Skocz do zawartości
  • 0

Miedziany przedmiot

pete67

Pytanie

Witam serdecznie.

Chciałbym coś zidentyfikować,  Cóż to moze być?

Podniosłem go przy jakiejś chyba tureckiej fortyfikacji z ziemi  tak na oko 5 lat termu na jakiejś greckiej wyspie, schowałem do kieszeni no i teraz odnalazłem.

Na oko jest to miedziane, na magnes nie reaguje, skaleczyłem lekko i pod spodem jest na oko miedź.

Ciekawi mnie czy to przedstawia jakąkolwiek wartość, co z tym mozna zrobic dsensownego.

czy zwyczajnie wrzucić do wiaderka z miedzianym złomem.

Dzięki i pozdrawiam

gwozdzik.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
On 14.04.2024 o 17:56, Kee napisał:

Jako to ma rozmiar? Bo pierwsza myśl to klucz taki sprzed kilku set lat. Tylko czy robiono takie metali miękkich? 

Witaj.

tak na oko 6-7cm długości.

Na klucz to nie bardzo bo jest ostre i końcówka raczej na zgiętą i podczas wyciągania wygląda.

najpierw myślałem o czymjśak hufnal no ale to ucho mi nie pasi

• 0

Wiesz to tylko skojarzenie. Oczywiście uznałem że jeśli to klucz to jest złamany. Coś na wzór takich. 

Chociaż oczko z płaską krawędzią może sugerować że był przez to przewlaczony jakie pasek np skórzany. Nie chcę tu gdybać trzeba by się rozeznać w historii terenu na którym to znalazłeś i poszukać informacji o tamtejszych znaleziskach może coś cię naprowadzi. 

Rozne-rodzaje-rzymskich-kluczy.jpg

• 0

Kee a zdjęcie przedstawia miedziane klucze ?? Bo dla mnie większość zamków z okresu średniowiecza, renesansu , baroku  etc.  to typowe zamki przesuwne z zabezpieczeniem zasuwy sprężystą blachą czy to skrzyniowe czy drzwiowe i klucze dorabiano żelazne a nie miedziane bo miedź jest metalem miękkim, który raz się dość szybko wyciera , a dwa jest miękki i w razie zacięcia się zamka gdzie trzeba użyć siły mógłby się pokrzywić. To co pokazałeś na pierwszym zdjęciu to raczej jakaś dźwignia z urządzenia które zostało rozebrane , i raczej było mocowane na stałe z uwagi na pogrubienie w środku , czyli mogło być między rączką a pogrubieniem założone mocowanie aby to w jakimś urządzeniu się trzymało a nie wypadło a pazur miał coś uruchamiać lub wyłączać lub przesuwać, ale to tylko sugestia.