Gość Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Niestety nie dostałem odpowiedzi na zadane przeze mnie wyżej pytanie. Więc sam sprawdziłem i przeanalizowałem i doszedłem do następujących wniosków:1/ Fundacja musi być zarejestrowana, a więc jest to organizacja legalna. Z nazwy wynika, że ma być to DOLNOŚLĄSKA fundacja historyczna- szkoda że nie ogólnopolska, bo jeleni szuka na terenie całego kraju. Słowo Historyczna to pojecie dość enigmatyczne , ale zakładam że będzie zajmowała się poszukiwaniem skarbów w oparciu o jakieś enigmatyczne dokumenty. Czyli zabytków.2/ Jeżeli powstanie legalna organizacja powołana w celu poszukiwania zabytków, musi i tak mieć pozwolenia konserwatorskie na poszukiwanie zabytków i posiadać nadzór archeologiczny. Zgodnie z nową ustawą o ochronie dóbr kultury taka organizacja nie ma prawa do znalezionych zabytków, ani dywidend w formie nawet ułamka procentów wartości znaleziska, ani tez nawet nagrody. Działa za zgodą konserwatora i na jego rzecz, inaczej mówiąc zysków z tego przedsięwzięcia nie będzie poza satysfakcją.3/ Jednak będą zapewne koszty. Zapewne w celu pokrycia tych kosztów ma być powołana fundacja, być może fundacja ma pokryć koszty prac archiwistycznych zainteresowanych. Jednak tu rodzi się pytanie , kto później do tych dokumentów będzie miał dostęp w jakiej kolejności i czy do wszystkich dokumentów fundacji. Teoretycznie można by dać kasę fundacji na pokrycie kosztów badań archiwów zagranicznych, ale czy każdy z nas topiąc kilkaset złoty na ten cel, nie zrobi tego dla siebie rzetelniej w sprawie która go aktualnie interesuje.4/ Jeżeli nie chodzi o kasę, która wydaje się być tu bezsensownie utopiona co starałem się wyżej wykazać. Może chodzić o tania siłę roboczą np. do kopania na rzecz resortu kultury. Ponieważ z mocy prawa każdy zabytek wykopany przez fundacje stanie się własnością państwa. Wiadomo że służby archeologiczne wszystkiego nie chcą kopać, np. starych sztolni i podziemni, z braku wykwalifikowanych w tym kierunku zespołów archeologicznych, kosztów i skomplikowanych procedur (uprawnienia sapersko minerskie, uprawnienia do prowadzenie prac górniczych i podwodnych, zgody budowlane ...). 5/Inaczej rzecz ujmując może chodzić tylko o kasę i pozyskanie jelenia.
jack61 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Droga fundacjo // chyba w fazie narodzin //Nikt z tego forum nikogo nie obraził swoimi wypowiedziami-takie jest przynajmniej moje odczucie.W pierwszych wypowiedziach deklarowaliśmy pomoc ale chcieliśmy coś blizej wiedzieć o fundacji.W czasach obecnych nie stanowi problemu posiadanie własnej strony internetowej/ jezeli ktos porywa sie na tworzenie takiej fundacji od tego powinien miedzy innymi zaczać/.Pytania padły konkretne a odpowiedzi brak do tej pory .Nikt nie prosił o podanie danych personalnych i w mojej wypowiedzi to napisałem.Jaka mamy pewność ze nie jestescie uczniami np. szkoły podstawowej /byłby chyba problem z zarejestrowaniem fundacji nie posiadajacych pełnoletniego członka/Podsumowując to ja jak i inni /moje odczucie / mozemy czuć sie obrazeni ostatnia wasza wypowiedza, i to nie sprzyja nawiazaniu współpracy w przyszłości.
jack61 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Perl moje odczucie w chwili obecnej jest takie samo jak opisane w pkt. 5 Twojej wypowiedzi
Gość Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Witam!Do jack61, masz racje że nikt z forumowiczów nie obraził dolnośląskiej fundacji historycznej" bu-haha więc pragnę być pierwszy i powiedzieć że tego typu zachowanie jest co najmniej chamskie i delikatnie mówiąc bezczelne !!! Osoba podpisująca sie pod nickiem fundacji chyba najpierw coś robi, a dopiero poten nad tym myśli, o ile wogóle myśli. Więc jeżeli w/w osobie naprawde zależy na podjęciu jakiej kolwiek współpracy z ludżmi to niech zmieni swoje postępowanie o 180 stopniPZDR Bobi
jack61 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Członkowie fundacji z niewyjaśnionych przyczyn zamilkli, od wczoraj zadnego odzewu na nasze posty.A moze zakładaja inną fundacje i jutro przeczytamy na forum ze fundacja historyczna stara puszka z Koziej Polany zbiera puszki po piwie w celu przeprowadzenia badań historycznych i zwraca sie z prośba o przesyłanie na koszt nadawcy kazdej ilosci pustych puszek / pełne tez mile widziane/ oraz drobnej dobrowolnej skaładki na fundację / bo brakuje kasy na transport tych puszek do skupu/ Ha Ha Ha Jack61
j_a_c_e_k Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 ;-) fundacyjnym skrytotworcom mowimy nie ;-P sorki nie moglem sie powstrzymac
Piorek Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 http://szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=dolnoslaska+fundacja+historyczna&lista=p&ticket=4175760018675086JugD5iNCXZz58MF1H3477lkH1zTSxrqXNKcSqHfZFj%2FQ5CxLjJty3QEPlqL2R5Hxr20najXpJ31xwUvxPEo0c7rXz4hNiqEHHQkz6s77otrMrepF8aA%2FZWBL%2FWznIgRbBez komentarzaPiorek
K.Abt. Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Może chodzi o upalonych" odkrywców historii... a Wy się niepotrzebnie denerwujecie. :)
shadee Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Co się tyczy różnych fundacji to na 90% chodzi o kase ale ja także jestem za ideo by Spisać historie od nowa.....
Gość Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Coż PanowieWyleczyliście nas budowania struktury w oparciu o wychylających się" na forum. Ponieważ z niektórymi z Was niedługo się spotkamy przy tej lub innej okazji nieomieszkamy wytknąć tej śmiesznej skądinąd sytuacji.Najlepiej krytykować i być uśpionym w swoim wszystkowiedztwie. Powodzenia zatem.To był ostatni post pod tym hasłem z naszej strony.
past Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 trudno , widzę że bieżecie zabawki i idziecie do innej piaskownicy.a tak off topic , Marecki kiedy ta wyprawa na Ślęże , obiecaną mapke spróbuje zeskanować i podesle mailem
jacek1 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 No i skończyły się żarty, zrobiło się groźnie. Wszyscy powinni uważać bo nie wiadomo kto będzie pierwszy a więcej ostrzeżeń nie będzie. To ja się jednak zdecydowałem, będę pracował dla fundacji dolnośląskiej, górnośląskiej, małopolskiej, mazowieckiej,pomorskiej,kujawskiej,wielkopolskiej,mazurskiej,poleskiej, podlaskiej i każdej innej za darmo a nawet będę dopłacał i proszę bardzo zbudować na mnie strukturę.Nie możecie mnie odrzucić tak od razu! Dajcie jeszcze jedną szansę dobry panie!
marecki. Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 >>> pastwitaj !!bierzemy się ostro i to juz w maju wkrótce o wszystkim napisze tak by kazdy mógł sobie załatwić wolny dzień na sobote lub niedziele wiem że tamte tereny to twój konik także nie będziemy chyba chodzić po omacku hehehepozdrawiam cię marecki
xx50k Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 A na co liczyliści Panowie? na oklaski? może byłoby lepiej nie startować z tą Fundacją, bo dla wielu z nas jest to co najmniej podejrzane, za często nie wypowiadam się na Forum ale staram się być w temacie i nie słyszałem o tej fundacji. A jeżeli dopiero macie zamiar ją założć to za wcześnie użyliście tej nazwy. Zaliczyliście spalonego na samym początku.Pozdrawiam.
jack61 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Dzieki ze juz zakonczyliscie i nie bedziecie sie wypowiadac pod nazwa fundacji ktora niestety nie istnieje.Ale nie straszcie tylko proponuję najpierw przemyslec a pozniej pisac.Zły był wasz wstep i dlatego współpracy nie osiagneliscie. A na przyszłosc pewna rada - czasy podziemia sie skończyły , my chcieliśmy wiedzieć z kim mamy do czynienia i przy nastepnej próbie nawiązania kontaktu o tym nie zapominajcie.
drhaja Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Witam...Jak to mój Ś.P. Dziadek mówił - kit Panowie, kit, spier...y...To był cytat :)Już trochę stary jestem i takie fundacje" szerokim strumieniem...Bezczelnością jest zarzucać Nam, że chcemy się czegoś dowiedzieć, uzyskać cokolwiek... Pewnie DFH szukała stadka baranów do wykopek, albo co gorsze, do sprzedawania wiedzy...nie łatwiej było dać ogłoszenie w gazecie powiedz mi co wiesz" ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.