Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek pnacerza?

rorvik

Pytanie

Witam
Wygrzebaliśmy ostatnio kawałek takiej płyty. Czy to może być fragment pancerza wieży czołgowej? W okolicy znaleźliśmy także trochę fantów po panterze (gąski itp.)
Na powierzchni resztki zielonej i białej farby.
rorvik

Rekomendowane odpowiedzi

na pierwszy rzut wyglada to na tylna sciane wierzy od panthery, tylko wydaje m isie ze otwor jest za duzy, i nie przypominam sobie aby w panterach byla wogol otworu wlazu naspawana taka obrecz, no chyba ze jest to czesc wewnetrzna wierzy.

podaj grubosc i najlepiej zdjecie z drugiej strony

Witam
Dzięki za odzew więc tak grubość ok 30mm, zdjęcie drugiej strony mam to wrzucę wieczorem. Niestety blacha została w lesie :( więc więcej wymiarów nie mam.
rorvik

Panowie,
Na gorna plyte wiezy , to 30mm jest za duzo(wszystkie modele Pz Kpfw V mialy 16-to milimetrowa plyte gornego pancerza wiezy - dopiero Schmalturm mial miec 40mm).
Zas na plyte tylna 30 mm to za malo - 45 mm byloby jak znalazl.Procz tego nie zgadza sie kolnierz".Srednica tez chyba za duza.
Chyba jedyny niemiecki pojazd pancerny jaki mogl miec plyte z wlazami o grubosci 30mm to Sd Kfz 184 swojsko zwany Elefantem lub Ferdynandem.Ale jakiej srednicy mial wlazy nie wiem.Nie mam pod reka w tej chwoli zadnych zrodel, by poszukac.
Pozdrowienia
Grendel

Ale wtedy nie byłoby tych dwóch równych krawędzi - jedna z nich powinna być lekko wyprofilowana. Taki układ chyba faktycznie najbardziej sprzyja" tylniemu włazowi.
Tylko te centymetry się nie zgadzają...

W ogóle - parafrazując Nienackiego - taka Pantera ma jeszcze wiele otoworów, które potrafią zadowolić mężczyznę :) (np. taką osłonę na jeden z wentylatorów..) (?)
A taki Jagdpanzer... - ten to miał już tysiące otworów. :)

Witam
K.Abt - jak być może się domyślasz wymiarów nie mam bo tam nie wróciliśmy. Wiem jedno - jej grubość to na pewno nie 45 mm góra 30. I stąd moje pytanie (może źle skonstruowane) czy wszystkie wersje miały pancerz tej samej grubości.
Pozdrawiam
rorvik

Witam
Dzięki za odzew. Grendel faktycznie grubość podałem na oko i jak teraz się zastanawiam to 45mm na pewno nie, ale co do 16mm nie jestem już taki pewien.
Druga strona tej blachy była gładka. Graty po pantherze znaleźliśmy ale co najmniej z 500m dalej i to z rok temu więc stąd moje wątpliwości.
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ten fant ma jakąkolwiek wartość kolekcjonerską? Da się go na coś wymienić? (Pytanie o tyle istotne że do miejsca z transportem było tam z pół kilometra a ta płyta waży ze 40 kg.
Pozdrawiam
rorvik

Witam po długiej przerwie.
Popatrzcie na to zdjęcie i porównajcie.
http://www.odkrywca-online.pl/picsforum5/wiea_po_remoncie.jpg
Nie wygląda znajomo?:) Jaką grubość miał pancerz z tyłu wierzy w panterze?
Pozdrawiam
rorvik

Witam
Wygrzebaliśmy ostatnio kawałek takiej płyty. Czy to może być fragment pancerza wieży czołgowej? W okolicy znaleźliśmy także trochę fantów po panterze (gąski itp.)
Na powierzchni resztki zielonej i białej farby.
rorvik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie