0 Kee Napisano %s o %s Napisano %s o %s A no ktoś sobie z Turcji pamiątkę przywiózł. Ma to jakieś sygnatury? Po za biciem srebra? (Któremu bym tak szczerze nie wierzył) Wewnątrz motyw z momenty osmańskiej Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s oj tyle że to XIX wieczna paterka wewnątrz to co widac to zapis władcy osmańskiego jaki panował w trakcie jej tworzenia. Tak jak Kee napisał można szukać po monetach tureckich osmańskich i znaleźć jaki władca jest widoczny na środku tacy . Cytuj
0 Kee Napisano wczoraj o 05:18 Napisano wczoraj o 05:18 6 godzin temu, Landszaft napisał: chyba czasy Abdulmecida I Mi się wydaje że to SUŁTAN II. ABDULHAMID https://www.kitantik.com/product/1293-19-GUMUS-5-KURUS-SULTAN-II-ABDULHAMIT-DONEMI-ORIJINAL-NADIRI-CIL-CILALTI-2023-KATALOK-600-DOLAR-1C2NN_1br9qfwlhbvtosq1t8m Cytuj
0 Landszaft Napisano wczoraj o 12:28 Napisano wczoraj o 12:28 Kee masz rację . Pytanie czy w tackę wmontowano monetę " bardzo prawdopodobne " ale to można by potwierdzić odwrotna stroną tacki. Cytuj
0 Kee Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Przeglądałem monety i są bite naprawdę szczegółowo. Ten emblemat tutaj wygląda na lekko mówiąc fuszerkę na szybko. I faktycznie są takie tacki z monetami ale wyglądają o niebo lepiej i mają sygnatury. Cytuj
0 adamus73 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu To wcale nie musi być moneta, w Imperium Osmańskim tughra aktualnie panującego władcy była oficjalnym oznaczeniem wyrobów ze srebra, nie widać tu spodu, ale jeśli to zwykła wytłoczka, należy to traktować jako element ozdobny. Cytuj
0 Landszaft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Adamus tak mi sie wydawało bo juz widziałem podobne wyroby z takim oznaczeniem jak na monetach Cytuj
0 adamus73 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 51 minut temu, Landszaft napisał: Adamus tak mi sie wydawało bo juz widziałem podobne wyroby z takim oznaczeniem jak na monetach Na monetach również bito podpis władcy. Cytuj
Pytanie
Piogos
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi