mały73 Napisano 1 Marzec Napisano 1 Marzec Szkoda, że ktoś go rozmienił. Średnica 34mm. Proszę o pomoc w identyfikacji. Cytuj
Landszaft Napisano 1 Marzec Napisano 1 Marzec 1 marka szwedzka z 1563 https://en.ucoin.net/coin/sweden-1-mark-1563/?cid=158987 Cytuj
sqr Napisano 1 Marzec Napisano 1 Marzec Moneta nie jest typowym siekancem, raczej celowo zniszczona lub uszkodzona przez przypadek. Cytuj
mały73 Napisano 1 Marzec Autor Napisano 1 Marzec Dziękuję za szybką pomoc. Dokładną datę zna ten z drugą połówką :) Cytuj
Landszaft Napisano 1 Marzec Napisano 1 Marzec SQR jak się dokształcisz z mennictwa szwedzkiego to będziesz wiedział dlaczego. Cytuj
sqr Napisano 2 Marzec Napisano 2 Marzec 10 godzin temu, Landszaft napisał: SQR jak się dokształcisz z mennictwa szwedzkiego to będziesz wiedział dlaczego. Oświeć mnie i przy okazji innych... Cytuj
Landszaft Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Przypatrz się z lat 1563-67 tym 1 marką i powiedz jakie są różnice i dlaczego . Jest jedna zasadnicza różnica i ma na to wpływ historia tamtego okresu Szwecji i tego co się u nich działo a to widać na monecie i w dodatku na tej połówce dlatego łatwo ustalić datę wybicia. Cytuj
sqr Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Masz to czymś poparte, czy jak zwykle sam sobie własne tezy wymyślasz? Cytuj
Landszaft Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec SQR jak chcesz być traktowany poważnie to nie traktuj innych jak ignorantów , jeżeli nie chce Ci się samemu trochę pogrzebać aby dyskutować to nie zawracaj gitary Cytuj
sqr Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Tak się składa, że na temat numizmatyki (także szweckiej) mam obszerną bibliotekę jakiej na oczy nie widziałeś. I w przeciwieństwie do ciebie, sam sobie nie wymyślam tez. Cytuj
Landszaft Napisano 3 Marzec Napisano 3 Marzec Nie odpowiedziałeś na pytanie - po co Ci biblioteka jak z niej nie korzystasz ?? to tak do chwalenia się ?? . Przelej to z książek do głowy , no chyba że potrzebna Ci instrukcja . Ignorant ! Cytuj
sqr Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec (edytowane) Dyskusja z tobą jest jak bicie głową w mur. W myśl zasady "mądry głupiemu ustąpi" z mojej strony pass. Beton zawsze pozostanie betonem... Edytowane 4 Marzec przez sqr Cytuj
Landszaft Napisano 4 Marzec Napisano 4 Marzec To nie ja jestem beton bo ty nie potrafisz dać odpowiedzi oprócz wycieczek słownych .Masz rację z tobą nie da się dyskutować bo wiedzą się nie wykazujesz a przykład tu jest wykazany w twych odpowiedziach. Cytuj
_oderstellung_ Napisano 6 Marzec Napisano 6 Marzec Wróciłem do czytania forum po roku przerwy, ale widzę że nic się nie zmieniło. Nie zawodzicie chłopaki @Landszaft i @sqr, 13 wpisów w wątku o monecie i dowiedziałem się tylko że jeden jest mądrzejszy od drugiego (ale jeszcze ustalam który od którego), a drugi to w sumie coś wie, ale nie powie. A dla @mały73 - owszem, to jest marka Eryka XIV. 2 Cytuj
bjar_1 Napisano 6 Marzec Napisano 6 Marzec Teraz, _oderstellung_ napisał: widzę że nic się nie zmieniło Zmieniło się, ale na gorsze ;) Cytuj
Landszaft Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec rewers tych monet wyjaśnia datowanie , wystarczy zobaczyć czym się różnią ta z roku 1563 od tych z lat 1564-67 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi