Pawel87666 Napisano 15 Październik 2023 Share Napisano 15 Październik 2023 Witam, może ktoś posiada wiedzę na temat tej muszelki... Może już ktoś taka widział?? Plus jeszcze jeden dziwny obiekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 15 Październik 2023 Autor Share Napisano 15 Październik 2023 Muszla jest przezroczysta... Zmineralizowana? Zopalizowana?.. Fosyfikacja czy cos?? Szkłem ona nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 15 Październik 2023 Share Napisano 15 Październik 2023 Ten pierwszy obiekt to krzemień, Ta "muszla" jest dziwna. Coś więcej? Gdzie znalazłeś? Może coś o fakturze napiszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 25 Październik 2023 Autor Share Napisano 25 Październik 2023 Znalazłem ją w kupie kamieni nad rzeką Kaczawa na Dolnym Śląsku... Wstawię ostrzejsze zdjęcia. Na tyle się nie znam na mineralach i nie wiem w jaki sposób ona mogła powstać ale napewno szkłem nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 25 Październik 2023 Autor Share Napisano 25 Październik 2023 To zielone raczej krzemieniem nie jest...... Ostatnio jeszcze takie coś znalazłem.. W środku widać złote żyłki i złote kuleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 25 Październik 2023 Autor Share Napisano 25 Październik 2023 Oraz ten kawałek metalu.. Bardzo ciężki,o dużym połysku nawet papierem ścierny,nie traci połysku,struktura ziarnista.... (Widoczna kreska na przełomie to moja sprawka).. Nie przyciąga magnesu,twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 26 Październik 2023 Autor Share Napisano 26 Październik 2023 I taka dziwna kulkę ... Dokładnie taka jak te -http://olisnarilang.blogspot.com/2015/11/niezwyke-kule-z-niezwykego-czasu.html?m=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 26 Październik 2023 Autor Share Napisano 26 Październik 2023 Muszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 26 Październik 2023 Share Napisano 26 Październik 2023 Ta "dziwna kula" to prawdopodobnie "jaskółczy chlebek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 26 Październik 2023 Share Napisano 26 Październik 2023 odcisk kalcytowy muszli . Prawdopodobnie muszelka wpadła do środowiska gdzie odkładał się naokoło niej kryształ kalcytowy , po czym muszelka wypadła i mamy negatyw muszelki z otoczki kalcytowej lub może też być jakiś kryształ krzemianowy. Kalcyt jest dość kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 26 Październik 2023 Autor Share Napisano 26 Październik 2023 Kruche to nie jest... Myślałem tak sobie.. W okolicy mamy duże piaskowe "ściany" z piaskowca.. Pozostałości po plastry oceanie i tak myślałem sobie ze może przez to wieki pod jakimś tam ciśnieniem i wielu innym czynnikami muszla poddała się mineralizacjilub opalizacji. Biały opał występuje w moich rejonach.. Ale to tylko moje domysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 26 Październik 2023 Autor Share Napisano 26 Październik 2023 Na około niej nie mógł się odkładać ponieważ to jest muszla sama w sobie. Ona musiał przejść proces fosyfikacji. Pojęcia o tym nie mam. To tylko przypuszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 27 Październik 2023 Share Napisano 27 Październik 2023 z uwagi że zdjęcie może przekłamywać oglądającego dlatego zapytanie czy to co widzę to odcisk wgłębny ?? . Z uwagi że mieszkam na Jurze to odcisków u mnie mnogo i zazwyczaj jak znajduję muszlę to często mam ją całą a jak znajduję samą połówkę to widać że muszelka jest wypukła tak zwanej małży sercówki a wklęsły jest odcisk tejże małży . Dlatego pytanie to co widać to wygląda na odcisk a nie na samego małża , ale się mogę mylić z błędnego odczytu zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel87666 Napisano 27 Październik 2023 Autor Share Napisano 27 Październik 2023 Lepsze zdjęcia.. Tak to jest pół muszli mi się zdaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Pawel87666
Witam, może ktoś posiada wiedzę na temat tej muszelki... Może już ktoś taka widział??
Plus jeszcze jeden dziwny obiekt
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi