0 Kee Napisano 5 Styczeń Napisano 5 Styczeń A no ktoś sobie z Turcji pamiątkę przywiózł. Ma to jakieś sygnatury? Po za biciem srebra? (Któremu bym tak szczerze nie wierzył) Wewnątrz motyw z momenty osmańskiej
0 Landszaft Napisano 5 Styczeń Napisano 5 Styczeń oj tyle że to XIX wieczna paterka wewnątrz to co widac to zapis władcy osmańskiego jaki panował w trakcie jej tworzenia. Tak jak Kee napisał można szukać po monetach tureckich osmańskich i znaleźć jaki władca jest widoczny na środku tacy .
0 Kee Napisano 6 Styczeń Napisano 6 Styczeń 6 godzin temu, Landszaft napisał: chyba czasy Abdulmecida I Mi się wydaje że to SUŁTAN II. ABDULHAMID https://www.kitantik.com/product/1293-19-GUMUS-5-KURUS-SULTAN-II-ABDULHAMIT-DONEMI-ORIJINAL-NADIRI-CIL-CILALTI-2023-KATALOK-600-DOLAR-1C2NN_1br9qfwlhbvtosq1t8m
0 Landszaft Napisano 6 Styczeń Napisano 6 Styczeń Kee masz rację . Pytanie czy w tackę wmontowano monetę " bardzo prawdopodobne " ale to można by potwierdzić odwrotna stroną tacki.
0 Kee Napisano 6 Styczeń Napisano 6 Styczeń Przeglądałem monety i są bite naprawdę szczegółowo. Ten emblemat tutaj wygląda na lekko mówiąc fuszerkę na szybko. I faktycznie są takie tacki z monetami ale wyglądają o niebo lepiej i mają sygnatury.
0 adamus73 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń To wcale nie musi być moneta, w Imperium Osmańskim tughra aktualnie panującego władcy była oficjalnym oznaczeniem wyrobów ze srebra, nie widać tu spodu, ale jeśli to zwykła wytłoczka, należy to traktować jako element ozdobny.
0 Landszaft Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń Adamus tak mi sie wydawało bo juz widziałem podobne wyroby z takim oznaczeniem jak na monetach
0 adamus73 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń 51 minut temu, Landszaft napisał: Adamus tak mi sie wydawało bo juz widziałem podobne wyroby z takim oznaczeniem jak na monetach Na monetach również bito podpis władcy.
Pytanie
Piogos
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi