Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć mam pytanie, jak tę finke zakonserwować na najbliższe wiele lat, o ile jest taka potrzeba jeśli będzie przez cały czas w gablotce. Nie chce jej oczyszczać ani ingerować w nalot czasu jaki jest na owej fince, więc co by mogło się nadać co nie zmieni nic na niej, jeśli jest taka potrzeba.

c704e55a-0d7a-4701-9a91-363d872b1929.jpg

3938fcfc-6bd3-4eb0-bf9f-d9e736187ea6.jpg

Posted

Balistol tworzy powłokę która z czasem zasycha. Jak będzie leżeć w gablocie bez macania to stan nie zmieni się przez lata. Istotna jest wilgotność w pomieszczeniu, nie powinna przekraczać 50%.

Wojtek

Posted

Trzeba by to wstępnie oczyścić i zabezpieczyć bo ten "nalot czasu" to nic szlachetnego w typie patyny, a zwykły syf - rdza i utleniony cynk.Cynk tym bardziej nie zabezpieczony lubi se gnić dalej, a najbardziej w połączeniu ze stalą i dużą wilgotnością.Balistol by się tu nadał o ile rozmiękczył by dobrze produkty korozji.

Kordziki nie moja bajka, więc jak ta rękojeść nie jest cynkowa to niech mnie ktoś poprawi.Głownia nie była przypadkiem niklowana czy coś?

Posted

Czyli bym musiał ostrze namoczyć takim ballistolem w celu zmiękczenia korozji i oczyścić go np. ręcznikiem papierowym?