Skocz do zawartości
  • 0

Skamieniałości

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Znalazłem ją w kupie kamieni nad rzeką Kaczawa na Dolnym Śląsku... Wstawię ostrzejsze zdjęcia. Na tyle się nie znam na mineralach i nie wiem w jaki sposób ona mogła powstać ale napewno szkłem nie jest

• 0
Napisano

Oraz ten kawałek metalu.. Bardzo ciężki,o dużym połysku nawet papierem ścierny,nie traci połysku,struktura ziarnista.... (Widoczna kreska na przełomie to moja sprawka).. Nie przyciąga magnesu,twardy

IMG_20231026_014130.jpg

IMG_20231026_014117.jpg

IMG_20231026_014058.jpg

IMG_20231026_014031.jpg

IMG_20231026_014012.jpg

IMG_20231026_013917.jpg

IMG_20231026_013906.jpg

IMG_20231026_013848.jpg

• 0
Napisano

odcisk kalcytowy muszli . Prawdopodobnie muszelka wpadła do środowiska gdzie odkładał się naokoło niej kryształ kalcytowy , po czym muszelka wypadła i mamy negatyw muszelki z otoczki kalcytowej lub może też być jakiś kryształ krzemianowy. Kalcyt jest dość kruchy

• 0
Napisano

Kruche to nie jest... Myślałem tak sobie..  W okolicy mamy duże piaskowe "ściany" z piaskowca..  Pozostałości po plastry oceanie i tak myślałem sobie ze może przez to wieki pod jakimś tam ciśnieniem i wielu innym czynnikami muszla poddała się mineralizacjilub opalizacji. Biały opał występuje w moich rejonach.. Ale to tylko moje domysly

• 0
Napisano

z uwagi że zdjęcie może przekłamywać oglądającego dlatego zapytanie czy to co widzę to odcisk wgłębny ?? . Z uwagi że mieszkam na Jurze to odcisków u mnie mnogo i zazwyczaj jak znajduję muszlę to często mam ją całą a jak znajduję samą połówkę to widać że muszelka jest wypukła tak zwanej małży sercówki a wklęsły jest odcisk tejże małży . Dlatego pytanie to co widać to wygląda na odcisk a nie na samego małża , ale się mogę mylić z błędnego odczytu zdjęcia .