Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł patrzący w lewo ?

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam,

dostałem takiego orła raz, że bez korony ale to w sumie nic nadzwyczajnego no ale orzeł patrzy w lewą stronę, a to już trochę dziwne no i sam wizerunek też jakiś taki dziwny, gdzieś w sieci szukałem i dość podobny orzełek to ktoś tam pisał, że to okres Cesarstwa Napoleona III, ale nic konkretnego nie znalazłem.

https://www.detectorprospector.com/topic/22840-what-is-this-eagle-from/#comment-242965

Czy koledzy pomogliby zidentyfikować pochodzenie, okres, itp. dodam, że z tyłu jest łańcuszek do powieszenia.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

20231201_162459 — kopia.jpg

Edytowane przez Pablo-77

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Cześć wrzuć drugą stronę to trochę ułatwi. Wrzuć w google frazę orzeł piastowski z PRLu to powinno wyskoczyć zdjęcie orła użytkownika  Hajer w MyViMu.com . Jeżeli Twój jest podobny to jest to gadżet reklamowy dla turystów z lat 70-tych. Był on przyczepiony do takiego prostokątnego proporczyka o szerokości orła i długości ok 25cm i zapakowanego w celofan. U mnie wisiał na słomiance razem z resztą znaczków na szpilce i herbowymi proporczykami . pozd Marek

• 0
Napisano

To jest tył, wrzuciłem tekst w google ale nie znalazłem nic podobnego chyba że nie znalazłem tego zdjęcia o którym piszesz. No i kolejna sprawa, to orły piastowskie te co znalazłem to miały koronę i patrzyły w prawo 🧐

20231201_231313 — kopia.jpg

• 0
Napisano

Cześć Twój jest odlewany to trochę inna bajka ale kto powiedział że był tylko jeden producent ? Takich reklamówek były setki w każdym kiosku Ruchu. pozd Marek

• 0
Napisano

Cześć,

zgadza się i nie twierdzę, że to jakiś antyk prędzej PRL lub nowsze, bardziej interesuje mnie co to za orzeł ?, bo jak widać w internecie występuje takich więcej:

DSCF5719.JPG.923a536e3d188d0c70203407acd

To jest ten z tego forum co wyżej podawałem link jak widać taki jak mój, pytanie czyje to ?, Piastowski to nie jest.

Pozdrawiam Paweł

• 0
Napisano

Tego typu orzełki kojarzę z zegarów stołowych z XIX wieku oraz bibelotów nabiurkowych. Proponuję spojrzeć w kierunku Francji.