Skocz do zawartości

Czy są na forum zapaleni odkrywcy historii?

Gość dolnoslaska fundacja historycz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam do szanownych koleżanek i kolegow pytanie.
Czy na forum są osoby, które chciałyby uczestniczyć w profesjonalnych badaniach historycznych? Zaczynając oczywiście od zbierania danych archiwalnych, które leżą w zagranicznych archiwach, a następnie badań terenowych i w efekcie publikacji popularno-naukowych.
Nie ma problemu z dostępem do danych. Problem jest z funduszami. Polskie instytucje i urzędy są zainteresowane papierkową robotą, mało stresującymi sprawami i podobaniem się władzy. Dlatego tylko amatorskie badania są w stanie przynieść nowe rozwiązania zagadek historii.
Może nadszedł czas żeby pasjonaci i hobbyści odkrywali przeszłość?
Ten post to taki mały sondaż. Sprawa jednak jest poważna a współpraca mile widziana.
Napisano
hm..ciekawa sprawa,bylbym zainteresowany,choc chyba top ponad moje sily,jednakze przy czyjesc pomocy..jestem dobrym poszukiwaczem jakby cio..:)pozdro
Napisano
witam !!

jestem z tym forum od początku jego powstania i napewno około 40% forumowiczów korzysta z zagranicznych archiwów i swoje wyniki dociekań prubuje potem wykorzystać w terenie

co to za jakaś fundacja badań historycznych pierwszy raz o tym słysze
pewnie jakiś blef
proszę się przedstawić i opisać status tej fundacji i jak to prawnie wygląda bo amatorskie poszukiwania niestety wg ustawy są nielegalne

pzdr
Napisano
Witam ponownie.
Nie mówimy tu o ściąganiu jednego czy dwóch dokumentów. Mówimy o kompleksowym potraktowaniu tematu. Dane dotyczące interesujących spraw zawierają tysiące papierków. Trzeba jes kopiować, przetłumaczyć, przeanalizować, zrekonsytruować fakty. Nie chodzi tylko o odnalezienie wskazówek gdzie szukać depozytów Goringa czy złota. Chodzi o opracowania dotyczące Holokaustu, działań wywiadowczych w czasie II wojny, dywersji, poszukiwań nazistowskich przestępców, ale oczywiście i budowy fabryk zbrojeniowych.
Plan ma objąć kompleksowe i nowe badania tajemnic historii. Nie przepisywania wciąż polskich materiałów z Głównej Komisji czy innych placówek, ale sięgnięcia do przesłuchać zachowanych w amerykańskich, brytyjskich, francuskich i radzieckich archiwach. Przez wiele lat na terenach Niemiec okupowanych przez 4 sojuszników, miało miejsce tysiące przesłuchać osób, któe wiedziały dużo. Wielokrotnie te tematy dotyczyły Polski, więc nie interesowały np. Amerykanów. A dokumenty się zachowały.
Dzięki takiej pracy można wyjaśnić wiele.
Chodzi o ujawnienie pełni prawdy. Barier już nie ma oprócz ludzi, chęci i pieniędzy. Ale można to zrobić. Można być pionierem i pokazać instytucjom, że jest możliwe pójść dalej, zrobić więcej, odkryć to o czym mówi się że jest zaginione.
Powtarzam... to poważna oferta współpracy.
Napisano
Dolnośląska Fundacjo Historyczna

Może coś blizej na temat tej fundacji, osoby na tym forum sa jak najbardziej chetne ale-

trzeba wiedziec co kryje sie pod Wasza nazwa , kto ja reprezentuje itp ?
Napisano
tak jak mój kolega jack 61 proszę o wiencej informacji
kto , jaki status , podstawa prawna , oraz możliwości do korzystania z polskich zasobów archiwalnych oraz archiwów niemieckich pozostałych w polsce po wojnie , oraz póżniejsze poszukiwania w terenie
pzdr
Napisano
Wielkie słowa przerabiamy codziennie i widzimy co z tego się ma .
Pociągne zapytanie o fundacje - konkretnie proszę o jej statusie.
Pozdrawiam.
Napisano
Panowie nie chodzi o fundację. Jest ona w fazie powstawania. Chodzi jednak o ludzi, którzy chcą się przyłączyć do formuły którą fundacja może reprezentować. A czy ona będzie się nazwywać tak, czy inaczej. Czy będzie miała formę prawą czy nie to zupełnie drugoplanowa sprawa. Naszym celem jest prowadzenie badań, a nie zabawa w organizacje. Te już powstawały i po chwili były martwe choć szumnie o nich opowiadali założyciele. Nie chodzi o prezesowanie, chodzi o ciężką pracę i efekty w postaci kolejnych rozwiązanych zagadek historii. Celem jest poznanie prawdy. Taka jest idea.
Napisano
Szanowni koledzy z fundacji. Większość wrocławiaków zna się. Jak najbardziej jesteśmy zainteresowani współpracą(ja osobiście a sądząc z postów poprzedników oni również). Ale może jakieś konkrety?
Napisano
Proponuje odwiedzać forum spotkania , co jakis czas odbywaja sie spotkania w mniejszym lub wiekszym gronie ludzi piszacych na tym forum, a moze sami zaproponujecie jakies spotkanie.
Jednak nie liczyłbym na odzew ludzi o ile wczesniej nie okreslicie dokładnie kim jestescie i dokładnie o jaka pomoc chodzi. I jeszcze kilka pytań podstawowych -
1. skad pewność ze bedziecie lub moze w przyszłosci bedziemy miec dostep do pewnych dokumentów.
2. Macie zamiar stworzyć wiec dlaczego napisaliście ze jesteście/ ja osobiscie wygrałem milion złotych a właściwie mam zamiar/
3.Jesli bywacie na tym forum to chyba nie trzeba było zadawac pytania w temacie czy są zapaleńcy bo samo forum chyba daje odpowiedz\ nie jest to allegro kup-sprzedaj/
4. czy liczna jest wasza grupa
5.kim jestescie np. z zawodu / dane osobowe nie sa nam potrzebne/
6.Jak zamierzacie zalegalizowac status

Jak na poczatek proszę o odpowiedz na te pytania to moze i jakas współpraca sie z tego zrobi.
Napisano
Tak jakoś to wszystko nie trzyma się kupy. Organizacja nazwała się fundacja, po czym ,jak rozumiem, jeden z założycieli pisze że nie chodzi tu o fundację, nie ma znaczenia formuła prawna. To po co całe zamieszanie? Wszyscy uczestnicy tego forum prowadzą na własną rękę badania i poszukiwania, w różnych miejscach i tematach i nikt nie ogląda się na przedstawicieli instytucji państwowych (chyba że właśnie go doganiają).Wystarczy dać temat, informacje, a chętni do rozwikłania problemu się znajdą. Nie wiem co to znaczy ie ma problemu z dostępem do danych", każdy kto próbował dotrzeć do informacji niepublikowanych wie że jest problem. Na koniec trzeba sobie jasno powiedzieć że fundacje tworzy się po to aby generowały fundusze na jakąś działalność i tu już doradzam czujność bo w Rzeczypospolitej to różnie bywa. Jednak jeżeli założyciele potrafią się uwiarygodnić, to chętnie pomogę i sam skorzystam.
Napisano
Może kolega powie co jako członkowie fundacji mielibyśmy robić. Co dostaniemy w zamian ???
Napisano
Witam

Panowie wydaje mi się że ktoś sobie z nas zakpił juz sama forma mnie przeraża zero konkretów dużo obietnic a tak naprawde to jakiś lepszy wałek. Odpuśćmy sobie. Jak Panowie założyciele" fundacji którzy nawet pod postem który przypuszczam dla ich incjatywy jest tak ważny nie chca się imieniem i nazwiskiem podpisać (w tak oficjalnych sprawach wypada) coś już osiągną i będą Szanownym Forumowiczom mogli efekty swojej pracy zaprezentować to przypuszczam odzew będzie. Teraz robicie nas w balona.

Pozdrawiam
Duszan
Napisano
Cóż ostatnie odpowiedzi rozczarowują. Pojawiły się wręcz dość ostre epitety choć nikogo nie obraziliśmy. Jakieś to wszystko nieczyste. Gdybyśmy ujawnili swoje nazwiska i opowiedzieli coś o swojej pracy propagując powyższą ideę pewnie nikt by złego słowa nie powiedział. Człowiek nie chce się ujawniać właśnie z tego powodu żeby dowiedzieć się na ile poważnie ludzie traktują odkrywanie historii i już jest jakimś tam wałkiem".
Wiecie co? Dobrze czasami nie podpisać się imieniem i nazwiskiem. Przynajmniej człowiek wie potem z kim ma doczynienia.
Jak widzę pewne osoby niedorosły jeszcze do niektórych idei.
Napisano
Chodzi tylko o jasność, jak ktoś sie przedstawi i podpisze to wiadomo kogo później ścigać. Fundacje" dziwi podejście do sprawy forumowiczów???? W naszym kraju nie brakuje naciągaczy!!!
Napisano
>>> droga fundacjo !

nie spostrzegłem by ktoś was tu obrażał
zadaliśmy kilka pytań które są dla nas bardzo istotne na żadne nie otrzymaliśmy konkretnej wypowiedzi nie mówiąc juz o odpowiedzi wszystkie posty zawierają treść pierwszego i nic nowego nie wnoszą
co do podpisywania się to my akurat podpisujemy się znamy się z naszych ników i powiem ci że nieraz temat apelu jest lipny ale jak sie spojrzy kto na niego odpisał to z ciekawosci sie tam zagląda bo są osoby ciekawe takie co mają coś do napisania na tym forum które przekazuja nam swoja wiedzę bezinteresownie i można na nich liczyć to jest ich podpis

to ty nasz obrazasz nie znasz nas a sądzisz piszesz :

Wiecie co? Dobrze czasami nie podpisać się imieniem i nazwiskiem. Przynajmniej człowiek wie potem z kim ma doczynienia.
Jak widzę pewne osoby niedorosły jeszcze do niektórych idei.

i kto tu nie dorósł ??

Napisano
to jakas sciema na maxa z ta fundacja. Ktos sobie jaja robi. Ja moge byc od dzisiaj w sumie PELNOMOCNIKIEM DO SPRAW ZWALCZNIA NIEUCZCIWYCH WYJEBYWACZY MONET W WOJEWODZTWIE MAZOWIECKIM i sam je rekwirowac.

Pozdrawiam
Ardengard
Napisano
Jak dla mnie, to jest grupa pseudoposzukiwaczy zasłaniających się badaniem historii, którzy chą pozyskać pewne informację, w celu poszukiwania i spieniężania fantów dla zbicia kasy.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie