abcd Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj (edytowane) Jakie rangi jakich formacji nosiły takie emblematy ,średnica 35 mm ? Edytowane 5 Maj przez abcd Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano 7 Wrzesień Napisano 7 Wrzesień Tu masz brytyjskie odznaki z ołowiu z obecnych aukcji. 1. Odznaka meteorologa USAAF - taka jak moja powyżej z dziadowskiego lipnego Sterlingu. Tylko że ta moja jaka jest, taka jest, ale przynajmniej jakiś iglak i gradowanie widziała. Jakość poniższej sama się komentuje. 2. Odznaka „Marksman”. Odznaka ogólna dla US Army i dla USAAF. Odznaka najniższego stopnia za dobre posługiwanie się jakimś rodzajem broni. Było 27 przywieszek do tej odznaki, ale USAAFowcy nosili tylko kilka z nich - np. za strzelectwo z pistoletu (USAAFowcy dobrze strzelali i były w dywizjonach konkursy strzeleckie z broni krótkiej); za strzelectwo z karabinu; za walkę na bagnety (USAAFowcy mieli to na unitarce); za efekty bycia strzelcem pokładowym; za efekty bycia bombardierem. 3. Odznaka „Expert”. Również odznaka ogólna dla US Army i dla USAAF. W przypadku USAAFmenów odznaka najwyższego stopnia za wybitne czynniki te same, co wymienione powyżej w numerze 2. Wszystkie takie odznaki dla US Army i USAAF normalnie były eleganckie i zawsze ze stopu Sterling, ale jak wspomniałem - to była bajka z czasów USAAC i początków USAAF, a po Pearl Harbor i po reglamentacji wszystkich metali było już, jak było, i fotografie same się komentują. Cytuj
0 abcd Napisano 10 Wrzesień Autor Napisano 10 Wrzesień (edytowane) Skrzydełka - nawigator cyna produkcji obozowej ,oryginał o znanej mi proweniencji odlany w formie wykonanej z oryginału długość 5 cm. Czy ta pomniejszona wersja była przeznaczona do letniej koszuli mundurowej ? Edytowane 10 Wrzesień przez abcd Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano 10 Wrzesień Napisano 10 Wrzesień Tak. Zgodnie z regulaminem ubiorczym odznaki 2-calowe (i mniejsze) były na koszule; odznaki 3-calowe na kurtki mundurowe. Cytuj
0 abcd Napisano 10 Wrzesień Autor Napisano 10 Wrzesień Kiedy wprowadzono wersję odznaki skrzydełek „dla załóg„ z wizerunkiem orła na okrągłej tarczce II ww czy powojnie? Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano 10 Wrzesień Napisano 10 Wrzesień 18 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Tak. Zgodnie z regulaminem ubiorczym odznaki 2-calowe (i mniejsze) były na koszule; odznaki 3-calowe na kurtki mundurowe. Dwucalówki albo mniejsze - w takim skrócie perspektywicznym trudno powiedzieć. Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano 10 Wrzesień Napisano 10 Wrzesień 4 minuty temu, abcd napisał: Kiedy wprowadzono wersję odznaki skrzydełek „dla załóg„ z wizerunkiem orła na okrągłej tarczce II ww czy powojnie? W czasie II wojny, ale co do dnia nie wiem dokładnie kiedy. Mam wydanie IX The Officer's Guide (lipiec 1942) i odznaki tej nie ma. Ale mam też wydanie X (czerwiec 1944) i ta odznaka już jest. Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano 10 Wrzesień Napisano 10 Wrzesień 3 godziny temu, abcd napisał: Skrzydełka - nawigator cyna produkcji obozowej ,oryginał o znanej mi proweniencji odlany w formie wykonanej z oryginału długość 5 cm. Czy ta pomniejszona wersja była przeznaczona do letniej koszuli mundurowej ? PS Jest jeszcze jedna ważna rzecz do dopowiedzenia, a wiążąca się z pewną grandą w USAAF. Przez całą wojnę dramatycznie brakowało w USAAF pilotów szybowcowych. Tak dramatycznie, że przed Operacją Varsity zmuszano na rozkaz, żeby szybowce pilotowali po prostu wszyscy możliwi piloci - bombowi, transportowi, łącznikowi, nawet myśliwscy. Wkurzenie takich pilotów można sobie wyobrazić. Ale czas „zemsty” za to nadszedł. Kto przeżył tę piekielną operację to dopinał sobie do kurtki mundurowej nad normalną 3-calową odznaką pilota samolotowego tę zmniejszoną do 2 cali (albo do 1,5 cala) odznakę pilota szybowcowego. Nie wolno tego było robić, było to kategorycznie wbrew przepisom, ale piloci mieli to gdzieś i tak się nosili. Machnięto na to ręką i jeszcze gdzieś do 1946 roku tak się chodziło w USAAF. Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 godzin temu, abcd napisał: Kiedy wprowadzono wersję odznaki skrzydełek „dla załóg„ z wizerunkiem orła na okrągłej tarczce II ww czy powojnie? The United States Army Air Forces (USAAF) Aircrew Member Badge was authorized on September 4, 1942, by Army Regulation 600-35. This "basic wings" badge, featuring the Coat of Arms of the United States in the center, was awarded to pilots, bombardiers, navigators, flight engineers, radio operators, and gunners. Anyone trained in flight operations and on flying status was eligible to wear the badge. Key Details: Authorization Date: September 4, 1942 Issuing Authority: United States Army Air Forces (USAAF) Design: A pair of wings with the Coat of Arms of the United States at the center. Eligible Personnel: Pilots, navigators, bombardiers, flight engineers, radio operators, gunners, and others with flying status or specific flight-related training. Purpose: To recognize personnel performing in-flight operations as aircrew members. Regulation: Authorized by Army Regulation 600-35. Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Widzę, że trochę Cię te sprawy falerystyczne USAAF interesują. Sfotografowałem Ci dwie strony z wydania X The Officer's Guide z czerwca 1944. Czyli z tymi wszystkimi skrzydełkami USAAFowcy wlecieli w inwazję na Francję. Cytuj
0 abcd Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s (edytowane) Dziękuję,bardzo pouczająca publikacja ballon pilot mnie zaskoczył ,wówczas zapewne chodziło o obserwacyjne lub zaporowe. Edytowane %s o %s przez abcd Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s The Officer's Guide jest niesamowitą skarbnicą wiedzy ogólnej i wszechstronnej na poziomie drobiazgowym, ale także falerystycznej, jeśli to kogoś pasjonuje. Uczulam tylko, że jakiś gapiszon na tym drugim zdjęciu odwrócił o 180° odznakę technika i specjalisty lotniczego. The Officer's Guide zawsze drukowała rządowa Military Service Publishing Company, więc korekta powinna być stuprocentowo idealna, ale jak widać wpadki zawsze mogą się zdarzyć. Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) W dniu 12.09.2025 o 22:02, abcd napisał: ballon pilot mnie zaskoczył ,wówczas zapewne chodziło o obserwacyjne lub zaporowe. Te odznaki pilota balonowego i obserwatora balonowego to rzecz jasna tylko teoria - odznaki, które dojechały do II wojny siłą rozpędu, bo były ważniejsze sprawy niż wycofywanie pewnych odznak z obrotu i regulaminu. Balonów załogowych USAAF nie miały nigdy w ich historii, więc tym bardziej podczas tej wojny. Ktoś zapewne te odznaki jeszcze nosił i prawdopodobnie był doradcą przy pododdziałach balonów zaporowych. Zgodnie z kretyństwem wszystkich światowych trepów, gdy w roku 1946 była weryfikacja odznak personelu latającego USAAF to odznaki baloniarzy pozostawiono, a skasowano odznaki pilotów szybowcowych wraz z odebraniem pilotom szybowcowym dodatku lotnego do uposażenia, a nosicielom odznak baloniarzy (gdy ani jeden baloniarz nie wykonał dla USAAF ani jednego lotu) takiego dodatku nie odebrano, mimo że baloniarstwo załogowe USAAF nigdy nie istniało. Wszystkich pilotów, którzy dla US Army i USAAF wykonali podczas II wojny dziewięć operacji szybowcowych w warunkach bojowych (gorszej roboty w lotnictwie już nie było) koncertowo kopnięto w tyłek i - wypad z baru. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops Cytuj
Pytanie
abcd
Jakie rangi jakich formacji nosiły takie emblematy ,średnica 35 mm ?
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi