bialawy Napisano 30 Listopad 2023 Share Napisano 30 Listopad 2023 (edytowane) Witam Planowałem zakup takiego Orta, ale bardzo się zdziwiłem jak zobaczyłem rewers. Wygląda jak z uszkodzonego stempla. Ktoś spotkał się z podobnym egzemplarzem? Czy warto brać go pod uwagę czy lepiej sobie odpuścić. Cena atrakcyjna... Dodam, że waga 7,02g Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie odpowiedzi Pozdrawiam Edytowane 30 Listopad 2023 przez bialawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 30 Listopad 2023 Share Napisano 30 Listopad 2023 Fatalnie ocenia się monetę poprzez zdjęcie nie mając jej w ręce bo można wyciągnąć złe wnioski . Ale Awers z popiersiem króla to powierzchnia monety jest jakby rzec ziarnista lub tak wygląda , nie widać siateczki w koronie króla czyli najdelikatniejszego wzoru co mniemam może być spowodowane odlewem a nie biciem , moneta nie ma żadnych ostrości wszystkie detale zaokrąglone , Rozumiem wytarcia powierzchniowe od używania ale nie wszędzie bo tu wygląda jak by nawet wgłębne elementy wybicia były wygładzone , rewers tym bardziej wygładzony. No ale ty ja masz w ręku więc sam o tym zadecydujesz, sugeruj się swoim doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 30 Listopad 2023 Share Napisano 30 Listopad 2023 A i porównaj swojego z tym mimo że inny rocznik to cechy falsa są podobne https://www.portalnumizmatyczny.pl/2021/01/faszerstwo-orta-gdanskiego-z-1623-roku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 30 Listopad 2023 Autor Share Napisano 30 Listopad 2023 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zamieszczam te same zdjęcia w większym rozmiarze w celu wychwycenia większej ilości szczegółów. Pozdrawiam i zachęcam do dalszej analizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 30 Listopad 2023 Autor Share Napisano 30 Listopad 2023 13 minut temu, Landszaft napisał: A i porównaj swojego z tym mimo że inny rocznik to cechy falsa są podobne https://www.portalnumizmatyczny.pl/2021/01/faszerstwo-orta-gdanskiego-z-1623-roku.html Po analizie zdjęć i przywołanego artykułu jednak nabrałem poważnych obaw co do oryginalności monety więc chyba pomimo atrakcyjnej ceny nie zdecyduję się na finalizację transakcji. Głupio byłoby kupić falsa... chociaż to i tak nieuniknione do końca... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy3 Napisano 30 Listopad 2023 Share Napisano 30 Listopad 2023 Jak dla mnie ewidentny fals i to nawet nie bity, tylko jak wyżej napisano odlew. Dodatkowo ewidentnie sztucznie patynowany, co stąd te wygładzenia, o których pisze Lanszaft (gdyby nie następczo wykonane wygładzenia, patynowanie wyglądałoby jeszcze bardziej pokracznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy3 Napisano 30 Listopad 2023 Share Napisano 30 Listopad 2023 swoją drogą że się za orty już porządnie biorą... ciekawe kiedy falsy boratynek (współczesne, rzecz jasna)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 30 Listopad 2023 Autor Share Napisano 30 Listopad 2023 No właśnie też miałem podejrzenia co do tego że to odlew a nie bicie. Nic to. Dobrze że nie zapłaciłem jeszcze. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi