Zbyszek 551 Napisano 6 Styczeń 2024 Napisano 6 Styczeń 2024 Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego fotela, w szczególności wiek, kraj pochodzenia ewentualnie producent. Ciekawi mnie też czy ktoś spotkał się z orłem ( tak myślę ze to orzeł) zdobiącym oparcie fotela oraz jego boki. Czy to zdobienie występowało też gdzie indziej nie tylko na meblach , może to czyjeś logo, znak? Cytuj
0 szutnik Napisano 7 Styczeń 2024 Napisano 7 Styczeń 2024 Fotel w stylu Biedermeier pierwsza połowa XIX w ( lub później ) Prusy ( ?) Producenta szukaj od spodu na ramie. Cytuj
0 Zbyszek 551 Napisano 14 Styczeń 2024 Autor Napisano 14 Styczeń 2024 Dziękuję za moim zdaniem trafną ocenę. Dziadek poprzedniego właściciela w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku ( miał ok. siedemdziesiąt lat i był pasjonatem historii) twierdził ze fotel pochodził z końca okresu Księstwa Warszawskiego i że to bardzo rzadki okaz. Niestety nadal nic nie wiadomo o ozdobach fotela w kształcie orła z rozłożonymi skrzydłami co mogło by pomóc określić wytwórcę lub właściciela dla którego fotel wykonano. Jeśli ktoś spotkał się z takim lub bardzo podobnym znakiem , niekoniecznie na meblach proszę o informacje. Cytuj
0 Erih Napisano 15 Styczeń 2024 Napisano 15 Styczeń 2024 Daj fotę samego ptaszka (to niekoniecznie jest orzeł). Stylizacja pasuje trochę do orła napoleońskiego (popularny motyw zdobniczy, niekoniecznie związany z epoką samych wojen napoleońskich). Ale może też być pelikan. Cytuj
0 Zbyszek 551 Napisano 17 Styczeń 2024 Autor Napisano 17 Styczeń 2024 Załączam zdjęcie samego ptaka figurującego na boku fotela to zdjęcie jest dużo wyraźniejsze i chyba jednak jest to orzeł ,ale poczekam na opinie innych użytkowników forum . Może już gdzieś taki motyw widziano, podkreślam niekoniecznie na meblach. Cytuj
0 Erih Napisano 18 Styczeń 2024 Napisano 18 Styczeń 2024 Motyw orła występuje dosyć często na meblach, zegarach, bibelotach gabinetowych od końca XVIII wieku aż do okresu międzywojennego. Cytuj
0 Zbyszek 551 Napisano 31 Styczeń 2024 Autor Napisano 31 Styczeń 2024 Odpowiedź użytkownika forum niestety nic nie wnosi do sprawy w temacie ustalenia co to za ozdoba . Internet przepełniony jest różnymi wizerunkami orła , ( po wklejeniu zdjęcia do przeglądarki Google wyskoczyło kilkaset wizerunków orła)ale takiego jak ten nigdzie nie znalazłem mimo przejrzenia setek stron. W dalszym ciągu wierzę że jakiś pasjonat historii natknął się na taką ozdobę i podzieli się informacjami. Pozwoli to wtedy lepiej poznać historię fotela na który ta ozdoba się znajduje. Cytuj
0 Zbyszek 551 Napisano 17 Luty 2024 Autor Napisano 17 Luty 2024 Jeszcze raz proszę o pomoc. Czy ktoś natknął się na taki wizerunek na czymkolwiek . Czy coś o tym wiadomo z jakiego okresu, kto się tym posługiwał, nanosił lub oznaczał swoje dzieła. Każda informacja będzie bezcenna. Cytuj
0 Zbyszek 551 Napisano 10 Wrzesień 2024 Autor Napisano 10 Wrzesień 2024 Wracam do tematu wizerunku orła. dziwne że przy tylu użytkownikach forum nikt nie spotkał sie z tym wizerunkiem. Czyżby to był unikat ? Cytuj
0 Erih Napisano 14 Wrzesień 2024 Napisano 14 Wrzesień 2024 To jest o tyle unikat, że każdy rzemieślnik robiący meble, jeżeli dany ozdobnik nie był wzorem zatwierdzonym urzędowo, rzeźbił takiego ptaszora jaki mu spod ręki wyszedł. Dla mebli cywilnych panowała pełna dowolność. A że warsztatów meblarskich było wiele, a każdy taki warsztat mógł używać wielu szablonów, więc przypisanie danego wzoru do danego warsztatu jest bardzo mało prawdopodobne. W tym wypadku można mówić o jakimś stylu, ale nie o konkretnym wytwórcy czy nawet regionie. Widywałem bardzo podobne ptaszki na meblach robionych w wytwórniach francuskich i austro-węgierskich czy rosyjskich, a widziałem też zupełnie różne na wyrobach jednego warsztatu (sygnowanych). Szutnik napisał tyle, co można z samego mebla wywnioskować, sam motyw "orła" jest po prostu uniwersalny dla tego okresu. Cytuj
Pytanie
Zbyszek 551
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego fotela, w szczególności wiek, kraj pochodzenia ewentualnie producent.
Ciekawi mnie też czy ktoś spotkał się z orłem ( tak myślę ze to orzeł) zdobiącym oparcie fotela oraz jego boki.
Czy to zdobienie występowało też gdzie indziej nie tylko na meblach , może to czyjeś logo, znak?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi