Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zwracam się z prośbą o identyfikacje munduru żołnierza. Marcin Gracz Mieszkał w Grąblewie koło Grodziska Wielkopolskiego 50km od Poznania. Urodzony 24.09,1915.W 1939r  stacjonuje razem z oficerami w Warszawie. Podczas intensywnych bombardowań niemieckich ginie w wrześniu 1939r miał 24 lata. Informacje o pochówku nieznane ? Fotografia nieczytelna. Może cokolwiek dowiem się o przodku rodziny ?

Marcin Gracz (2).jpg

Posted

Wg mnie jest to szeregowiec piechoty. Na kołnierzu patki szeregowego wz. 36. Orzełek metalowy wz. po 1924 r. Na kurtce mundurowej odznaka POS - Państwowa Odznaka Sportowa (przyznawana od 1930 r.) Brązowa ? Poniżej NN odznaka pamiątkowa ?

Posted

Skupiłem się na tych patkach. czy jest możliwe ze są tam jakieś barwy, paski, flaga (proporca) ?  tak mi się wydaje. Jest tam wyraźnie inny odcień na kołnierzu. Trochę uwidacznia to koloryzowana fotka. Ogromne podziękowania: Ekspres Sedco i formoza58 .  Bez Waszych konkretnych informacji nie poznałbym co miał na swej piersi Marcin Gracz , z ogromna wdzięcznością przekaże te ważne informacje rodzinie. O odznakach poczytałem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. 

Marcin Gracz 3.jpg