Cypis Napisano 13 Luty Napisano 13 Luty Na tym zdjęciu jest jakiś niemiecki pojazd amunicyjny , czy ktoś kojarzy co to może być za pojazd ? Cytuj
0 Cypis Napisano 14 Luty Autor Napisano 14 Luty Pz I wykluczam , jeżeli to tył pojazdu to Pz I ma całkiem inny , jeżeli przód to styk płyty górnej i przedniej jest obły , a w Pz I powinien być kanciasty. Cytuj
0 predi888 Napisano 14 Luty Napisano 14 Luty myślałem nad tymi obłościami (jeśli to przód) ale żadnego innego czołgu nie kojarzę z czymś podobnym Cytuj
0 Cypis Napisano 14 Luty Autor Napisano 14 Luty Też tak na początku myślałem , ale ta obłość to wykluczyła , chodzą mi po głowie te płaskowniki trzymające błotniki , gdzieś to widziałem , tylko teraz nie kojarzę w jakim pojeździe Cytuj
0 predi888 Napisano 14 Luty Napisano 14 Luty to może z innej beczki - skąd masz to zdjęcie, ty zamazałeś tą liczbę/znak w "rejestracji" ? Cytuj
0 Cypis Napisano 14 Luty Autor Napisano 14 Luty 30 minut temu, predi888 napisał: to może z innej beczki - skąd masz to zdjęcie, ty zamazałeś tą liczbę/znak w "rejestracji" ? z innego (angielskojęzycznego) forum , nic z tym zdjęciem nie robiłem . Cytuj
0 Landszaft Napisano 14 Luty Napisano 14 Luty Kalacjusz Hotchkiss H 35 i 39 maja całą dupę i nadbudowę też zaokrąglana bo górny pancerz był odlewany i tłumik był na lewej burcie jak u wszystkich francuzów a nie z tyłu jak widać i to w dodatku kompletnie fikuśnie posadowiony jak w traktorze. Może być to podwozie z jakiegoś francuza bo na to klepki wskazują i prawdopodobnie zdjęto cała odlewana nadbudowę odlewaną i w to miejsce założono coś fikuśnego z widocznymi nawet pałąkami . Może być to jakaś przeróbka Kommando Becker , tyle że koszt nadbudowy byłby porażający. W większości tylko usuwano wieżę i na oryginalnym pancerzu budowano nadbudowę i tak było w R 35 , H 35 , H39, FMC 36, i innych . Ale najbardziej przypomina dół dupę H 39 tyle że sporo nawieszano na nim i brak na foto dolnych "cycków" które by natychmiast potwierdziły dupę z H39 Cytuj
0 Cypis Napisano 14 Luty Autor Napisano 14 Luty Może masz rację, że to H-35/38 , w swoich zbiorach znalazłem taką fikuśną wersję H-35 z dziwnym przodem . I te rejestracje w jednym SS 214 780 , w drugim SS 205 199. Cytuj
0 Cypis Napisano 15 Luty Autor Napisano 15 Luty dodam jeszcze dwa zdjęcia do identyfikacji , właściwie jedno już zidentyfikowane jako Fahrschulpanzer Somua 35S 739 (f), ale proszę o Wasze spostrzeżenia. Cytuj
0 Cypis Napisano 15 Luty Autor Napisano 15 Luty 32 minuty temu, Kalcjusz napisał: lorraine schlepper beobachtungswagen On miał prostokątną nadbudówkę Cytuj
0 Kalcjusz Napisano 19 Lipiec Napisano 19 Lipiec to pierwsze zdjecie to moze byc Beobachtungspanzer AMR 35(f). niemcy na tym podwoziu zrobili 8cm schwere Granatwerfer 34 auf Panzerspahwagen AMR35(f). ale ten, w odroznieniu do pojazdu ze zdjecia nie mial plyty tylnej. mi podpasowalo ksztaltowanie plyty przedniej (gorna krawedz). twoja fota robiona jest z wysoka (porownanie do zolnierzy w trawie) i spoza tylnej plyty jak pisza The Germans converted several captured Renault AMR 35 light tanks as a carrier for the 8cm heavy motar. Also an AMR 35 was converted to a forward obervation tank for the artillery. jest takie jedno zdjecie, moze to ten woz obserwacyjny aczkolwiek nie pasuje tak do konca. no i nie widac tylu. ale gdyby taka plyta byla to fotograf teoretycznie mogl stanac za nia na pojezdzie i gorowalby nad zaloga w wozie (jak na zdjeciu) Cytuj
0 Cypis Napisano 20 Lipiec Autor Napisano 20 Lipiec Może to ta wersja z granatnikiem, tylko bez granatnika i z domontowanym stojakiem na MG (lub wstawiony normalny wysoki trójnożny stojak Plot na MG). Ukształtowanie przedniej płyty nadbudówki pasuje, ale co z tylną osłoną ? Na moim zdjęciu widać trochę chamskie spawanie i w połowie pleców lewego żołnierza jakieś inne załamanie płyt (może drzwiczki). Dziwny jest też ten MG , może to jakaś rumuńska, włoska lub węgierska robota. Cytuj
0 Cypis Napisano 20 Lipiec Autor Napisano 20 Lipiec tutaj taka modelarska wizja tego pojazdu obserwacyjnego Cytuj
Pytanie
Cypis
Na tym zdjęciu jest jakiś niemiecki pojazd amunicyjny , czy ktoś kojarzy co to może być za pojazd ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi