poi Napisano 5 Wrzesień 2023 Share Napisano 5 Wrzesień 2023 Zwracam się z prośbą o identyfikacje munduru żołnierza. Marcin Gracz Mieszkał w Grąblewie koło Grodziska Wielkopolskiego 50km od Poznania. Urodzony 24.09,1915.W 1939r stacjonuje razem z oficerami w Warszawie. Podczas intensywnych bombardowań niemieckich ginie w wrześniu 1939r miał 24 lata. Informacje o pochówku nieznane ? Fotografia nieczytelna. Może cokolwiek dowiem się o przodku rodziny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 Wg mnie jest to szeregowiec piechoty. Na kołnierzu patki szeregowego wz. 36. Orzełek metalowy wz. po 1924 r. Na kurtce mundurowej odznaka POS - Państwowa Odznaka Sportowa (przyznawana od 1930 r.) Brązowa ? Poniżej NN odznaka pamiątkowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 Nie NN odznaka pamiątkowa ( które noszono z lewej strony, tylko odznaka strzelecka ZS. Brązowa, srebrna, złota, lub wyborowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 Super ! Sprawa więc NN odznaki wyjaśniona, dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poi Napisano 8 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2023 Skupiłem się na tych patkach. czy jest możliwe ze są tam jakieś barwy, paski, flaga (proporca) ? tak mi się wydaje. Jest tam wyraźnie inny odcień na kołnierzu. Trochę uwidacznia to koloryzowana fotka. Ogromne podziękowania: Ekspres Sedco i formoza58 . Bez Waszych konkretnych informacji nie poznałbym co miał na swej piersi Marcin Gracz , z ogromna wdzięcznością przekaże te ważne informacje rodzinie. O odznakach poczytałem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi