Skocz do zawartości
  • 0

Fotel nieznanego pochodzenia

Zbyszek 551

Pytanie

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego fotela, w szczególności wiek, kraj pochodzenia ewentualnie producent.

Ciekawi mnie też czy ktoś spotkał się z orłem ( tak myślę ze to orzeł) zdobiącym oparcie fotela oraz jego boki.

Czy to zdobienie występowało też gdzie indziej  nie tylko na meblach , może to czyjeś logo, znak?

IMG_20200509_174209.jpg

IMG_20200509_174218 (1).jpg

IMG_20200509_174253.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziękuję za moim zdaniem trafną ocenę. Dziadek poprzedniego właściciela w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku ( miał ok. siedemdziesiąt lat i był pasjonatem historii) twierdził ze fotel pochodził z końca okresu Księstwa Warszawskiego i że to bardzo rzadki okaz. Niestety nadal nic nie wiadomo o ozdobach fotela w kształcie orła z rozłożonymi skrzydłami co mogło by pomóc  określić wytwórcę lub właściciela dla którego fotel wykonano. Jeśli ktoś spotkał się z takim lub bardzo podobnym znakiem , niekoniecznie na meblach proszę o informacje.  

• 0

Daj fotę samego ptaszka (to niekoniecznie jest orzeł). Stylizacja pasuje trochę do orła napoleońskiego (popularny motyw zdobniczy, niekoniecznie związany z epoką samych wojen napoleońskich). Ale może też być pelikan.

• 0

Załączam zdjęcie samego ptaka figurującego na boku fotela to zdjęcie jest dużo wyraźniejsze i chyba jednak jest to orzeł ,ale poczekam na opinie innych użytkowników forum . Może już gdzieś taki motyw widziano, podkreślam niekoniecznie na meblach. 

IMG_20240117_093952.jpg

• 0

Odpowiedź użytkownika forum niestety nic nie wnosi do sprawy w temacie ustalenia co to za ozdoba . Internet przepełniony jest różnymi wizerunkami orła ,      ( po wklejeniu zdjęcia do przeglądarki Google wyskoczyło kilkaset wizerunków orła)ale takiego jak ten nigdzie nie znalazłem mimo przejrzenia setek stron. W dalszym ciągu wierzę że jakiś pasjonat historii natknął się na taką ozdobę i podzieli się informacjami. Pozwoli to wtedy lepiej poznać historię fotela na który ta ozdoba się znajduje.

• 0

Jeszcze raz proszę o pomoc. Czy ktoś natknął się na taki wizerunek na czymkolwiek . Czy coś o tym wiadomo z jakiego okresu, kto się tym posługiwał, nanosił lub oznaczał swoje dzieła. Każda informacja będzie bezcenna.

IMG_20240117_093952.jpg

• 0

To jest o tyle unikat, że każdy rzemieślnik robiący meble, jeżeli dany ozdobnik nie był wzorem zatwierdzonym urzędowo, rzeźbił takiego ptaszora jaki mu spod ręki wyszedł. Dla mebli cywilnych panowała pełna dowolność. A że warsztatów meblarskich było wiele, a każdy taki warsztat mógł używać wielu szablonów, więc przypisanie danego wzoru do danego warsztatu jest bardzo mało prawdopodobne. W tym wypadku można mówić o jakimś stylu, ale nie o konkretnym wytwórcy czy nawet regionie. Widywałem bardzo podobne ptaszki na meblach robionych w wytwórniach francuskich i austro-węgierskich czy rosyjskich, a widziałem też zupełnie różne na wyrobach jednego warsztatu (sygnowanych).

Szutnik napisał tyle, co można z samego mebla wywnioskować, sam motyw "orła" jest po prostu uniwersalny dla tego okresu.