Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o ocenę szabli AN XI

Przemek82

Pytanie

Witam.

Proszę szanownych kolegów o ocenę oryginalności tej szabli. Niby wszystko ok ale moje wątpliwości budzi umieszczony napis VERSAILLES po przeciwnej stronie jelca niż widziałem to na innych modelach. Tak powinno być czy się czepiam? pozdrawiam

2478f1db4b90a6d81e309c6fcbf1.jpg

7a4053d646fb99309dd55ce78e4d.jpg

39d420b141b3ab32c91f97f16605.jpg

e4143c3c429cb9e3bbf426435355.jpg

fa2c4f194b1aa0bbfa4451e79e4d.jpg

b236d264446a9730f654b5c289a2.jpg

2973547d4f0ca25f43106969619b.jpg

fef8e6044376906b484734cd0bfa.jpg

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obłęk boczny. Napiszę co znalazłem w książkach - dwie sygnatury się zgadzają. L w  kolistym stemplu to będzie Francois Lobstein, rewizor 1804-1821, B to będzie Jean-Georges Bick, kontroler 1 klasy 1809-1812.

K nie potrafię dopasować.

Stylizowane B na obłęku to Joseph Ambroise Bisch, kontroler 2 klasy 1809-1824. Napis na grzbiecie moim zdaniem prawidłowy, manufaktura Imperialna w Klingenthal, miesiąc i rocznik produkcji. Mam prawie identyczny w książce.

Logo manufaktury Versailes też wydaje się ok. Prawdopodobnie kupili partię głowni w Klingenthal, u siebie je oprawili. Natomiast trzon szabli niespecjalnie mi się podoba, jest praktycznie gładki, a powinien być wyraźnie karbowany.

Szkoda że Stani chyba na wakacjach.

Zrób lepsze zdjęcie tego K w owalu, może je gdzieś dopasuję.

Edytowane przez Erih

• 0

Dzięki. To K na głowni też mnie ciekawi. Napisałem nawet do muzeum w Klingenthall z prośbą o jakieś informacje. Zobaczymy czy coś napiszą. Jak na razie to posiłkowałem się tymi stronami:

http://klingenthal.chez.com/marquages_etat.htm

https://sbg-sword-forum.forums.net/thread/60202/french-light-cavalry-troopers-sabre

• 0

No właśnie, to K bez gwiazdki jest dziwne. Z gwiazdką byłby Kranz, a tak... Pomysł żeby pisać do muzeum w Klingenthal ze wszech miar słuszny, tam siedzą pasjonaci, a samo muzeum choć niezbyt wielkie to świetne, byłem miesiąc temu.

• 0

Dogrzebałem się tego stylizowanego B, to nikt z Klingenthal, to D. Brouill z manufaktury Versailles, pracował w latach 1800-1805. Czyli oprawa sporo starsza od głowni?

PS Maż zdjęcia rękojeści od strony grzbietu?

Konkretnie dołu warkocza? Oraz dobre zdjęcia zakucia trzpienia?

Edytowane przez Erih

• 0

Wpisz do wyszukiwarki allegro Szabla AN 11 Francja 1810 r. Ja niestety nie mam innych zdjęć. Zamierzałem ją kupić bo poluję na taką w dobrym roczniku ale mam co raz więcej wątpliwości co do tej szabli więc chyba ją sobie odpuszczę.

• 0

Czołem Waszmościom.

Szabla ta - w którymś miejscu - jest kombinowana (konieczna analiza wszystkich nabić i graweru)

1 - nabicie - Josepha Innocentego Kranz'a - mogło występować jako "goła" litera "K" - ale od 1812-go roku.

2 - grawer z data produkcji wprowadzono rozporządzeniem (dla kontraktów rządowych) w 1810-tym.

Do tej pory - wszelakie dostępne mi szable zawierały rocznik 1811, jako pierwszy rok nabijania rozporządzenia.

(oczywiście z rokiem 1810-tym, powinni nabijać to rozporządzenie, nie wiem - tylko - od którego miesiąca) 

3 - stylistyka graweru na tylcu głowni - z lekka - pokopana, konieczność analizy porównawczej.

Jak złapię chwilę - zajmę się tymi oznaczeniami.

pzdr.

stani

• 0

Ten grawer na głowni mi się nawet podoba -:) Nie wygląda jak typowa chińska kopia ale i tak uważam, że w celu podniesienia atrakcyjności szabli został zrobiony w późniejszym okresie ( aczkolwiek dość dobrze ). Jak sobie go powiększysz na komputerze do powiedzmy 200% to przy napisie Klingenthal przy literce a widać ślady chyba po poprzednim napisie. Według mnie nie są to typowe wżery. pozdrawiam Przemek

• 0
W dniu 20.07.2024 o 06:25, Przemek82 napisał:

mam co raz więcej wątpliwości co do tej szabli więc chyba ją sobie odpuszczę.

I chyba dobrze zrobisz. Popatrz na łączenie wąsów jelca z resztą oprawy. Jak na moje stare oczy, przy tej szabli na bank ktoś kombinował.

10 godzin temu, toyotomi napisał:

1 - nabicie - Josepha Innocentego Kranz'a - mogło występować jako "goła" litera "K" - ale od 1812-go roku.

Stani, Kranz używał też puncy z gołym "K"? W książce z Muzeum takowej nie ma, ale może coś pominęli?

• 0

Czołem.

8 godzin temu, Erih napisał:

Kranz używał też puncy z gołym "K"?

Tak - od 9 marca 1812 do 1 sierpnia 1814.

Używał dwa rodzaje stempli - "K" z gwiazdką i "K" gołe. 

W latach - od 1 września 1816 do 6 lutego 1819 - używał jednego stempla "K" z gwiazdką.

Istnieje jeszcze jeden stempel Kranca - "K" z kropką (z przodu litery)

kranz.jpg.eb04481a0e0c32dadb3179e80d655a39.jpg

Usiłuję dotrzeć w jakim czasie (dokładnie) funkcjonowało to nabicie.

Chef de bataillon, Joseph Innocent Kranz, główny inspektor z ramienia armii w manufakturze Klingenthal w latach 1812-1814

Podłapał fuchę, dyrektora manufaktury Versailles w latach 1815-1816, której przedsiębiorcą był - Nicolas Noël Boutet.

(wtedy - na dobre - zaczął używać jednego stempla "K" z gwiazdką)

W latach 1816-1819 wrócił do Klingenthal, na stanowisko inspektora z ramienia armii.

8 godzin temu, Erih napisał:

W książce z Muzeum takowej nie ma, ale może coś pominęli?

Książka z muzeum nie zawiera dokładnych danych - wszystkich - stempli kontrolnych odbiorów armijnych.

Za to odpowiadało - Ministère de la Guerre - i wszelakie rozporządzenia dotyczące odbiorów po-produkcyjnych broni.

pzdr.

stani

• 0

Czołem Marcinie.

W dniu 19.07.2024 o 22:17, Erih napisał:

Dogrzebałem się tego stylizowanego B, to nikt z Klingenthal, to D. Brouill z manufaktury Versailles, pracował w latach 1800-1805.

Kontroler - D. Brouilly - w stemplu miał stylizowane "D i B".

Z rozczytaniem stempli - należy - ostrożnie, kilka z nich było bardzo podobnych do siebie.

1.stemple.thumb.jpg.f0e71c24dfe11405410e0273db528db7.jpg

pzdr.

stani

• 0

Czyli jak byśmy mogli trochę podsumować tę szablę to:

1) mosiężne części rękojeści oryginalne z lat 1800-1807 lub 1812-1813? z nie wiadomo czy orygnialną drewnianą częścią rękojeści i kombinowanymi wąsami?

2) oryginalna głownia z lat 1812-1814 z kombinowaną inskrypcją na grzbiecie?

pozdrawiam, Przemek

• 0
12 godzin temu, toyotomi napisał:

Czołem Marcinie.

Kontroler - D. Brouilly - w stemplu miał stylizowane "D i B".

Z rozczytaniem stempli - należy - ostrożnie, kilka z nich było bardzo podobnych do siebie.

1.stemple.thumb.jpg.f0e71c24dfe11405410e0273db528db7.jpg

pzdr.

stani

Dziękuję Stani,  zanotowałem sobie. Jakbyś jeszcze mógł napisać, kto w której manufakturze pracował...

• 0
5 godzin temu, toyotomi napisał:

Czołem.

Wszyscy trzej w - Versailles, w oznaczonym czasie.

No, patrząc na zdjęcie to raczej mamy tu pana Bouny, ale Bureau niewykluczony. Zdjęcie musiało by być lepszej jakości by rozróżnić detale.

Dzięki Stani jeszcze raz.