tm1 Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj Bardzo proszę o identyfikację siekiery.są jakieś znaki wybite na niej.
0 tm1 Napisano 21 Maj Autor Napisano 21 Maj W dniu 20.05.2025 o 00:09, canabis.dw napisał: Pokaż kształt otworu na trzonek W dniu 20.05.2025 o 00:09, canabis.dw napisał: Pokaż kształt otworu na trzonek W dniu 20.05.2025 o 00:09, canabis.dw napisał: Pokaż kształt otworu na trzonek
0 canabis.dw Napisano 21 Maj Napisano 21 Maj (edytowane) Ogólnie rzecz ujmując - mimo iż ma fajny "bojowy" kształt tzw. "brode" to jednak stan zachowania i otwór na trzonek wskazuja na XIX wiek i siekierę ciesielską - zaznaczam, że to tylko moja subiektywna ocena Edytowane 21 Maj przez canabis.dw
0 Slajmi130 Napisano 22 Maj Napisano 22 Maj Mega mi się podoba , zrobiłbym ją sobie do swojej kolekcji
0 Tyr Napisano 22 Maj Napisano 22 Maj (edytowane) Nie ferował bym wyroków... Korozja chyba beztlenowa a struktura żelaza podobna do średniowiecza. Nawet oznakowanie podobne... Muzeum Powiatowe w Nysie: Kwiecień - topór średniowieczny Edytowane 22 Maj przez Tyr
0 tm1 Napisano 22 Maj Autor Napisano 22 Maj 45 minut temu, Tyr napisał: Nie ferował bym wyroków... Korozja chyba beztlenowa a struktura żelaza podobna do średniowiecza. Nawet oznakowanie podobne... Muzeum Powiatowe w Nysie: Kwiecień - topór średniowieczny Dostępu do tlenu w tym środowisku na pewno nie było.dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
0 canabis.dw Napisano 22 Maj Napisano 22 Maj 3 godziny temu, Tyr napisał: Nie ferował bym wyroków... Korozja chyba beztlenowa a struktura żelaza podobna do średniowiecza. Nawet oznakowanie podobne... Muzeum Powiatowe w Nysie: Kwiecień - topór średniowieczny Patrząc na tego z Twojego linku oraz to, że ma nieźle udokumentowane datowanie na podstawie kontekstu zalegania to moja ocena chyba była błędna i rzeczywiście moze to być topór bojowy
Pytanie
tm1
Bardzo proszę o identyfikację siekiery.są jakieś znaki wybite na niej.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi