Rafik89 Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty Witam; Długo zastanawiałem się czy umieścić (,,monetkę"?) na forum do identyfikacji. Zadawałem sobie pytanie: ,,czy jest jakikolwiek sens?". ,,Monetka" jest praktycznie nie czytelna, próbowałem ją wyczyścić na tyle ile się udało. Patrząc przez lupę to niby są tam jakieś symbole, lub to tylko moje złudzenie. Może to być boratynka czy coś innego? Ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na wyczyszczenie monety? Jeśli to jednak jest moneta. Materiał jest twardy, w żaden sposób się nie ładnie, nie kruszy . Dla porównania wrzucę zdjęcia z 5-cio groszówką. Cytuj
bialawy Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty Wg mnie to nie jest żadna boratynka. Bliżej tu wg mnie temu krążkowi do cynkowego adolfowego reichspfennig. Pozdrawiam Cytuj
bialawy Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty To jest za duże na boratynkę wg mnie. 5 groszy ma 19.5mm średnicy a borax ma ok 16mm. Adolfek ma ok 17.5mm więc stąd moje przypuszczenia... Cytuj
Rafik89 Napisano 2 Luty Autor Napisano 2 Luty ,,monetka” nie jest idealnie okrągła, wygląda jakby była bita (może zdeformowana przez to że długo przebywała w glebie). Mogę dodać, że została znaleziona w woj. Warm-mazurskim, powiat olsztyński. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi