Skocz do zawartości
  • 0

Kula od muszkietu?

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
3 hours ago, Landszaft napisał:

nie ma blachy tylko przetarcie od przewodu lufy lub bruzd lufy.

Wiem napisałem że tak wygląda ale i tak dziękuje

• 0
Napisano

po okrągłej kuli nikt tobie nie odpowie z jakiego karabinu czy pistoletu. to może być skałkowiec, kapiszonowiec jak i współczesna dubeltówka. jedynie średnica kuli  powie Ci kaliber Tak że kula to kula i tyle

• 0
Napisano

Wojtek ma rację że kula "młoda " bo czysta , przygwoździła w piasek o widać powierzchnię uderzenia . Że nie jest stara np 100 letnia lub starsza  to przemawia brak tlenków ołowiu "biały nalot" które pokrywają stare kule.

• 0
Napisano

Kopijnik tam chyba nawet nie ma bruzd tylko przetarcie od lufy gładkolufowej , raczej pocisków w kształcie kuli nie używa się współcześnie w broni bruzdowanej bo to anachronizm. To znaczy można wystrzelić taki pocisk z broni bruzdowanej tylko jaki efekt takiej kuli w locie ??? i celności ???.

• 0
Napisano
2 godziny temu, kopijnik2 napisał:

ale z gwintem...

co nieco zawęża zakres

No właśnie niespecjalnie zawęża, chyba że w dół, gwintowanie lufy to nie jest współczesny wynalazek.

• 0
Napisano

TO ZALEŻY

czy mówimy o broni historycznej czy o ahistorycznych replikach

czy dopuszczamy możliwość używania współczenie niskonakładowej historycznej broni myśliwskiej

============

gdzieś w finale dojdziemy do kentucky rifle

czyli do sportowego strzelania z broni myśliwskiej a raczej popularnych replik takiej broni

btw

strzelba i pistolet - hm...

• 0
Napisano

Co wy z tym gwintowaniem ??? . jaki gwintownik używa się do gwintowania lufy ? , drobno zwojowy czy szeroko zwojowy , prawo skrętny czy lewo skrętny jaka firma sprzedaje broń z wkręcanym na gwint nabojem ??

• 0
Napisano
W dniu 17.08.2023 o 19:24, Landszaft napisał:

raczej pocisków w kształcie kuli nie używa się współcześnie w broni bruzdowanej bo to anachronizm.

minąłem ten wpis - czyli nie zauważyłem - sorry

odpowiedź na cytat

...a czymże jest strzelanie z czarnego prochu jak nie kultywowaniem anachronizmu współczesnego?

któż nie chciałby sprawdzić technik strzelców celnych

• 0
Napisano
1 godzinę temu, Landszaft napisał:

Co wy z tym gwintowaniem ??? . jaki gwintownik używa się do gwintowania lufy ? , drobno zwojowy czy szeroko zwojowy , prawo skrętny czy lewo skrętny jaka firma sprzedaje broń z wkręcanym na gwint nabojem ??

Przykładowo 1:32 to skok gwintu lufy, czy skakanie z bruzdy na miedzę po polu?

Wojtek