliskich miejscowosci co toczyły sie walki także relacja tej niemki jest wybujała ponad miarę
szpital powstał na początku xx w . w miejscu byłych murów obronnych które napoleon kazał zburzyć po zdobyciu miasta znikiła wtedy prawie cała fortyfikacyjna zabudowa z jakiej słyneło miasto

utożsamianie szpitala z ukryciem tam złota wrocławia jest jaknajbardziej błędne

pzdr

To dlaczego zbudowano podziemne połączenie
szpitala z pl.Solnym(konkretnie z budynkiem giełdy b.nr 16)
A wiecie,że sejf w tym bud. do dzisiaj jest zamknięty?

Wir

podziemne połączenie może być pozostałością dawnego miasta napisałem wyżej ze w tym miejscu biegły mury obronne i stała tam brama być może tunel ten był do przetaczania beczek z prochem wymiany żołnierzy na murach itp
napisz coś o tym sejfie bo po prawdzie to pierwsze słyszę

pzdr

Wir skad takie sensecyjne informacje ?
Czy widziałes ten zamkniety do dnia dzisiejszego sejf jak i przejscie?
Jakie władze trzymałyby zamkniety sejf do dnia dzisiejszego?
W okresie przygotowań oraz walk we Wrocławiu w 1945 niemcy przebijali przejscia piwnicami i dlatego mogło byc połaczenie z placem Solnym i szpitalem.

wkręca nas , rozumien zamurowany pokój jak na zamku Czocha , ale zamknięty sejf??? . Może mu chodzi o te 2 bankomaty w holu giełdy??
Co do przejścia to rok lub dwa lata temu wyborcza wydała mapkę kanałów -- w okolicy 1 maja są kanały ponad metrowej średnicy. Może połączono piwnice z kanałami i już legenda. Swoją drogą jeszcze w 50 latach mówiono że niemcy siedzą w kanałach ;-))

• 3 years later...
Prawda jest taka, że są setki opowieści o tym, co Niemcy zakopywali na ziemiach polskich. Złoto ciąży Panowie. Zrozumcie to - konkwistadorzy uciekający za pierwszym razem z Tenochtitlanu topili się w bagnach w okół miasta. Od złota. Zrozumieli to z pewnością logiczni i pragmatyczni Niemcy i pod koniec zakopywali co się da i gdzie się da. Patrz - Sudety, Sudety, Sudety, Sudety, Sudety, Książ, Triplitz. itp. I tego żadną miarą pojąć nie umiem, że przez 60 lat nikt nie znalazł środków na odkopanie skarbów?!?! Ten kraj to jest paranoja. Podziemny Wrocław może mieć nie jeden ukryty skarb.. i oczywiście wszyscy o tym wiedzą, ale dla wszystkich to są legendy, bo się dupy ruszyć nie chce bo kasy nie ma.

Jest tutaj jakiś biznesman :)? Niemcy zakopali kilka skrzynek w Bytomiu-Miechowicach w sztolni dawnej kopalni Miechowice. I bursztynowa Komnata tam gnije od 60 lat..

Nie można zakładać, że wszystko jest odkryte, Panie Marecki. W końcu na Dolnym Śląsku po wojnie nałapano/spotykano agentów większości państw ówczesnego świata. Czegoś tam musieli szukać?

A szyb w Miechowicach czeka wraz ze swoją zawartością...

Albo jest jeszcze duzo nieodkrytych miejsc i rzeczy, bo wiadomo przepisy, konkurencja wydobywcza", niezorganizowany narod pod wzgledem wydobywczo-poszukiwawczym, i najlepiej siedziec w cieplym domu przed kompem po przeczytanej ksiazce i sie madrzyc co to sie nie wie najlepiej o wszystkim, albo juz nic nie ma bo madrzejsi przyjechali i swoje juz znalezli i zabrali. Tylko zawsze jedno mi sie nasuwa pytanie jak czytam artykuly jak ten, ze ktos cos przeczyta, napisze bo go nagle cos bardzo zainteresowylo, inni od razu go zgasza" bo jak pisalem wszystko wiedza najlepiej, i nie moga stracic swojej poszukiwawczej" dumy i zakompleksionego autorytetu, mimo ze nic nie znalezli i nigdy nigdzie nie byli poza wycieczkami szkolnymi, to dlaczego jezeli tak wiele bylo w naszym kraju, takie olbrzymie fabryki podziemne, dlaczego nie ma po tym sladu, wszystko trawa porasta, a jak cos chcesz sie dowiedziec to od razu wysmiewanie maksymalne, tylko czemu, co jakis czas czytam czy sie dowiaduje ze koledzy z zachodniej granicy wlasnie sobie cos przywiezli o czym im niedawno zmarly dziadek powiedzial. A tu na forum, nic nie macie, ale wiecie zawsze wszystko najlepiej. Pozdrawiam wszystkich ktorzy sie ekscytuja i podniecaja tym co im sprzed nosa zniknelo, i mowia ze o tym zawsze wszystko wiedzieli:)

i co ??? to juz koniec ???
hmmm jakoś nie zrobiło to na mnie żadnego wrażenia , a na moje pytanie nadal nikt nie udzielił mi odpowiedzi
zadałem pytanie co z tym sejfem i podziemiami kryjącymi złoto wrocławia :):) pod szpitalem ??? badał ktoś ten temat ? "
zamiast odpowiedzi dostaje same bzdurne odpowiedzi wogóle nie dotyczące tematu pytania

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information