Skocz do zawartości
  • 0

tacka

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

A no ktoś sobie z Turcji pamiątkę przywiózł. Ma to jakieś sygnatury? Po za biciem srebra? (Któremu bym tak szczerze nie wierzył) 

Wewnątrz motyw z momenty osmańskiej 

• 0
Napisano

oj tyle że to XIX wieczna paterka wewnątrz to co widac to zapis władcy osmańskiego jaki panował w trakcie jej tworzenia. Tak jak Kee napisał można szukać po monetach tureckich osmańskich i znaleźć jaki władca jest widoczny na środku tacy .

• 0
Napisano

Kee masz rację . Pytanie czy w tackę wmontowano monetę " bardzo prawdopodobne " ale to można by potwierdzić odwrotna  stroną tacki.

• 0
Napisano

Przeglądałem monety i są bite naprawdę szczegółowo. Ten emblemat tutaj wygląda na lekko mówiąc fuszerkę na szybko. I faktycznie są takie tacki z monetami ale wyglądają o niebo lepiej i mają sygnatury. 

• 0
Napisano

To wcale nie musi być moneta, w Imperium Osmańskim tughra aktualnie panującego władcy była oficjalnym oznaczeniem wyrobów ze srebra, nie widać tu spodu, ale jeśli to zwykła wytłoczka, należy to traktować jako element ozdobny.

• 0
Napisano
51 minut temu, Landszaft napisał:

Adamus tak mi sie wydawało bo juz widziałem podobne wyroby z takim oznaczeniem jak na monetach

Na monetach również bito podpis władcy.