karol6 Napisano 21 Październik 2023 Napisano 21 Październik 2023 czy ktoś orientuję się co to za medal? Cytuj
bialawy Napisano 21 Październik 2023 Napisano 21 Październik 2023 To nie musi być medal. Wg mnie to jest pamiątkowy medalik/medalion z okazji jakiegoś wydarzenia lub rocznicy/jubileuszu jakiejś cerkwii. Mam podobny z okazji 400lecia monastyru w Supraślu wybity w 1910. Wielkościowo i kształtem pasuje stąd moje skojarzenie. Trzeba przetłumaczyć to co napisane i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam 1 Cytuj
MonikaNJ Napisano 21 Październik 2023 Napisano 21 Październik 2023 u dołu medalionu Gr. Kat. Cerkwi pod wezwaniem Św. Ap. Piotra u góry nie można odczytać początku a końcowy wyraz to ja bym przetłumaczyła jako : na pamiątkę lub pamięci - coś w tym rodzaju, bez pierwszych wyrazów ciężko złapać kontekst. 1 Cytuj
Cyrograf15 Napisano 21 Październik 2023 Napisano 21 Październik 2023 Czytelne słowo to ЗАПОМОГИ. Może być medalik dawany w zamian za datek na świątynię. Oczyść w perhydrolu, będzie całe czytelne. Wojtek Cytuj
bialawy Napisano 23 Październik 2023 Napisano 23 Październik 2023 Generalnie jest to medalik okolicznościowy (ikonka) dla członka partnerstwa pomocy 1905 lub członka Towarzystwa Pomocy 1905 lub Członka Partnerstwa Zapomoga R.B.1905 (takie opisy tego udało mi się znaleźć opisy tego fantu na rosyjskojęzycznych stronach... Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi