matt_13 Napisano 23 Listopad Share Napisano 23 Listopad Dzień dobry. Nie mam pojęcia o numizmatyce dlatego proszę o wskazówkę. Pod podłogą przedwojennego domu w zachodniej Polsce znalazłem coś, co wydaje mi się być monetą 4 pfenning z okresu 1821-1840. Tyle udało mi się "ustalić", bo obok była mniejsza moneta 1 pfenning z 1821 r. z takim samym herbem, jak ta, ale z pełnym biciem. Proszę mi powiedzieć czy to faktycznie 4 feningi i jeśli tak, to dlaczego nie ma niczego poza herbem? Nie wygląda to nawet jakby coś było zdarte, zeszlifowane, po prostu brakuje. Średnica - 25 mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 24 Listopad Share Napisano 24 Listopad Guzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 24 Listopad Share Napisano 24 Listopad Moneta. Nawet na zdjęciu widoczne są części wyrazów wokół herbu (na godz. 8 i 15-tej). Niestety z monet jestem dętka więc na identyfikację co to za moneta musisz poczekać na mądrzejszych :-) Pozdrawiam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
combo Napisano 24 Listopad Share Napisano 24 Listopad wciąż widać litery NG ze słowa "PFENINGE" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 24 Listopad Share Napisano 24 Listopad Naokoło herbu będzie napis 90 EINE THALER a z drugiej strony widać jeszcze literki NG w tym miejscu jest napis PFENNING powyżej cyfra 4 a poniżej napisu data . w górnej części monety napis otokowy SCHEIDE MUNZE a pod datą powinna być literka mennicy w której ją wybito . Totalny wycieruch o zerowej wartości - no chyba że sentymentalnej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi