Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja autentyczności czapki

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam, znalazłem taką oto czapkę rzekomo używaną przez oddziały górskie NVA. Wiecie może czy to faktycznie czapka pochodząca z NVA, czy jakaś tania podróbka lub czapka z innego wojska z dopiętym emblematem?2783229_czapka-z-daszkiem-nva-cap-z-odzn2783229_czapka-z-daszkiem-nva-cap-z-odzn

Edytowane przez HetmanFrank
Błędy ortograficzne

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Skoro znalazłeś na stronie Mi......ry.pl to im zadaj to pytanie. Zresztą za takie grosze to nawet nie warto kombinować.

I gdzie masz napisane, że to oddziały górskie DDR ?

• 0
Napisano

Pierwsza informacją że ma to być czapka górska

Druga informacja

Oto dwa sklepy w których zostało opisane to jako Bergmütze. Wiem że w NRD nie było wysokich gór lecz dziwne zdało mi się że wiele sklepów oferuje tą czapkę jako orginał i bardziej z ciekawości chciałbym wiedzieć czy faktycznie jest to oryginał i czy naprawdę istnieli spadkobiercy słynnych "Alpenjagerów" w wojskach socjalistycznych Niemiec.

• 0
Napisano

Przepraszam że rozbijam to na dwa komentarze ale zabrakło czasu na edycję.

Możliwe że jest to czapka z jakiejkolwiek innej formacji z NRD, zachowana w takiej formie w ramach części tradycji pruskich (tych dotyczących oczywiście umundurowania) lub oszczędności przy projektowaniu nowego wyposażenia dla NVA, w każdym razie powątpiewam w oryginalność "górskiej" czapki nie umiejąc znaleźć zdjęcia lub filmu z żołnierzami NRD którzy by byli w nią uposażeni. Jeśli ktokolwiek wie czy jest to oryginał lub ma zdjęcie/film z formacją, która ma właśnie taką czapkę to bardzo proszę tu napisać jak to wygląda. Po prostu jestem ciekawy tradycji pruskich w powojennych Niemczech, a nic nie umiem znaleźć na temat tego "odpowiednika" czapki dywizji górskich Bundeswehry, tak charakterystycznego przykładu pruskich tradycji w tej formacji.

• 0
Napisano (edytowane)

Zdjęcie członków KdA i żołnierzy NVA

Okej temat do zamknięcia znalazłem, jakby ktoś chciał wiedzieć, czapkę tą nosiła formacją Kampfgruppen der Arbeiterklasse. Była to bojówka parti Socjalistycznej Jedności Niemiec, podobna do podległego PZPR-owi ORMO z różnicą taką że ORMO było bardziej wcielane w rolę niedzielnej milicji, podczas gdy KdA miała służyć bardziej jako rezerwowe wojsko, które zarówno stłumi demonstrację/strajk jak i pójdzie ramię w ramię z NVA do boju w razie potrzeby.

Dodanie linku do zdjęcia
  • 0
Napisano

Jak zauwazyles, kolory czapek na podawanych przez Ciebie stronach, sie roznia.

Ta druga jest bardziej zielona. Sa to wiec modele czapek z roznych jednostek. Te szarawe i te zielone. Zielony jest kolorem sluzb policyjnych, wiec pewnie model byl w roznych formacjach.

Zerkne wieczorem do ksiazek w domu, moze bede wstanie powiedziec wtedy wiecej.

• 0
Napisano (edytowane)
10 hours ago, BF.Cieszyniok napisał:

Jak zauwazyles, kolory czapek na podawanych przez Ciebie stronach, sie roznia.

Ta druga jest bardziej zielona. Sa to wiec modele czapek z roznych jednostek. Te szarawe i te zielone. Zielony jest kolorem sluzb policyjnych, wiec pewnie model byl w roznych formacjach.

Zerkne wieczorem do ksiazek w domu, moze bede wstanie powiedziec wtedy wiecej.

Sprawdziłem i wedle niemieckiej wikipedii czapka ta była używana w Hauptverwaltung Ausbildung, Luftstreitkräfte der Nationalen Volksarmee, oraz Kasernierte Volkspolizei do roku 1963, później była wydawana jedynie KdA. Przyznam zamówiłem tą czapkę i przyszła, mogę stwierdzić że jest zielona ale na pewno nie oliwkowa. Wiem że to z mojej strony ignorancja ale patrząc na jej jakość wydaje mi się że podobnie jak np. chlebak LWP była produkowana z materiałów w wszystkich odcieniach szarości i zieleni. Ale mogę się mylić więc jeśli nie byłby to dla Ciebie problem proszę sprawdź jak wyglądały inne wersje tej czapki, o ile oczywiście coś znajdziesz w książkach. Mógłbym cie również poprosić o polecenie jakichś książek o formacjach w DDR?

Dodanie zdania