gucek Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Cześć mam pytanie, jak tę finke zakonserwować na najbliższe wiele lat, o ile jest taka potrzeba jeśli będzie przez cały czas w gablotce. Nie chce jej oczyszczać ani ingerować w nalot czasu jaki jest na owej fince, więc co by mogło się nadać co nie zmieni nic na niej, jeśli jest taka potrzeba. Cytuj
DARKOFF Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj W takim wypadku olej wazelinowy lub silikonowy. Tylko nie WD-40 Cytuj
Cyrograf15 Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Balistol tworzy powłokę która z czasem zasycha. Jak będzie leżeć w gablocie bez macania to stan nie zmieni się przez lata. Istotna jest wilgotność w pomieszczeniu, nie powinna przekraczać 50%. Wojtek Cytuj
bjar_1 Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Tak jak piszesz - szajsmetal, a na głowni nikiel, ale jest on bardzo różnej jakości. Cytuj
vis1939 Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Trzeba by to wstępnie oczyścić i zabezpieczyć bo ten "nalot czasu" to nic szlachetnego w typie patyny, a zwykły syf - rdza i utleniony cynk.Cynk tym bardziej nie zabezpieczony lubi se gnić dalej, a najbardziej w połączeniu ze stalą i dużą wilgotnością.Balistol by się tu nadał o ile rozmiękczył by dobrze produkty korozji. Kordziki nie moja bajka, więc jak ta rękojeść nie jest cynkowa to niech mnie ktoś poprawi.Głownia nie była przypadkiem niklowana czy coś? Cytuj
gucek Napisano 6 Maj Autor Napisano 6 Maj Czyli bym musiał ostrze namoczyć takim ballistolem w celu zmiękczenia korozji i oczyścić go np. ręcznikiem papierowym? Cytuj
Cyrograf15 Napisano 6 Maj Napisano 6 Maj Do czyszczenie dobre jest WD 40, do konserwacji nie nadaje się. Czyścić można włókniną "na mokro", znaczy WD 40. Wojtek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi