Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
24 minuty temu, DARKOFF napisał:

Jeżeli duże, masywne i ciężkie to może być też rączką od trumny🫣

No właśnie udało się znaleźć. Też wygląda na rączkę od tru...

A pierwsze?

• 0
Napisano

Ktoś tu chyba kopał na cmentarzu 

Ta blacha ma zadatki na łącznik nogi. Cztery gwoździe po bokach do nogi i środkowa centralna śruba jako mocowanie do skrzyni. 

old-3126098_1280-1024x783.jpg

• 0
Napisano

Już chyba nie chce wiedzieć więcej. Ale co to za blacha. Bo w środku nie ma ani śruby ani gwintu. W którym miejscu to ma się znajdować?

• 0
Napisano

Ten centralnie umieszczony okrągły pin to nie jest ułamana śruba lub gwóźdź? Jak to wygląda z drugiej strony? 

• 0
Napisano (edytowane)

Z tego co pamiętam to z drugiej strony nic nie ma. Ale 100%pewności będę miał jutro. Jednak ciekawość mnie zjada. Właśnie podesłali zdjęcie tak to wygląda.

IMG-20250318-WA0010.jpg

IMG-20250318-WA0009.jpg

Edytowane przez Gryzon80
  • 0
Napisano

Teraz to raczej moja teoria odpada. Ale jak znalezione blisko uchwytu to raczej nie ma co daleko od trumny szukać ;) 

• Haha 1
  • 0
Napisano

Zgniła, drewno mogło zgnić. 

Są miejsca w których cmentarze stały się polami ornymi i takie elementy są rozciągane przez sprzęt. Choć zazwyczaj ludzie zostawiają ten skrawek ziemi w postaci kwadratu/ prostokąta zalesionego nieużytku pośrodku pola. Zazwyczaj zaraz obok wsi. 

• 0
Napisano

No to jest historia. Ale patrząc na zdjęcie całej trumny to nie wygląda aby była drewniana. Wręcz przeciwnie znalazłem artykuł że były metalowe i często chowano w nich zamożnych. Fajna sprawa jak się patrzy od strony nie książki a właśnie takich znalezisk. 

• 0
Napisano

Cóż, jednych było stać na metalową trumnę a innych tylko na ładne uchwyty ;) zdjęcie podałem jako źródło porównawcze dla wzornictwa oraz przeznaczenia. Nie jest powiedziane, że trumna była taka sama. 

Jak by nie patrzeć, hieny cmentarne to nic niezwykłego na przestrzeni wieków. Rozkopywali groby żeby okraść nieboszczyka ale i trumna lub jej elementy też padały łupem. 

Może to pozostałość po zakładzie wykonującym trumny. Albo ktoś użył tego uchwytu w zupełnie innym przedmiocie bo zwyczajnie był ładny. Np w kufrze. 

Bez szerszego kontekstu możemy zgadywać. 

• Super 1